25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Bakırköy Hapishanesi önünden seslendi: Gezi biziz

Gezi davasında verilen tutuklama kararının ardından Bakırköy Hapishanesi'nde tutsak edilen Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden için hapishane önünde toplanan kadınlar, arkadaşları özgürlüklerine kavuşana kadar onların sesi olmaya, Gezi'nin tarihine sahip çıkmaya devam edeceklerini duyurdu.

Kadınlar, Gezi davasında verilen siyasi kararla tutsak edilen Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden için Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde bir araya gelerek, davada tutuklanan hak savunucusu arkadaşlarının yanında olduklarını haykırdı. "Gezi umuttur yargılanamaz. Kararlarınızı tanımıyoruz, Gezi'yi savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde, "Gezi onurumuzdur", "Gezi biziz, arkadaşlarımızı karalayamazsınız", "Hepimiz Gezi'deydik" dövizleri taşındı. Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm'ün de destek verdiği eyleme, Adalet Nöbeti'ndeki tutsak aileleri, Gülsüm Elvan ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcisi katıldı.

GEZİ TUTSAKLARINA DAYANIŞMA KARTI YAZILDI
Hapishane önünde toplanan kadınlar, basın açıklamasından önce Yapıcı, Mater ve Özerden'e gönderilmek üzere dayanışma kartları yazdı. Kadınlar, Gezi direnişinin en ön saflarında kendilerinin de yer aldığını söyleyerek, Gezi'de verilen eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesini mahkum etmek isteyen iktidarın kararını tanımadıklarını vurguladı. Gezi'de ölümsüzleşenlerin isimlerinin tek tek sayılarak "Yaşıyor" denilen eylemde, Gezi'de 8 kişiyi katledenlerden de hesap sorulacağı vurgulandı.

Ortak basın açıklamasını, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul şubesinden Simla Sunay okudu. Sunay, Gezi davasında verilen kararın ülkenin nasıl yönetildiğini tariflediğini ifade ederek, "Bu karar, anayasal hakkımızla yürüdüğümüz sokaklara ve mülkiyetsiz kent ve doğa alanlarına, bedenlerimize ve ortak sesimize devletin el koyma girişimidir" dedi.

SUNAY: GEZİ BUGÜN TÜM ÜLKEYE YAYILDI
Gezi davasında yargılanan ve tutuklananların mimar, avukat, sanatçı, hak savunucusu olmasının, Gezi direnişinde, Kanal İstanbul'a karşı, kadın özgürlük mücadelesinde, kent, doğa, kültür ve topluma dönük saldırılara ses çıkaran insanlar olmasının tesadüfi olmadığını söyleyen Sunay, Gezi'den bu yana geçen 9 yılda devletin giderek baskı ve saldırılarını arttırdığına, halkın ise direnişleri yaydığına işaret etti.

Sunay, sözlerine şöyle devam etti: "9 yıldır ‘Başka bir yaşam mümkün' diyen, eşitlik, özgürlük ve adalet isteyenler kayyumlara, hukuksuz tutuklamalara, KHK ile işten atmalara karşıt yılmadan, yorulmadan örgütlendi, örgütleniyor. Gezi, her gün sayısı artan ‘öteki' addedilenlerin yüz yüze baktığı, halk meclislerinde, park çadırlarında buluştuğu, kendi hür iradesiyle konuştuğu, düşüncelerini ifade ettiği, haksız yönetimlere, yöneticilere itiraz ettiği bir parktı, bugün tüm ülkeye yayıldı. Gezi'yi de Gezi'nin tarihini de biz yazarız!"

Gezi'de katledilenlerin hesabının hala verilmediğini hatırlatan Sunay, "Gezi biziz" diyerek tutuklama saldırılarına karşı mücadele edeceklerinin sözünü verdi.

ELVAN: KATİLLER YARGILANMAZKEN HAK SAVUNUCULARI HAPİSTE
Eylemde söz alan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, "Bizim çocuklarımızın katilleri yargılanmazken avukatımız Can Atalay içeride, Mücella abla içeride. Ne Mücella abla ne de yedi arkadaşımız emri vermedi, hiçbir anayı meydanlarda yuhalamadı. O yargıçlara sesleniyorum, arkadaşlarımızı serbest bırakın, katillerimizi yargılayın. Arkadaşlarımızı buradan çıkartana kadar çocuklarımızın katillerini yargılatana kadar susmayacağız, mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

YAPICI: PES ETMEYECEĞİZ
Mücella Yapıcı'nın kızı Cansu Yapıcı ise, annesi ve arkadaşlarından haber aldıklarını söyledi ve durumlarının iyi olduğunu aktardı. Yapıcı, annesinin "Bizim burada keyfimiz yerinde ama bizi unutmayın, bizim için dışarıda güçlü durun" dediğini belirterek, annesi ve arkadaşlarının özgürlüğüne kavuşması için pes etmeyeceğini kaydetti.

GÖZYÜZÜNE BALON BIRAKILDI
Açık kürsü şeklinde devam eden eylemde söz alan pek çok kadın, 8 kişiyi hapse attıran yargıya talimatı veren iktidarın kadın, kent, doğa, kültür ve halk düşmanı olduğunu kaydederek, kadınlar ve LGBTİ+lar olarak bu düşmanlığa karşı direneceklerini vurguladı. Can Atalay'ın Aladağlar, Soma, Hendek gibi pek çok davanın avukatı olduğuna, Mücella Yapıcı'nın ömrünü kent ve doğa savunusuna adadığına işaret eden kadınlar, 2 gün sonra doğum günü olan Mücella Yapıcı için renkli balonlarını gökyüzüne bıraktı.

"Yaşasın kadın dayanışması", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Kadınlar birlikte güçlü", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Gezi biziz, susmuyoruz" sloganları atan kadınlar, halaylarla eylemi sonlandırdı.