18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Danıştay önünden seslendi: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkan kadınlar, Danıştay'da görülecek dava için bir araya geldi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı açılan davaları karara bağlayacak. Dava öncesi Danıştay önünde açıklama yapıldı.

Ankara, Diyarbakır ve farklı illerden gelen çok sayıda kadın sabahın erken saatlerinde Danıştay önünde toplandı. Kadınlar Danıştay bahçesine, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartıyla yaptığı yürüyüşle girdi.

Danıştay önünde yapılan açıklamada Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) "Kendiniz üstün görenlerin hukukuna karşı, hukukun üstünlüğü ilkesine sahip çıkmak için Danıştay'dayız İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçemeyeceğiz" denildi.

"Verilecek karar Türkiye'de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacak. Bizler, kadınlara karşı her türlü şiddetin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Danıştay'dan olumsuz bir karar çıkması halinde hukuki ve siyasi mücadelenin muhakkak süreceğinin altı çizilen açıklamada, yargıya kadınların hayatıyla oynamamasına ilişkin çağrı yapıldı.

Avukat Hülya Gülbahar ise "Toplumun bütün kesimlerini ilgilenen Sözleşmenin duruşması olacak. İstanbul Sözleşmesi demek kadınlar için, çocuklar için çok önemli. Gece yürüyüşü yaparak, Danıştay'ın peşinde koşarak İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çalıştık. Bir kişinin kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nde çıkamazsınız. Kendi Anayasa'nıza bile karşı geliyorsunuz. Bizim hayatımız ihraç edilen patates, domates değil. Anayasa son derece açık. Temel haklarla ilgili sözleşmeler Meclis kararıyla çıkılır. Bugün olumlu bir karar çıkmasını istiyoruz" dedi.

Kadınlar eylemde sık sık, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganı attı.