25 Nisan 2024 Perşembe

'Kadınlar grev ile dünya çapında bir ağ kuruyorlar'

8m İspanya Enternasyonal Komisyon üyesi Marta, bu yılki 8 Mart kadın grevine ilişkin geçen yıldan daha özgüvenli belirterek 8 Mart eylemliliğini tek bir günde değil, 8 günlük bir eylem haftası olarak düzenleyeceklerini söyledi.
Dünyaki kadın hareketleri, kadın özgürlük mücadelesinin geliştirilmesinde kadın grevini bir araç olarak kullanırken kadınlar enternasyonal alanda ağlar kuruyorlar ve küresel çapta ortak eylemler yapmaya yöneliyor.
 
Avusturya'da yaşayan 8m İspanya Enternasyonal Komisyon üyesi Marta, İspanya'da gerçekleşen 5. kadın buluşmasını ETHA'ya anlattı. Marta'nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
 
KADIN DENEYİMLERİNİ İZLİYORUZ
 
İspanya '8m feminist grev' hareketinin enternasyonal komisyonunun faaliyetlerini anlatır mısın bize?
 
Enternasyonal Komisyon farklı ülkelerde yaşayan İspanya'dan göç etmiş kadınlardan oluşuyor. Paris, Toulouse, Berlin gibi farklı yerlerden İspanya kökenli kadınların Paro Internacional, yani Enternasyonal kadın grevinden haberleri olmuştu ve bu çağrıya yanıt vermek istiyorlardı. Bulundukları yerlerden İspanya 8m hareketiyle iletişime geçtiler ve hareketin bir parçası olmak istediğini bildirdiler.
 
Kadın grevi, 2017 yılında İspanya'da henüz bazı bölgelerde gerçekleşmişti, 2018'de ise ortak bir isim ve ağ ile ülke çapında bir harekete dönüştü. İspanya'da hareketimizi oluşturan ilk ülke çapında kadın buluşması bu ilk yerel deneyimlerin ardından 2017 sonbaharında gerçekleşti. 2018'in Ocak ayında Zaragoza kentinde düzenlenen ikinci ülke çapında kadın buluşması ise farklı ihtiyaçları karşılamak için merkezi komisyonların kurulmasını kararlaştırdı. Enternasyonal Komisyonumuz bu buluşmadan beri faaliyetlerini sürdürüyor. Geçen yıl enternasyonal anlamda çalışmalarımıza henüz istediğimiz karşılığı alamadık, ancak şu an daha canlı bir ilişki içindeyiz ve ilk defa bir ülke çapındaki buluşmamıza enternasyonal aktivistler katıldı.
 
Komisyon olarak, dışardan destek olmak amacıyla farklı hareketlerle iletişim kurmayı, çeviriler hazırlamayı ve bağlar kurmayı amaçlıyoruz. Şu an Arjantin,Yunanistan, Avusturya gibi çok sayıda ülkeden kadınlarla temas halindeyiz. Değişik ülkelerdeki kadın hareketleri ve kadın greviyle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Farklı feminist kolektiflerin iletişim bilgilerini toplamaya çalışıyoruz. 2018'de ilk büyük çaplı kadın grevi düzenlendiğinde neler yapabiliriz diye düşündük. Paralel gelişen hareketler vardı ve biz de bağ kurmak, buluşmak istiyorduk.
 
SENDİKALARIN İLİŞKİSİ ZAYIF
 
İspanya'da sendikalarla kadın grev sürecinde nasıl bir deneyim yaşadınız?
 
İspanya'da iki düzeyde sendika var, bir yanda büyük ülke çapında sendikalar, diğer yanda ise yerel sendikalar var. Grev sürecine başlarken hepsi ile görüşmelere giriştik. Madrid'de sendikaların merkezlerinde gerçekleşen merkezi görüşmelerle sendikaların greve destek vermeleri amaçlandı.
 
Tüm bölgelerde de sendikalarla ayrıca yerel görüşmeler düzenledi ve grevi somutlaştırmaya yönelindi. Sonuçta özellikle küçük sendikalar 24 saatlik greve destek verdiler. Büyük olanlar ise 2 saatlik bir grev çağrısı yaptılar.
 
Sendika bürokrasileri, 8 Mart kadın grevi başarısında kendini ön plana çıkarmaya çalıştı; fakat gerçekte sendikalar 8 Mart öncesinde grev konusunda ve grevin yasallığı hakkında farklı farklı yanlış bilgiler yayarak kafa karışıklığı yaratmıştı. Örneğin büyük sendikalar grevin yasal olmadığını iddia etmişler, 24 saatlik grevin yasak olduğunu söylemişlerdi. Fakat bu doğru değil, İspanya'da en az bir sendika 24 saatlik greve çağrı yaparsa, genel grev izin vardır ve yasaldır. Bu olumsuz bir tecrübeydi.
 
Sendikalarla ortak çalışma deneyimi bölgeden bölgeye farklılık taşıyor ve elbette grevin yasal zeminini hazırlamak daha çok kadını seferber etmek için çok önemli bir yer tutuyor ve motivasyon sağlıyor. Yasal anlamda sendikalar grev çağrılarında cinsiyet ayrımı yapamasalar da, fiilen sendikaların grev çağrısı kadınlara dönük. Bu yıl yine 24 saatlik grevi hedefliyoruz.
 
BİR HAFTALIK EYLEM PLANI VAR
 
2019 Kadın Grevi'ne dair beklentilerin nedir?
 
Daha fazla güç kazanacağımız beklentisi var. Bugün daha özgüvenliyiz ve eylemlerimizi geliştiriyoruz. Örneğin Valencia'da 8 Mart eylemliliği tek bir günde değil, 8 günlük bir eylem haftası düzenleyerek gerçekleşecek. Başka kentlerde tüm haftasonu eylemler gerçekleşecek.
 
Görünürlüğümüz artıyor ve Dünyada gelişen farklı hareketlere ilham oluyor. Şimdi ülke çapında buluşmanın ardından her grup, her meclis değerlendirme yapıp çalışmalarını somutlaştıracak. Giderek meclisler kuruluyor ve çalışmalar yayılıyor. Bu yıl daha güçlü bir grev gerçekleşeceği kesin. Dünya çapında da kadınlarla daha fazla yan yana geliyoruz.