20 Nisan 2024 Cumartesi

Kadınlar Deniz için haykırdı: Asla boyun eğmeyiz

Deniz Poyraz davası önünde yapılan açıklamada kadınlar, davanın peşini  bırakmayacaklarını ve erkek egemen sisteme asla boyun eğmeyeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın ikinci duruşması İzmir Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Dava öncesi HDP Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, MYK, PM ve Kadın Koordinasyonu üyeleri, bileşen partilerin eşbaşkanlar, milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile çok  sayıda kişi Türkiye'nin birçok kentinden İzmir'e akın etti. Adliye önünde yapılan açıklamada mücadelenin süreceği kaydedildi. 

YÜZLERCE KİŞİ ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI
Deniz fotoğraflarının taşındığı ve "Deniz Poyraz isyanımızdır, davanın takipçisiyiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde söz alan Sancar, saldırının barış ve demokrasiye yönelik olduğunu kaydetti ve asıl planlanın o gün yüzlerce kişinin katledilmesi olduğunu hatırlattı. 

SANCAR: ADALETSİZLİĞE KARŞI ADALET MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİZ
Bu saldırıyla halkların korkutulmak ve sindirilmek istendiğini söyleyen Sancar, "Korkutmak istediler ama başaramadılar, bundan sonra da başaramayacaklar. Kimse korkmaz, kimse yılmaz. Gözdağı vermek, sindirmek istediler. Ama hiçbiri bu tür saldırılarla başaramadılar, başaramayacaklar. Adalet, hakikat ve barış için buradayız. Biliyoruz ki karşımızda sistemli ve örgütlü bir kötülük düzeni, adaletsiz bir sitem var. Bu uygulamalara, bu sisteme, bu zihniyete ve iktidara karşı tek etkili yol da sistemli ve örgütlü mücadeledir. Kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek, adaletsizliğe karşı adalet mücadelesini büyütmek tek çıkar yoldur" dedi. 

'DEMOKRASİ MÜCADELESİ BAŞARIYA ULAŞACAK'
Deniz Poyraz katliamının  sistemli bir cinayet olduğunu belirten Sancar, soruşturmanın başından bu yana hem emniyetin hem de savcılığın bu cinayeti münferit, bireysel göstermek için elinden geleni yaptığını kaydetti. Sancar, "İşte bu gidişatı, bu döngüyü değiştirmenin yolu adalet mücadelesini büyütmekten, demokrasi mücadelesini ortaklaştırmaktan geçiyor. Ya en geniş demokratik mücadele ortaklığını kuracağız ya da bu kötülük düzeni devam edecek. Bu ülkede barışın ve demokrasinin, adaletin gerçekleşmesini önlemek için yoluna devam edecektir. Biz burada bu gidişe dur demek için varız. Adaletsizliğin olduğu her yerde, kime yönelirse yönelsin adaletsizliğe karşı birlikte mücadele etmek için varız, var olacağız. En büyük gücü kadın mücadelesinden aldığımızı hatırlatalım, Deniz Poyraz cinayeti kadın mücadelesine saldırının da sembolüdür. O nedenle en büyük direnci kadınlar göstermektedir. En etkili mücadeleyi kadın hareketi yürütmektedir. Hep birlikte barışa, demokrasiye, adalete yürüyüşümüz devam edecek. Hakikati ortaya çıkaracağız, adaleti gerçekleştireceğiz, hakikatle adaletin üstüne barışı inşa edeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bütün dostları; dayanışma için, mücadele için her an her şekilde yoluna devam eden tüm güçleri selamlıyorum. Adalet, hakikat, barış ve demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

KBG: SİZE ASLA BOYUN EĞMEYİZ
Ardından Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Günseli Kaya, Gencer'in ilk duruşmadaki rahat tavırları ve jandarma tarafından korunmasına değinen Kaya, avukat ve izleyicilerin ise aynı polis ve jandarma tarafından salona girişlerinin engellenmeye çalışıldığını belirterek, "Deniz'in annesi Fehime anaya ve kız kardeşine yönelik saldırıları ise Gencer'in kimden güç aldığını bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

Poyraz'ın davasının peşini bırakmayacaklarını yineleyen Kaya, "Bu davada elbette katliamı gerçekleştiren Onur Gencer'in en ağır cezaya çarptırılmasını talep ediyoruz. Ama yetmez. Bu katliama yol verenin, hedef gösterenlerin, mahkeme salonunda ona bu gücü verenlerin yargılandığı güne dek mücadelemiz sürecek. Bilsinler ki, ne yaparlarsa yapsınlar bizler mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız. Deniz'e sözümüz olsun, hayalini kurduğu barışın, özgürlüğün, eşitliğin ülkesini kuracağız. Fehime ananın da dediği gibi, 'Bir Deniz gider bin Deniz geliriz' size asla boyun eğmeyiz" diye belirtti.  

Eylem, sloganlarla sona erdi.