1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadınlar haykırdı: Buradayız, birlikte güçlüyüz

Kadınlar Birlikte Güçlü, Şişhane metrodan Eminönü'ne yürüyerek kadın cinayetlerini teşhir etti. Vapurla Kadıköy'e geçen ve burada açıklama yapan kadınlar erkek egemen sisteme karşı, kadın katliamları son bulana kadar mücadele edeceklerini haykırdı.

Kadınlar Birlikte Güçlü, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, acil önlem alınması için bir araya geldi.

Şişhane metro çıkışında buluşan kadınlar, sosyal mesafelerini alarak mor flamalar ve dövizlerle "Kadın cinayetlerine karşı acil önlem, hemen şimdi" yazdı.

Galata Köprüsü üzerinden yürüyen kadınlar halka yönelik konuşmalarla kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri teşhir etti. Köprüden geçenler alkışlarla kadınları desteklerken, zılgıtlar yükseldi.

'KADIN CİNAYETLERİNİ ACİL ÖNLE, HEMEN ŞİMDİ'
Eminönü iskelesinden vapura binen kadınlar, vapurda kadın şarkıları söyledi. Polis, "Kadın cinayetlerini acil önle, hemen şimdi" yazılı pankartı sallandırmak isteyen kadınları engelledi. Vapurda halka yönelik konuşmalarla, kadın cinayetlerini engellenmezken, kadınların pankart asmasının engellenmesine tepki gösterdi. Bu esnada polis kadınları susturmak istedi. Ancak, kadınlar alkış, zılgıt ve sloganlarla polisi susturdu.

KATLEDİLEN KADINLARIN İSİMLERİ YANKILANDI
Vapur çıkışında, "Kadın cinayetleri acil önle hemen şimdi" yazılı pankartı açtı ve sloganlarla Kadıköy iskelesine yürüdü. Burada sosyal mesafe kuralına göre "Kadın cinayetlerine karşı acil önlem hemen şimdi" dövizler ve mor kurdelalarla zincir oluşturan kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir", "Trans cinayetleri politiktir" sloganları attı. Katledilen kadınların isimleri sayıldı ve "Burada" diye haykırıldı.

'GÜLİSTAN DOKU NEREDE?'
Öte yandan polisin tüm karşı çıkmasına karşın kadınlar, "161 gün oldu. Gülistan Doku nerede" yazılı dövizi taşıdı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın da katıldığı eylemde basın açıklamasını Tülay Korkutan ve Nazlı Yöyler okudu. 2020'nin ilk beş ayında en az 91 kadının erkekler tarafından katledildiğini açıklayan Korkutan ve Yöyler, kadın katliamlarından önlem almayanlar sorumlu olduğunun altını çizdi.

'KADIN CİNAYETLERİNİN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR'
Son on günde katledilen Nasiba Mamatklova, Ayşegül Aktürk, Carmen Florentina Aydoğan, Miray Yılmaz, Nargül Yıldız, Güler A., Eda Nur Şahin, Hatice Çelik, Nermin Yumuşak, Özlem Çakar ve Aslıhan Alkılınç'ın isimlerinin sayıldığı açıklamada, "Kadın katili erkeklerin indirim aldıkları yetmezmiş gibi birçok failhiç yargılanmıyor bile. Kadın cinayetleri, intiharmış gibi gösterilerek failler aklanıyor, cinayetlerin üstü kapatılıyor" ifadelerini kullandı. 
 
161 gündür bulunamayan Gülistan Doku'yu hatırlatılan açıklamada, Doku'nun kaybedilmesinden sorumlu olanların yurtdışına kaçmasına göz yumulmasını, cinayetlerin üstünün örtülmesini kabul etmediklerini vurguladı.

'BURADAYIZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışanlara, cezasız bırakanlara, çocuk istismarı faillerini affetmeye çalışanlara, kadınların kazanılmış haklarını gasp etmek isteyenlere karşı biz kadınlar buradayız. Aleyna için, Nasiba, Ayşegül, Eda Nur için buradayız. Katledilen, şiddete uğrayan tüm kadınlar için buradayız ve şiddetle terbiye edilmeye çalışılan hayatlarımıza, bedenimize, emeğimize, arzularımıza, hayallerimize sahip çıkmak için buradayız. Yaşamak istiyoruz demek için, kadın katillerine, çocuk istismarına, nefret cinayetlerine dur demek için buradayız. Kadına yönelik suçlarla ilgili suskun, yalnız ve çaresiz değiliz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz."

Eylem," Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun", "Kadınları değil cinayeti engelle", "Homofobik devlet yıkacağız elbet", "Homofobiye inat yaşasın hayat" sloganları ile son buldu.