2 Mayıs 2024 Perşembe

Kadınlar Diyarbakır'dan haykırdı: İtaat etmeyeceğiz

Diyarbakır'da TJA ve DBP tarafından düzenlenen kadın mitinginde kadınların itaat etmeyeceği vurgulandı, özgürlük mücadelesini sürdüreceği kaydedildi. Katledilen Deniz Poyraz'ın annesi de kadınları "Deniz, artık halkın denizi" sözleriyle selamladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bese. Şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde kadınların özgürlük mücadelesini sürdüreceği vurgulandı.

Mitinge katılmak üzere bölge kentlerinden gelen kadınlar, kent girişlerinde olduğu gibi miting alanı girişinde de polisin engellemeleriyle karşılaştı.

Barış Annesi Hatice Beytur, yeşil sarı kırmızı flama taşıdığı bahanesi ile gözaltına alınırken, avukat Elif Direnç İpek Ulaş da arama noktasında ince aramaya tepki gösterdiği gerekçesiyle polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Kadınların hemcinslerine yönelik saldırılar, cinayetler, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleri taşıdıkları pankartlar ve sloganlarla protesto ettiği miting, katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

İMİR: SAKİNE VE SEVE'LERE SÖZ VERDİK
Mitingde konuşma yapan HDP milletvekili Nuran İmir, "Kürt kadınları bütün zorluklara rağmen mücadele ediyor. Sakine, Leyla, Seve, Asya, Pakize'ler için söz verdik. O'nlar için alandayız" dedi.

Hapishanelerde tutsak edilen kadınların mücadelesine değinen İmir, "Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayşe Gökkan ve daha çok sayıda kadın bu mücadelenin öncüsüdür. Zindanlarda kadın direnişini bertaraf etmek istiyorlar. Her yerden kadınlara ve kazanımlarına saldırı var. Deniz Poyraz'ı katlettiler, eşbaşkanlığı kaldırmak istiyorlar, mücadele yürüten kadınları zindanlara atıyorlar. İstanbul Sözleşmesi bir gecede bir erkek tarafından kaldırıldı. Mücadele yürüten kadınları istemiyorlar, köle istiyorlar. Fakat biz köleliği kabul etmiyoruz. Kadınların mücadelesini büyüteceğiz, eylemlerimiz çoğalacak. Bu yolun sonunda barış var, özgürlük var" diye konuştu.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen İmir, "22 yıldır avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu tecrit sadece İmralı'da değil, her cezaevinde var" diye konuştu.

'ÖZGÜR BİR YAŞAMI İNŞA EDECEK GÜCÜMÜZ VAR'
AKP'nin kirli savaş politikalarını kadın bedeni üzerinden de sürdürdüğünü kaydeden İmir, "Ama bilsinler ki bu politikaları dün nasıl boşa çıkardıysak, bugün boşa çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Saldırıların sadece Kürt kadınlarına dönük olmadığını vurgulayan İmir, şöyle devam etti: "Ülkenin her yerinde kadınlar tacize, tecavüze uğruyor, katlediliyor. AKP geldiğinden bu yana saldırılar arttı. Kadın katliamlarına, siyasi saldırılara tahammülümüz kalmadı ve buradan şunu söylüyoruz: Bu saldırıları kabul etmiyoruz, mücadele edeceğiz ve ilerleyeceğiz. Söz verdik nerede bir zorluk varsa bütün kuvvetimizle orada olacağız. Özgür bir yaşamı inşa edeceğiz, bu gücümüz var. Yaşamın her alanında saldırılar var. Fakat biz TJA'lı kadınlar olarak bu saldırıları boşa çıkartacağız."

'İRADEMİZİ KABUL ETMEYENLER KAYBOLACAK'
Bütün dünya kadınlarının Kürt kadınlarından güç aldığını vurgulayan İmir, Rojava'dan Şili'ye, Afganistan'a kadar kadınların her yerde direndiğini söyledi, kadının iradesini kabul etmeyenlerin yok olacağını kaydetti.

'DENİZ POYRAZ ÖLÜMSÜZDÜR'
Mitinge HDP İzmir İl binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da katıldı. Poyraz konuşma yapmak üzere sahneye çıkınca, alandan "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganı yükseldi. Bu sırada polisler Fehime Poyraz'ın konuşmasını engellemek üzere sahneye çıkmak istedi.

FEHİME POYRAZ: DENİZ HALKIN DENİZİ
Fehime Poyraz, kadınların birlik olmazsa kaybedeceğini söyledi. Kızına yönelik faşist katliama değinen anne Poyraz, "Bir karıncaya zararı yoktu ama O'nu katlettiler. Katil için 'psikolojisi bozuk' deniliyor ama böyle değil. Bozuk olsaydı kendisine zarar verirdi" sözleriyle iddianameye tepki gösterdi.

Anne Poyraz konuşmasını, "Deniz artık halkın denizi" sözleriyle tamamladı.

AYDENİZ: KADINLAR GERİ ADIM ATMAYACAK, İTAAT ETMEYECEK
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de mitingde yaptığı konuşmada, kadınların sesini yükseltmesine tahammül edilemediğini belirtti, "Dersim'den Amed'e, Botan'dan Serhat'a" kadınların her alanda olduklarını söyledi.

Kadınların asla geri adım atmayacağını, itaat etmeyeceğini vurgulayan Aydeniz, kadınların özgürlüklerinden, örgütlülükten ve alanları doldurmaktan vazgeçmeyeceğine dikkat çekti.

Kadınların mücadele tarihine değinen Aydeniz, mücadelede ölümsüzleşen kadınları andı, siyasi tutsak kadınları selamladı. İktidarın kadın, Kürt ve doğa düşmanı olduğunu kaydeden Aydeniz, "Gittiğimiz her yerde kadınların söylediği tek şey asla boyun eğmeyecekleridir. Kadınların özgürlüğü oluşmadıkça alanlarda olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'ÇÖZÜMÜN MUHATABI SAYIN ÖCALAN'DIR'
Aydeniz, toplumun baskı altında olmasının nedeninin İmralı'da uygulanan tecrit olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yürütülen bütün kirli politikaların nedeni tecrittir. İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan'ın sesi yükseldiğinde demokrasi gelişecek. Sesi Ortadoğu'ya demokrasi getirecek. Onlar demokrasiden ve özgürlükten korkuyor. Bugün Kürdistan'ı gezip siyaset yapanlar son günlerde muhataplık diyorlar. Her yerde milyon kere söyledik Kürt halkı, kadınları, Kürdistan halkları açısından muhatap bellidir. Muhatap Sayın Öcalan'dır. Bu sorun ancak İmralı'da çözülür. Kürtler öyle sözlere, somut olmayan adımlara bakmıyor. Kürtler somut adım bekliyor."

'TUTSAKLARIN İRADESİNİ TESLİM ALAMAYACAKSINIZ'
Türkiye ve Kürdistan'da hapishanelerin işkencehanelere dönüştürüldüğünü vurgulayan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, "80'lerde başaramadıklarını şimdi başarmak istiyorlar ama bilsinler ki asla cezaevinde bulunan tutsakların iradesini teslim alamayacaklar. Cezaevlerinden tek bir kişi iradesini size bırakamayacaktır. En çok da Kürt kadınları" diye kaydetti.

Aydeniz konuşmasında Kürt ulusal birliğine de değindi, ulusal birliğin öncülüğünü kadınların yapacağını söyledi.

Miting, kadınların zılgıtları eşliğinde halaylarla sona erdi.