7 Mayıs 2024 Salı

Kadınlar birçok kentte sokağa çıktı: Yaşamlarımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz

Çok sayıda kentte bir araya gelen kadınlar; eylem, etkinlik ve şölenlerle 8 Mart eylemlerine çağırdı. Haklarından ve yaşamlarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizen kadınlar, sokakta olmaya devam edeceklerini vurguladı. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir çok kentte kadınlar sokağa çıktı; eylem, etkinlik ve şölenlerle tüm kadınları sokağa, dayanışmaya ve mücadeleye çağırdı.

Diyarbakır'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Platformu üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddet ve cinayetlere dikkat çekmek amacıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Postanesi'nde bir araya geldi. Burada yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şubesi Sekreteri Ezgi Çelik, Türkiye'de her gün en az dört kadının katledildiğine dikkat çekti. Kadınların en yakınlarında bulunan erkekler tarafından fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete uğradığını söyleyen Çelik, "Bu cinayetler artık bitsin ve yeterli yaptırımlar bulunsun diye buradan tekrardan çağrıda bulunuyoruz: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulansın. Öz savunma yapmak zorunda kaldıkları için tutuklanan kadınlar serbest bırakılsın" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'na İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması, kadınların serbest bırakılması talebini içeren faks gönderdi.

8 MART BROŞÜRLERİ DAĞITILDI
Lice, Ergani, Kayapınar, Yenişehir ve Hazro ilçelerinde de kadınlar etkinliklerde bir araya geldi. Etkinliklere, TJA aktivistlerinin yanı sıra HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Dersim Dağ da katıldı. Lice'de kadın toplantısında bir araya gelen kadınlar, karanfil dağıttı. Hazro'da ev ev dolaşan kadınlar, Ergani'de kadın esnaf ziyaretinde broşür dağıttı. Kayapınar'da HDP İlçe Örgütü binasında buluşan kadınlar, gerçekleştirdikleri toplantıyla 8 Mart'ın önemini konuştu. Yenişehir ilçesinde de kadınlar, 8 Mart'a ilişkin broşürler dağıttı.

VAN'DA BULUŞMA: HİÇBİR ZAMAN SUSMAYACAĞIZ
Van'ın Çaldıran ilçesinde gerçekleştirilen kadın buluşmasına, HDP Milletvekili Muazzez Orhan ve mazbatası verilmeyen Çaldıran Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Atsak'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine dikkat çeken Orhan, "Kürt kadınları bedenlerini ateşe verdi ve bu köleliği kabul etmedi. Meydanlarda sesi ve renkleriyle kendini var etti. Bugün yine 70 yaşındaki annelerimiz tutuklandı. Anneler 'barış ve özgürlük istiyoruz' diyor. Bu istek AKP-MHP iktidarını çok korkutuyor. Eğer barış ve özgürlük olursa onların olamayacağını çok iyi biliyorlar. Leyla Güven ve Ayşe Gökkan'ın dediği gibi, hiçbir zaman susmayacağız ve mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Buluşma, "Kadın Emeği" başlığıyla hazırlanan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Gösterimin ardından kadınlar yerel sanatçıların seslendirdiği ezgilerle halaya durdu.

HDP Özalp İlçe Örgütü binasında da kadın buluşması gerçekleştirildi. Çok sayıda kadının katıldığı buluşmada konuşan TJA aktivisti Handan Bağcı, 8 Mart'ı "erkek egemenliğinin bastırıldığı kadının da ses çıkardığı hafta" olduğunu söyledi.

'SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR'
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi Kadın Meclisi de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla şube binasında açıklama yaptı. KESK adına açıklamayı yapan SES Kadın Sekreteri Seda Güler, kadına yönelik şiddetin pandemi sürecinde arttığı belirterek, "8 Mart'ı kadını yok sayan, değersiz gören, varlığımızdan korkan sömürü düzenine karşı 'Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var' şiarıyla karşılayacağız" dedi.


Açıklamanın ardından Eğitim-Sen üyesi Olcay Kaçmaz ve Genel Merkez önceki dönem Kadın Sekreteri Derya Yolcu'nun panelistliğinde "Sendikal mücadelede kadının emeği" konulu panel düzenlendi.

MERSİN'DE TUTSAK KADINLARA KART GÖNDERİLDİ
Mersin'de de tutuklu kadınlara dayanışma kartı gönderildi. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve HDP Milletvekili Fatma Kurtulan'ın da aralarında bulunduğu kadınlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi'nde bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Zeynep Benli, 1857'de başlayan kadın isyanının devam ettiğini söyledi. Dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğüne dikkat çeken Benli, buna karşı kadınların dayanışma içerisinde olacaklarını dile getirdi.

Kadınlar, açıklama sonrası Akdeniz ilçesinde bulunan PTT Başmüdürlüğü'ne giderek, tutuklulara dayanışma kartı gönderdi.

KURTULAN: DİRENİŞİMİZ DEVAM EDİYOR, EDECEK
HDP Akdeniz İlçe Örgütü binasında kadın buluşması gerçekleştirildi. "Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz", "Bi berxwedanê jinê dimeşin azadîyê" yazılı pankartlarının asıldığı etkinlik alanında, sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı. Etkinlikte konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, her günün 8 Mart ve mücadele günü olduğunu söyledi. Kurtulan, tüm saldırılara karşı büyük direniş sergilediklerini belirtti. Kurtulan, "Bütün kadınlar baskılara maruz kalıyor ama özellikle biz Kürt kadınları, 'Kürdüm, insanım ve haklarım ile var olmak istiyorum' dediğimiz için ayrıca bir baskıya maruz kalıyoruz. Her şeye rağmen mücadelemiz ve direnişimiz devam ediyor, devam edecek" diye konuştu.

Daha sonra kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından kadınlar halaya durdu.

MARDİN'DE KADIN ESNAFLAR 8 MART ETKİNLİKLERİNE ÇAĞIRILDI
Mardin'de kadınlar Nusaybin, Derik ve Artuklu ilçelerinde bir araya geldi. Nusaybin'de kadınlar, yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz ile birlikte pazar yerinde kadın esnaflara karanfil dağıttı. Artuklu'da bir araya gelen kadınlar tarihi yerleşim alanında bulunan 1'inci Cadde ile Kotek Mahallesi'nde ziyaretler gerçekleştirdi. Kadın esnaflara karanfil dağıtılan etkinliğin ardından ev ziyaretleriyle kadınlar 8 Mart etkinliklerine davet edildi.

Derik ilçesinde de HDP Sözcüsü Ebru Günay'ın katılımıyla köy ziyaretleri gerçekleştirildi. Kadınların köy meydanında toplandığı etkinlikte Günay, Türkiye'de her gün 3 kadının katledildiğini belirterek, kadınların kendi içlerinde örgütlenerek mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

SURUÇ'TA ŞÖLEN
Urfa'da HDP Suruç İlçe Örgütü binasında bir araya gelen kadınlar, erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde esnaf ziyareti gerçekleştirerek kadınlara karanfil dağıttı. Daha sonra Suruç'un Aligör (Elîgor) Mahallesi'nde şölen düzenledi. Polisin şölende davul zurna çalınmasını engellemesi üzerine, kadınlar erbaneler eşliğinde halaya durdu.


ŞIRNAK'TA POLİS ENGELİNE RAĞMEN KADINLAR ZİYARET EDİLDİ
Şırnak'ta TJA ve HDP Kadın Meclisi, Güçlükonak, Silopi ve İdil ilçelerinde kadınlara karanfil dağıttı. Güçlükonak'ta semt pazarında kadınları ziyaret eden kadınlar, polis engellemelerine rağmen karanfil dağıttı.

HAKKARİ'DE KADIN ESNAFLARA KARANFİL DAĞITILDI
Hakkari'de Çukurca ilçesinde kadın esnaflar ziyaret edildi. Daha sonra ev ziyaretlerinde bulunan HDP'li kadınlar, karanfil dağıttı.

İZMİR'DE FORUM: SOKAKLARDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) ile Ekmek ve Gül İzmir üyesi kadınlar, Atatürk Meslek Lisesi'nin yanındaki parkta, "Bu Hayat Bizim" etkinliğinde buluştu. Forum biçiminde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen yaptı.

8 Mart Dünya Kadınlar gününün tarihini anlatan Reyşen, kadınların yıllardır mücadelesini sürdüğü şiddet, ayrımcılık, sömürü ve istismarın özellikle pandemide artarak devam ettiğini söyledi. Ev içi artan yükten dolayı cinsiyet temelli eşitsizliğin derinleştiğini ifade eden Reyşen, "Fiziksel ve psikolojik olarak giderek zorlaşan koşulların yanında tek adam rejimi pandemiyi fırsata çevirerek kadın haklarına saldırmaya devam etti. Tüm baskılara rağmen kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme tartışmaları karşısında haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyerek sokaklarda ve meydanlarda omuz omuza mücadele etmeye devam etti" dedi.