29 Mart 2024 Cuma

Kadınlar Fikriye için adalet isteyecek

Kendisine sistematik şiddet ve işkence yapan Hakan Özbek'i öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Fikriye Özbek'in davası yarın Adana Adliyesi'nde görülecek. Antalya Feminist Kolektif, Fikriye'ye özgürlük talebiyle yarın saat 09.30'da Adana Adliyesi'nde olacaklarını duyurdu.

Sistematik fiziksel ve cinsel şiddet gördüğü Hakan Özbek'i öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla tutuklu yargılanan Fikriye Özbek'in duruşması yarın görülecek. Kadınlar, Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma için adalet talebiyle Adana Adliyesi'nde olacaklarını duyurdu.

Antalya Feminist Kolektif tarafından yapılan açıklamada, Fikriye Özbek'in yıllarca sistematik bir şekilde Hakan Özbek'in fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kaldığı, ölümle tehdit edildiği belirtildi.

2 Eylül gecesi Hakan Özbek'in, Fikriye'yi sandalyeye bağlayarak boğmaya çalıştığı, işkence yaptığı, cinsel saldırıda bulunduğu, yüzünü yakmakla, annesini ve çocuklarını gözlerinin önünde öldürmekle tehdit ettiği kaydedilen açıklamada, "Gecenin ilerleyen saatlerinde ise aldığı tüfeği getirip önce Fikriye'yi öldürmekle tehdit etmiş daha sonra, tüfeğin ucunu kendi göğsüne dayayıp silahın ateşlenmesi için tüfeğe vurmaya başlamış ve bir anda tüfeğin ateş almasıyla ölmüştür" denildi.

Hakan Özbek ve Fikriye'den alınan Swap örneklerinde Fikriye'nin sadece sol elinde atış izine rastlandığı, silahın iki elle kullanılarak atış yapılabilen türden olduğu, Hakan Özbek'in elinde de atış izi olduğu hatırlatılarak, "Bütün bunlar tüfeğin arbede sonucu ateş aldığını kanıtlamaktadır. Ek olarak oğlunun olay anına dair tanıklığı da Fikriye'nin anlatımını desteklemektedir. Üstelik, Hakan Özbek'in akrabaları da 11 yıllık evlilikleri boyunca Fikriye'nin şiddet gördüğüne tanık olduklarını mahkemede söylemiştir" diye belirtildi.

Kanıtlar ve tanıklara rağmen Fikriye'nin "eşi kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle yargılanmasını kabul etmediklerini kaydeden kadınlar, "Kadınlar erkekler tarafından öldürüldüğünde, mağdur katil erkeklerin hikayeleri haksız tahrik indirimi sayan mahkemeler kadınları görmüyor, duymuyor. Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü bu ülkede, erkeklerin; 'yemeğin tuzu azdı', 'beni tahrik etti', 'kıskançlıktan öldürdüm' sözleri haksız tahrik indirimi gerekçesi kabul edilirken, bütün kanıtlara rağmen Fikriye şans eseri ölmediği için katil olmakla itham ediliyor. O gece Fikriye ölseydi, mahkeme erkeği de ağırlaştırılmış müebbete mahkum edecek miydi? Yoksa her zamanki gibi 'haksız tahrik', 'iyi hal' adı altında 'erkeklik indirimlerini' mi uygulayacaktı" diye sordu.

22 Ocak Cuma günü saat 09.30'da Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için Adana Adliyesi'nde olacaklarını duyuran kadınlar, "Bizler erkek adalet değil gerçek adalet sağlanana kadar Fikriye'nin davasının takipçisiyiz" dedi.