29 Mart 2024 Cuma

Kadınlar: AYM'nin Aysel Tuğluk kararını kabul etmiyoruz

Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın, AYM'nin Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi talebinin reddedilmesi yönünde verilen kararı tanımadığını vurguladı. Açıklamada, "Kaybedecek bir gün bile yok, Aysel Tuğluk derhal tahliye edilerek bir an önce tedavi olanaklarına kavuşturulmalı" denildi.

Anayasa Mahkemesinin (AYM) Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi yönündeki başvuruyu reddetmesine kadınlar tepki gösterdi. Aysel Tuğluk İçin 100 Kadın yazılı açıklama yaparak, Aysel Tuğluk'un hapishanede tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğini, hastalığının her geçen gün daha da ağırlaştığını gösteren çok sayıda bilimsel raporun AYM tarafından dikkate alınmamasına tepki gösterdi.

AYM'nin "nörolojik rahatsızlığın zamanla ilerleyebileceği, bir başkasının yardımı olmadan zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz, cezaevi koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez duruma gelebileceği ihtimali"ne dayanarak tedbir kararı verdiğini de hatırlatan kadınlar, bu ifadelere rağmen Aysel Tuğluk'un hapishane koşullarına mahkum edildiğine dikkat çekti.

'TARİHE GEÇECEK'
"Tarihe geçecek bu çelişki yalnızca bu ülkedeki adaletsizlik silsilesine eklenecek yeni bir vaka değil, bir insanın, hasta bir mahkumun, Aysel Tuğluk'un yaşamına mal olacak kadar ağır sonuçlar doğuracak, kabul edilemez bir tutumdur" diyen kadınlar, Çevik Bir'in kısa bir süre önce demans hastalığı nedeniyle tahliye edildiğini hatırlatarak, Aysel Tuğluk kararının siyasi olduğuna dikkat çekti.

'KABUL ETMİYORUZ'
AYM kararını kabul etmediklerini vurgulayan kadınlar, "Biz, ülkenin ve dünyanın dört bir yanından binlerce kadın olarak Aysel Tuğluk'un göz göre göre unutmaya, unutturulmaya mahkum edilmesine izin vermiyoruz. Kaybedecek bir gün bile yok, Aysel Tuğluk derhal tahliye edilerek bir an önce tedavi olanaklarına kavuşturulmalı. AYM kararı sebebiyle kararın muhatabı olan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına bir kez daha yapılacak olan hukuki başvurunun, Aysel Tuğluk'un hemen tahliyesini içeren taleplerin de takipçisiyiz" dedi.