4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kadınlar Çilem Doğan için beraat istedi

Özsavunma hakkını kullandığı için yargılanan Çilem Doğan'ın yarın görülecek duruşması için kadınlar sokağa çıktı. Çilem Doğan hakkında bir an önce beraat kararının verilmesini isteyen kadınlar, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Adana ve Mersin'de bir araya gelen kadınlar, hayatta kalmak için özsavunma hakkını kullanan ve bu yüzden yargılanan Çilem Doğan'la dayanışma eylemi yaptı.

Adana Kadın Platformu, İnönü Parkı'nda buluştu. Çilem Doğan'ın yerel mahkemedeki yargılama sürecine değinen Avukat Sevil Aracı Bek, Doğan'ın 15 yıl ceza almasına rağmen itirazla tutukluluk haline son verilmesinde yaratılan kadın dayanışmasının ve Çilem'in etrafında örülen mücadelenin etkili olduğuna vurgu yaptı.

Söz konusu kadın olduğunda yargılamanın eşit işlemediğine dikkat çeken Bek, "Yargılamanın başından itibaren Çilem'in meşru müdafaa hakkını kullanmaktan başka hiçbir şey yapmadığı tüm açıklığı ile ortaya çıkmıştır. Kadınların erkek şiddetine karşı çaresiz bırakıldığı erkek egemen sistemde, kurumsallaşan şiddeti reddeden kadınların kendilerini kurtarmak adına yaptığı her savunma bir meşru müdafaadır ve bu tavrın hukuktaki karşılığı cezasızlık olmalıdır! Bizler Çilem'in davasını takip eden kadınlar olarak Yargıtay'ın bu yanlıştan dönme yolunda bir adım atmasını ve Çilem'e bir an önce beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Kadınlar, yarınki duruşmaya katılmak için gece bir araya gelerek, Ankara'ya gidecek.

MERSEN
Mersin Kadın Platformu da, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda yaptığı dayanışma eyleminde "Çilem Doğan Biziz", "Özsavunma haktır, cezalandırılamaz, "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Erkek vuruyor devlet koruyor" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı.

Basın metnini okuyan Nasibe Keskin, kadın cinayetine giden yolda özsavunma uygulayarak hayatta kalmayı başaran Çilem'in yanında olduklarını söyledi. Evli olduğu süre boyunca uğradığı şiddet sonucu mahkemeden 9 kez koruma kararı almasına rağmen şiddetin devam ettiğini hatırlatan Keskin, "Çilem'in sözü aklımızda; ‘Hep erkekler mi öldürecek.' Varolan erkek devlet, erkek yargı kadınları, LGBTİ+ları katleden erkeklere iyi hal, haksız tahrik indirimi gibi indirimler uygulayıp katilleri ödüllendirirken, yaşamını savunan kadınların özellikle cinsel şiddet ve seks işçiliğine zorlanması beyanlarını kabul etmiyor ve kadınları yaşamlarını savunduğu için cezalandırmaya çalışıyor. Anlık gelişen fiziksel özsavunma halini ‘kimliğini değiştirip kaçsaydın, estetik olsaydın' diyerek haksız göstermeye çalışıyorlar. Ancak kadın cinayetlerinden ve yaşamlarımızdan biliyoruz ki kadınlar devlet koruması olmadığı ve toplumsal normlar sabretmeyi, alttan almayı öğütlediği için sabretmeyi deniyor. Sabredilmeye çalışılan o anda ise yaşamsal tehdit, şiddet hiç bitmiyor. Başka çaresi kalmadığı zamanda da kadınlar özsavunmasını uygulamak zorunda bırakılıyor" diye konuştu.

Keskin, saat 21.00'de #çilemdoğanaözgürlük #çilemdoğanaberaat tagıyla tüm kadınları Çilem Doğan'ı savunmaya çağırdı.