18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar çok sayıda kentte gece yürüyüşü düzenledi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında çok sayıda kentte kadınlar gece yürüyüşleri düzenledi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında çok sayıda kentte kadınlar yürüyüş düzenleyerek erkek egemen sistemi protesto etti.
 
UŞAK
 
Uşak'ta kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Uşak Belediyesi önünden kent meydanına yürüdü.
 
Kent meydanında basın açıklamasını Uşak Kadın Dayanışması adına Uşak Üniversitesi öğrencisi Afra Taşcı okudu. Taşcı, "Biz kadınlar 8 Mart başta olmak üzere her gün, inşa edilmek istenen kadın ve çocuk düşmanı karanlık düzene, dinci-gerici uygulamalara, savaş politikalarına teslim olmamak için yaşamın her alanında kadın dayanışmasını, kadın mücadelesini büyütme kararlılığındayız. Bu kararlılığımızla eşit, özgür, cinsiyetçiliğin olmadığı, laik bir ülkeye yol açalım. Flormar direnişinden, Kızılcaköy'de JES'lere direnen kadınlarla beraber dayanışmamız ve hayallerimiz bol olsun" dedi.
 
KAYSERİ
 
Kayseri'de 8 Mart eylemi için Kayseri Forum AVM önünde toplandılar. Kortej oluşturan kitle meydana doğru yürümeye başladı. Yürüyüş boyunca son derece coşkulu olan kitle 8 Mart'a dair şiarları haykırdı. Meydana gelindiğinde basın açıklamasını Kayseri Kadın Platformu adına Eğitim Sen Kadın Sekreteri Nilgün Demir Nuray okudu.
 
Kapitalist sistemin emekçi kadınların yaşamında yarattığı sorunları dile getiren Nuray, "Emeğimiz üzerinde kurulan sömürüyü kapitalizm her geçen gün daha fazla artırıyor. Emeğimiz, bedenimiz kapitalizmin, ataerkil toplumsal yapının tehdidi altında bulunuyor. Esnek kuralsız güvencesiz çalışma en çok işçi ve emekçi kadınları vuruyor. Ekonomik krizin yarattığı derin sorunların yükünü en fazla işçi ve emekçi kadınlar çekiyor" dedi.
 
Emekçi kadınların mücadelesinin sürdüğünü belirten Nuray, "Biz işçi ve emekçi kadınlar haklarımız için, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. Flormar'da  ve birçok fabrika da direnen işçi kadınlar yolumuzu aydınlatıyorlar" diye konuştu.
 
KOCAELİ
 
Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısı ile Belediye İş Hanı'nın önünde kadınlar toplandı. Slogan, zılgıt ve alkışlarla toplanan kitle İnsan Hakları Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.
 
OHAL ile yasaklanan parkta ilk defa bu 8 Mart ile birlikte kadınlar yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. OHAL'in ilk dönemlerinde kadınların yürüyüşü polis saldırısına uğramıştı.
 
Eylem boyunca sloganlarla ve konuşmalarla kadın cinayetleri, erkek egemen zihniyet, kadınlara dönük fetva veren iktidar anlayışı, kadın bedenine dönük saldırganlıklar, mahkemelerde kadın cinayeti davalarının aklanması teşhir edildi. Kadınları sokağa, eyleme ve örgütlü olmaya çağıran sloganlar atıldı.
 
İnsan Hakları Parkı'na gelindiğinde çekilen halayların ardından basın açıklaması yapıldı. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin boyutunun aktarıldığı açıklamada, erkek egemenliğine itaat etmeme çağrısı yapıldı.
 
Krizin kadınları her yönüyle etkileriği kaydedilen açıklamada "8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi", "Eşit işe eşit ücret" talepleri yükseltildi. Dünyanın birçok yerinde gerçekleşen kadın grevlerine ses verme, grevlere güç verme çağrısı yapıldı.
 
İZMİR
 
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi ve basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamada, krize, şiddete, taciz ve tecavüze, çocuk istismarına karşı iş yerinde, evde ve sokakta ses çıkarma çağrısı yapıldı. Çalışma yaşamında, sokakta ve evde emekçi kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve taleplerin sıralandığı eylemde kadınlar, yol kapatılarak yürüyüşe geçildi.