2 Mayıs 2024 Perşembe

Kadınlar Gündoğdu'da haykırdı: Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz

Gündoğdu Meydanı'nda 8 Mart dolayısıyla miting düzenleyen kadınlar, "tek adam" rejiminin haklarını gasp etmesine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, Leyla Güven öncülüğünde hapishanelere yayılan açlık grevlerini selamladı.
İzmir Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısyla Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve Ege'nin dört bir yanından gelen kadınlar Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş düzenledi.
 
"Krize, şiddete, savaşa karşı eşit özgür bir yaşam için geliyoruz" pankartının açıldığı yürüyüşte kadınlar alana "Leyla Güven onurumuzdur", "Krizi yaratan faturayı ödesin", "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor", "Kadın cinayetleri politiktir", "OHAL'de bu halde kadınlar direnişte", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Jin jiyan azadi" sloganları eşliğinde giriş yaptı. Renkleri, sloganları ve şarkılarıyla alanı dolduran kadınlar, kapitalizme, cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye, faşizme, erkek egemenliğine ve kadın düşmanlığına karşı dövizleriyle "Vardık, varız, varolacağız" dedi.
 
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da katıldığı mitingde Öykü Arin'in annesi Eylem Şen kısa bir konuşma gerçekleştirirken, Ege Üniversitesi işçisi Serpil Arutlu Yaşar, Flormar işçilerinin mesajı okudu. Basın metnini İzmir Kadın Platformu adına Özgür Genç ile Buse Engin Türkçe, Esma Deliktaş ise Kürtçe okudu.
 
'KRİZİN FATURASINI KADINLAR ÖDEMEYECEK'
 
Kadınların yaşam alanlarına ve haklarına yönelik saldırıların karşı tek adam rejiminin erkek egemen, kadın düşmanı politikaları olduğunu belirtilen açıklamada, AKP ve Tayyip Erdoğan iktidarının yarattığı ekonomik krizin faturasının kadınlara kesilmeye çalışıldığını söylenildi. Kadınların ev içindeki emeğinin yanı sıra hasta, yaşlı, çocuk bakımının eklendiğini iş yerlerinde ya ilk işten çıkarılanlar ya da ucuz iş gücü olarak sömürülenler olduğu kaydedilen açıklamada, krizin faturasını kadınlara ödetmeye çalışanlara karşı kadınların alanlarda olduğu belirtildi.
 
AÇLIK GREVİNDEKİ KADIN TUTSAKLAR SELAMLANDI
 
Sadece yeni haklar için değil aynı zamanda kazanılmış hakları korunmak için de mücadele edildiği belirtilen açıklamada, "Sendika haklarını, eşit işe eşit ücret talep eden Flormar işçisi kadınlarını, Jeotermal Enerji Santrallere karşı direnen Kızılcaköylü ve Salihlili kadınlarını, 696 sayılı KHK ile kadrolarını alamadıkları için direnen Ege Üniversitesi işçisi kadınlarını, cezaevlerinde bedenlerini adalet için açlığa yatıran tutsak kadınlarını selamlıyoruz" denildi. 
 
'KADINLARIN GELENEKSEL ROLLERİ HAPSEDİLİYOR'
 
Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin cinsiyet eşitliğini sağlama yükümlülüğü getirildiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Çalışma hayatını düzenleyen torba yasalar içinde kadın örgütlerinin itirazları yok sayılarak düşük ücretli, esnek, yarı zamanlı ve güvencesiz çalışma koşulları kural haline getirilmek isteniyor. Özel istihdam büroları ile önü açılan kiralık işçilik, kadınlar kısmi veya süreli güvencesiz ve geçici işlere mahkûm ediyor. Bu yasalarla kadınlara annelik, eşlik ve görünmez emek olan ev işçiliği rolleri biçiliyor."
 
Açıklamada, kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet, taciz, tecavüzü önleyici yasalar çıkarılması gerekirken tecavüzü aklayan, çocuk istismarının önünü açan tecavüze af yasası niteliğinde bir tasarıyla karşı karşıya kalındığının altı çizilerek, kadınların mücadelesi ile kaldırılan bu yasanın yerel seçimlerde vaat edildiği belirtildi. İktidarın çocukların erken yaşta evlendirilmesinin yasal kılıfı olarak müftülere nikah kıyma yetkisini itirazlara rağmen yasalaştırdığı hatırlatılan açıklamada, yasaya karşı mücadeleye devam edileceği vurgulandı. 
 
'KADIN KATİLLERİNİ AKLAYANLARDAN HESAP SORACAĞIZ'
 
AKP iktidarı döneminde kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lara yönelik şiddetin her geçen gün artığına dikkat çekilen açıklamada, "İntihara sürüklenen ve katledilen kadınların medya ve siyasiler aracılığıyla suçlanıyor. Erkek yargı eliyle katiller haksız tahrik, iyi hal indirimler vasıtasıyla cezasız bırakılıyor. Şule Çet, Helin Plandöken, trans Hande gibi erkek şiddeti ile katledilen, katilleri aklanmaya çalışılan tüm kadınların hesabını soracağız" ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamanın ardından miting sanatçı Yasemin Göksu'nun seslendiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.