28 Mart 2024 Perşembe

Kadınlar dünyanın dört bir tarafında isyanda

Kadınlar dört bir tarafta hakları için ayakta. Japonya'da kadınları hedef alan iktidardaki LDP'nin Milletvekili Mio Sugito protesto edilirken El Salvador'da 'kürtaj hakkı' için eylem yapıldı. Lübnan'da ise kadına şiddetin arttığına dikkat çekildi.

Japonya, Lübnan ve El Salvador'da kadınlar taleplerlerini sokakta haykırdılar.

Birgün'ün haberine göre; Japonya'da kadın düşmanı söylemleri nedeniyle ülkede iktidarda bulunan Liberal Demokrat Partisi (LDP) Milletvekili Mio Sugito protesto edilirken El Salvador'da kürtaj hakkı için eylem düzenlendi. Lübnan'da ise koronavirüs sürecinde şiddetin arttığına dikkat çeken kadınlar, yetkililerin göreve çağırdı.

JAPONYA'DA 136 BİN DİLEKÇE
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partisi (LDP) Milletvekili Mio Sugito'nun "Kadınlar cinsel saldırıya yönelik şikâyetlerinde bazen yalan söylüyor" demesi üzerine cinsel şiddete karşı mücadele eden kadın hakları savunucuları, LDP Genel Merkezi önünde eylem yaptı ve 136 binden fazla imza içeren dilekçeyi teslim etti. Ancak LDP, kadınların taleplerini içeren dilekçeyi kabul etmeyi reddetti.

EL SALVADOR'DA KÜRTAJ TALEBİ
El Salvador'da da kadın hakları savunucuları hükümetten kürtajın suç olmaktan çıkarılmasını talep etti. Feminist örgütler, Orta Amerika ülkesinde cinsel saldırı ya da ensest kaynaklı hamileliklerinde kürtajın yasallaştırılmasını istedi. Çocuk istismarına dair 'kurumsal sessizliği' de protesto eden kadınlar, hükümeti harekete geçmeye çağırdı. Cinsel saldırılardaki artışın endişe verici olduğunu vurgulayan kadınlar, kürtaj hakkına sahip çıkacaklarını kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın sadece bu yılın haziran ayı verilerine göre, 14 yaşından küçük 258 kız çocuğu başkent San Salvador'da hamile kaldı. Ancak El Salvador, kürtajı hâlâ yasaklayan ve bunu suç olarak kabul eden 26 ülkeden biri. 1998'den beri kürtaj yasal olarak cinayet sayılıyor.

LÜBNAN'DA ŞİDDET TEPKİSİ
Lübnan'da ise kadınlar koronavirüs dönemindeki zorunlu karantina sürecinde kadına yönelik şiddettin artığına dikkat çekerek eylem yaptı. Başkent Beyrut'ta sokağa çıkan kadınlar salgın döneminde birçok kadının ev içerisinde, en yakın ilişkide olduğu partnerleri tarafından şiddete maruz kaldığını ve yardım isterken zorlandıklarını ifade etti.

SALGINDA İSTİSMAR ARTTI
Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarına göre salgının başladığı günden bu yana dünya genelinde 243 milyon kadın cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldı. Salgın döneminde kadınların maruz kaldığı şiddetin "yakın ilişkide olduğu partnerleri" tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi, şiddetin durdurulması istendi.