26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar, Başak Cengiz için sokağa çıktı

İzmir'de, Can Göktuğ Boz tarafından katledilen Başak Cengiz için sokağa çıkan kadınlar, katledilen her bir kadının isyanını kuşanarak mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. 

Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir, Can Göktuğ Boz tarafından katledilen Başak Cengiz için Karşıyaka İskelesi karşısında eylem yaptı. "Başak Cengiz isyanımızdır.  Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Didar Gül okudu. 

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ile kadın katliamlarının giderek daha da arttığını ifade eden Gül, "Kadın katletmek için arınma geceleri düzenleyenler, sokağa bu düşünce ile çıkanların hayatımızdan geçtiği dönemlerden geçiyoruz. Ordu'da katledilen kız kardeşimiz Ceren Özdemir'in katilinin ifadeleri hala aklımızda. Ne demişti katil; 'evimden birini öldürmek için çıktım ve öldürdüm. Pişman değilim, cezaevinden çıkarsam yine öldüreceğim.' Bu sözlere dair öfkemiz devam ederken bu defa da 1 aylık eğitim için gittiği Ankara'da Başak Cengiz hiç tanımadığı katil Can Göktuğ Boz tarafından katledildi. Burada da katil ifadesinde 'savunmasız bir kadını öldürmek için sokağa çıktığını' söyledi" diye belirtti.

İsmail Pişkin'in kendisinden ayrılmak isteyen Selime'yi katlettiğini hatırlatan Gül, katillerin gücü ve cesareti nereden aldığını bildiklerini belirtti. Gül, "Erkek egemen sistemin temsilcileri ve uyguladıkları kadın düşmanı politikalar; kadın katliamlarını teşvik etmekte, önünü açmakta; katilleri korumaktadır. Özsavunma hakkını kullanan Çilem Doğan'a 15 yıl hapis cezası verilirken, vaktiyle ilk imzacısı olmakla övündükleri İstanbul Sözleşmesini uygulamayan ve en nihayetinde de kadınların itirazlarına rağmen sözleşmeden çıkan iktidar,  şiddeti, tacizi, katliamı önlemek için herhangi bir adım atmıyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ni tahammül edemeyenlere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Gül, şöyle devam etti: "İstanbul Sözleşmesi'ni her yerde haykırmaya, tekrar kazanana kadar mücadelesini vermeye devam ederken, katledilen her kadını isyanımızın bir parçası yapıyoruz. Yargıdan, yönetime her yeri ele geçiren erkek egemen zihniyetin tam karşısında mücadelemizi büyütüyoruz. Büşra Cengiz, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan, Pınar Gültekin ve adını heybemizde biriktirdiğimiz her kadının öfkesini kuşandık. Susmadan, korkmadan, İtaat etmeden mücadele etmeye devam edeceğiz."

Eylem, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Kadınlar birlikte güçlü", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Jin Jiyan azadî", "Özsavunma haktır engellenemez", "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır uygulansın" sloganlarıyla sona erdi.