16 Nisan 2024 Salı

Kadınlar Cudi'den seslendi: Bu yanlıştan vazgeçin

Cudi Dağında yapılan ağaç kıyımına karşı açıklama yapan TJA aktivistleri, kıyımı yapan koruculara, "Bu yanlıştan vazgeçin, iktidarın kirli oyunlarına alet olmayın" çağrısı yaptı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Şırnak aktivistleri, kent kırsalındaki Cudi Dağı bölgesinde korucular tarafından gerçekleştirilen ağaç kıyımına yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. 

Cudi Dağının Şırnak ve Cizre karayolunda bulunan tarafından yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Şırnak Kadın Meclisi üyeleri de katıldı. Açıklamada, üzerinde "Li hember talan û wêrankirina xwezayê em ê têkoşîna xwe bilind bikin (Doğanın talan edilmesine karşı mücadelemizi büyüteceğiz" yazılı pankart açıldı.

BÜTÜN CANLILAR YOK EDİLİYOR
HDP Şırnak İl Yöneticisi Zozan Aksu, iktidarın doğaya karşı da savaş açtığını belirterek, "İnsan yaşamında olduğu gibi doğada da Kürt illerinde yıllardır yürütülen operasyonlar bahane edilerek binlerce hektarlık ormanlık alan, operasyonlardan kaynaklı güvenlik güçleri tarafından atılan top mermileri ve ateşli silahlar sonucu yakılarak yok edilmiştir" dedi. Cudi Dağının, herhangi bir ÇED raporu olmadan maden ocakları sahipleri tarafından da tahrip edildiğine dikkati çeken Aksu, "Şırnak'ta ve Cudi'de yapılmak istenen sadece doğa katliamı değildir. Bu coğrafyada yaşayan bütün canlıları yok etmek istediklerini ve bunu da bölgede yandaş ve korucu olarak bilinen kişilerce yaptırdıkları ortadadır" diye konuştu. 

KORUCULARA ÇAĞRI: KORUCULARIN KİRLİ OYUNLARINA ALET OLMAYIN
Kıyımı yapan koruculara da seslenen Aksu, şöyle devam etti: "Suç işliyorsunuz, Anayasayı ihlal ediyorsunuz ve bunun cezasını da sizler çekeceksiniz. Sizlere bunu yaptıranlar, suç olduğunu bildikleri için kendileri yapmıyor. Bu yanlıştan vazgeçin, iktidarın kirli oyunlarına alet olmayın."

İMİR: GANİMET OLARAK GÖRÜYORLAR
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise, 100 yıldır sürdürülen "imha ve inkar" politikalarının yanı sıra doğa katliamının da her dönem sürdüğüne dikkat çekti İmir, "Bütün bunlar onlara yetmiyormuş gibi Kürdistan topraklarını ganimet gibi görüyorlar" dedi. 

Korucuların bu "kirli" siyasete destek olmaması gerektiğini ifade eden İmir, "Kürdistan'ın neresinde doğamıza ve varlığımıza karşı saldırı varsa Kürt kadınları olarak ona tepki göstereceğiz. Bunlara sessiz kalmayacağız. Bu doğa katliamlara kadınlar olarak müsaade etmeyeceğiz, doğamıza sahip çıkacağız. Cudi halklarındır. Bu bizim ilk eylemimiz. Uyarıyoruz; bu katliamlara ortak olmayın ellerinizi doğamızdan çekin" şeklinde konuştu.