27 Nisan 2024 Cumartesi

Kadınlar birçok kentte sokağa çıktı

Birçok kentte sokağa çıkan kadın ve LGBTİ+'lar erkek ve devlet şiddetine karşı mücadeleyi yükselteceklerini haykırdı. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için çok sayıda kadın ve LGBTİ+ birçok kentte alanlara akın etti. Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa karşı mücadeleyi yükselteceklerini vurgulaya kadın ve LGBTİ+'lar eylemlerde dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

ANKARA
Ankara Kadın Platformu, "Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa karşı yaşasın 8 Mart" şiarıyla miting düzenledi. Anıtpark'ta bir araya binlerce kadın, "Kadınlar savaş istemiyor", "Bijî tekoşina jinan", "Şiddetinize boyun eğmeyeceğiz" pankartları açtı.

Kortej halinde alana giriş yapan kadınlar ellerinde sarı, kırmızı, yeşil ve mor fularlarla çalan müziğe eşlik etti. 

Hapishanede maruz kaldığı fiziksel, psikolojik ve cinsel işkence sonrası intihara sürüklenen Garibe Gezer ile HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğraflarını polis miting alanına almadı. 

Polis ayrıca, tutsak kadın siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın fotoğraflarını da almadı.

"Savaşa değil, kadınlara bütçe", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganlarının yükseldiği miting halay ve sloganlarla devam etti.

ADANA
Adana Kadın Platformu, Uğur Mumcu Meydanı'nda "Eşit özgür şiddetsiz bir bir dünyayı kadınlar kuracak" şiarıyla miting düzenledi. Miting öncesi Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana Barış Anneleri Meclisi, kentteki birçok siyasi parti ve demokratik kitle ve kadın örgütü Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi.

Kadınlar, rengarenk ulusal kıyafetleriyle ezgiler eşliğinde halaya durdu. "Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı isyandayız", "Özgür kadınla, özgür topluma", "Birlikte değiştireceğiz, şimdi HDP zamanı", Yaşasın 8 Mart", "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Semra Güzel irademizdir", "Gülistan Doku nerede" pankartları ile "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Emek sömürüsüne son vereceğiz", "Kadın yoksulluğuna hayır", "Kadın tutsaklara özgürlük", "Kadına yönelik şiddete hayır" döviz ve lolipopları taşıyan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Kadınlar savaş istemiyor", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Yaşasın 8 Mart" ve "Öldüren sevgi istemiyoruz" sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Alkış ve zılgıtlarla yürüyen kadınlar, "Biji Serok Apo" sloganları attı.

Yürüyüşün ardından basın metni okundu. Salgınla birlikte artan ev içi görünmeyen emek yükünün, işsizlik ve yoksullaşmanın dayanılmaz boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada, "Ev içi emek sömürüsü, bakım emeği yükü, erkek şiddeti ve ölümler arttı. Evin içinde psikolojik şiddet çeşitli biçimlerle derinleşti, normalleştirildi ve bizlere dayatılmak isteniliyor. İstanbul Sözleşmesi tekrar imzalansın ve 6284 sayılı kanunla birlikte etkin şekilde uygulansın. Her yerde kadınların güvenle gidebileceği danışma merkezleri ve sığınaklar açılsın" denildi. 

Söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpiy Kemalbay; Deniz Poyraz ve Garibe Gezer'i katledenin erkek devlet zihniyeti olduğunu dile getirdi. Kemalbay, "Kadınların katledilmesi, şiddete maruz kalması, istismar edilmeleri en büyük sorunların başında geliyor. Kadınlar özgürleşmeden Türkiye demokratikleşemez, barış gelemez. Kadınlar olarak kadın ittifakını kırarak nasıl bir yaşamın inşa edileceğini gösteriyoruz" dedi.

Miting, müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Aydın Kanza Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. İstanbul Sözleşmesi, "6284 ve Nafaka Hakkı bizim krizin faturası sizin olsun" pankartı açan kadınlar, yürüyüş boyunca sık sık "Yaşasın 8 Mart", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Kadınlar sokağa özgürleşmeye", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadınlar yürüyor dayanışma büyüyor" şeklinde sloganlar attı.

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda miting gerçekleştirildi. Söz alan Fatma Şahin, "Örgütlü mücadele veren kadınlar her alanda devlet şiddetinin hedefi oluyor. Kadınlar, evlerinden gece yarısı operasyonlarıyla veya eylem alanlarında gözaltına alınırken devletin fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalıyor, neredeyse yaşamımızın her alanına kayyum atayıp, hayatlarımızın ve hayallerimizin ‘iplerini' elinde tutmaya çalışan faşizmin kadın düşmanı saldırılarına karşı en temel haklarımızı savunurken; tutuklamalarla, ev hapsi ve çıplak arama işkencesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunca saldırıya karşı kadın düşmanlığının ve faşizmin gelip çarptığı duvar yine kadın mücadelesinin gücü oluyor. AKP iktidarını buradan bir kez daha uyarıyoruz, şüpheli kadın ölümlerinin intihar denilerek örtbas edilmesini, çocuk istismarcılarının ve şüpheli çocuk ölümlerinin, doğaya ve hayvanlara yönelik suçların cezasız bırakılmasını asla kabul etmiyoruz, tüm canlılar için yaşam hakkını savunuyor adalet talebimizi haykırıyoruz. Yaşamın her alanında; ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz" dedi.

İZMİR
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP Kadın Meclisi, TJA, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Buca ilçesi Göksu Pazar yerinde esnaf ziyareti yaptı. Kadınlar, kazanımlarına yönelik saldırı ve mücadeleyi içeren bildirileri dağıtarak, ülkede her geçen gün derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluğa dikkat çekti.

Kadınlar giydikleri ulusal kıyafetleriyle pazarın içini çaldıkları erbane eşliğinde gezdi. Sık sık "Jin jiyan azadî", "Dünya yerinde oynar kadınlar özgür olsa", "Bijî tekoşina jinan" sloganları atan kadınlar, esnafı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde alanlara çağırdı.

Kadınlar, 8 Mart'ta saat 20.00'de yapacakları Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılım çağrısında bulundu.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda şölen düzenledi. Şölene, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, siyasi parti ve demokratik örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı. "8 Mart'ın 101. Yılında cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı yürüyoruz" pankartının ve "Eşit hak eşit temsil", "Boşanmayı değil, cinayeti engelle", "Erkek şiddetini durdur", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dövizlerinin açıldığı şölende, sık sık "Jin jiyan azadî", "Yaşasın kadın dayanışması", "Aysel Tuğluk onurumuzdur", "Görünmeyen emek sesini yükselt" sloganları atıldı.

Şölende, sanatçı Yeliz Güzel ile Kadın Hekimler Ritim Grubu sahne alarak müzik dinletisi gerçekleştirdi. Müzik dinletisinin ardından Kadın Platformu bileşenleri tarafından açıklama yapıldı. Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamada, "Eşit, özgür şiddetsiz bir dünyayı örmek için bir araya gelen, günlerdir bütün kadınlara ulaşmaya ve onları alana taşımaya çalışan, yanındakini özgürleştirmeye çalışan sevgili kadınlar, 8 Mart'ımız/8 Mart Dünya Kadınlarının Mücadele Günü kutlu olsun" denildi.