5 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar Beşiktaş'ta trafiği kesti: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nin fesih tarihine 9 gün kala kadınlar Beşiktaş'taki Barbaros Caddesi'ni trafiğe kapattı. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen cadde boyunca yürüyen ve sözleşmeyi anlatan kadınlar; hayatları, hakları ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha kaydetti. Kadınlar, 1 Temmuz günü Taksim Tünel'e çağırdı.

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Beşiktaş'taki Barbaros Caddesi'ni trafiğe kapattı.

"Haklarımızdan geri adım atmıyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz #1Temmuzdaİsyandayız" yazılı dev pankart açan kadınlar, yarım saat sürecinde ana caddeyi kapattı, araçların geçişini engelledi. Kadınlar eylemde, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" ve "1 Temmuz'da Taksim Tünel'deyiz" yazılı dövizler taşıdı. 

BARBAROS CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI
Cadde boyunca yürüyen kadınlar yıllar süren mücadeleler sonucu kazandıkları İstanbul Sözleşmesi'nden tek adamın kararıyla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Halka yönelik konuşmalar yapan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin maddelerini sıraladı ve ne anlama geldiğini anlattı. 

SÜRÜCÜLER SLOGANLARA EŞLİK ETTİ
"Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop inadına isyan, inadına özgürlük" sloganlarını atan kadınlara, etrafta bulunan halk alkışlarla destek verirken araba kullanıcıları da kornolara basarak sloganlara eşlik etti.

'KADINLAR KATLEDİLİRKEN NEREDEYDİNİZ'
Kadınların önü Hakan Pastanesi önünde polis tarafından kesildi. "Kadınlar katledilirken 5 dakika hayati önem taşıyorken hiçbir polis gelmedi. 5 dakika yol kesmemize tahammül edemiyorsunuz, buradayız" diyerek polise tepki gösterdi.

CADDEYİ TERK ETMEDİLER
Kadınlar, pankartı almak isteyen polise karşı çıktı, "İstanbul Sözleşmesi için isyandayız", "İstanbul Sözleşmesi için Tünel'deyiz" dedi. Kadınlara halk da destek verdi.

'1 TEMMUZ'DA TAKSİM TÜNEL'DEYİZ'
Bir süre de daha sloganlarla caddeyi trafiğe kapatan kadınlar daha sonra Hakan Pastanesi önüne geçerek kısa bir açıklama yaptı. İstanbul Sözleşmesi'nin fesih tarihi olan 1 Temmuz'a 9 gün kaldığını kaydeden kadınlar; hakları, hayatları ve İstanbul Sözleşmesi için 1 Temmuz günü Taksim Tünel Meydanı'nda yapacakları eyleme çağrıda bulundu.