28 Haziran 2024 Cuma

Kadınlar haykırdı: Viyan Tekçe irademizdir

Hakkari'deki kayyum darbesine karşı Şişhane Meydanı'nda başlatılan nöbeti 11. gününde kadınlar devraldı. Kayyumların kadın kazanımlarına saldırdığına dikkat çeken kadınlar, Hakkari'nin meşru belediye başkanı olarak Viyan Tekçe'yi tanıdıklarını vurguladı.

Hakkari'de halk iradesinin kayyumla gasp edilmesine karşı İstanbul'da Şişhane Meydanı'nda başlatılan nöbeti 11. gününde kadınlar devraldı.

"Kadınlar kayyum darbesine karşı direnişte" pankartı açılan alanda Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ve "Jin, jiyan, azadi", "Viyan Tekçe irademizdir", "Deniz Poyraz isyanımızdır" yazılı dövizler taşındı.

Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ayten Kordu, Özgül Saki, Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ve çok sayıda kadın örgütü ile onlarca kadın katıldı.

Nöbette, 17 Haziran 2021'de HDP İzmir il binasına yapılan silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz da unutulmadı ve Poyraz'ın anısını mücadelede yaşatma sözü verildi.

'KAYYUM, KADINSIZ KENTLER DEMEK'
Aralık Feminist Kolektif'ten Feride Eralp, "Kayyum gerçekten kadınsız kentler, kadınsız sokaklar, kadınsız belediyeler demek. Kadınlar olarak kamusal hayattan silinmemiz ve bize 'Senin yerin evdir, ailedir' diyen anlayışın yerel yönetim eliyle kurumsallaştırılması demek" ifadelerini kullandı. Kayyumlarla kadınların yerel yönetimlerde eşit şekilde yer almasının, eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığını ifade eden Eralp, tüm kadınların bu modele sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Viyan Tekçe'nin Hakkari'nin meşru belediye başkanı olduğunu belirten Eralp, tüm kadınların bu sesi yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

'KADINLARIN DİRENİŞİ SOKAKLARDA YANKILANIYOR'
Sosyalist Kadın Meclisi'nden (SKM) Serpil Topal, erkek egemen zihniyetin kayyum politikalarıyla kadınların iradesini kırmak istediğini belirterek, "Kürdistan'dan İstanbul'a kadınların dayanışmasını büyütmek için buradayız. Kadınların direnişi sokaklarda yankılanıyor. Kadın dayanışmasını hiçbir erkek devlet yıkamadı, yıkamayacak. Biz Colemêrg'in yanındayız" dedi.

'VAN'DA BAŞARDIK, BURADA DA BAŞARACAĞIZ'
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "Kürt halkının iradesine, kadınların iradesine saldırıyorlar. Baskıyla yıldırmaya çalışıyorlar. Başaramadılar, başaramayacaklar. Bu mücadele, bu direniş bitmez. Biz ne erkeklerin ne de yönetenlerin güdümündeyiz. Özgür yaşayacağız. Van'da başardık. Burada da başaracağız" dedi.

'SOKAKLARI KUŞATARAK KAYYUMU GÖNDERECEĞİZ'
Sultangazi Kadın Dayanışması'ndan Gamze Toprak, kadınlar olarak bulundukları her alanı direniş alanına çevirmeye devam edeceklerini söyledi. 11 gündür burada nöbetin sürdüğünü ifade eden Toprak, kadınlar nöbeti devralacağı gün polis ablukasının iki katına çıktığına işaret ederek, iktidarın kadın korkusunu vurguladı. 8 Mart'larda, 25 Kasım'larda burada Taksim barikatlarını zorladıklarını, Van'da direnişle halk iradesine sahip çıktıklarını vurgulayan Toprak, sokakları kuşatarak kayyum rejimini göndereceklerini söyledi.

'SALDIRILARA ORTAK BİR CEVAP VERELİM'
Emek Partisi adına konuşan Hazal İlik ise "Hakkari'ye kayyum atamak, demokrasinin en temel hakkı olan seçme ve seçilme hakkının gasbedilmesidir. Türkiye, kadınların seçme ve seçilme hakkını ilk tanıyan ülkelerden bir tanesi. Ama bugün Hakkari'de kadınların seçilme hakkı gasbediliyor. İşte bu saldırılara ortak bir cevap vermek aynı zamanda kadınları şiddetten korunma ve eşit yurttaşlık haklarını saymak demektir. Bu mücadeleyi en önde göğüsleyenler bugüne kadar olduğu gibi baskı ve sömürü politikalarına en çok hedef olan kadınlar olacaktır. Bunu da çok iyi biliyoruz" dedi.

Devrimci Parti'den Gamze Taşçı, "Biz kadınlar bu direniş alanlarında bir araya geldik. Bizler kadın mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Kürt kadın hareketinin kayyuma karşı verdiği mücadele hepimiz için bir örnektir. Onun için bizler de buradayız, direneceğiz diyoruz" ifadelerini kullandı.

Nöbet eylemi müzik dinletisiyle devam etti. MKM sanatçısı dengbêj Xalîde'nin seslendirdiği kilamlarla kadınlar halaya durdu. Kadınlar, havanın kararmasıyla telefon ışıklarını açarak alanı aydınlattı.

Nöbet boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Viyan Tekçe irademizdir", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.