24 Nisan 2024 Çarşamba

Kadınlar, Avrupa'da da sokaklardaydı

Avrupa ülkelerinde de kadınlar 25 Kasım dolayısıyla sokaklara çıktı, şiddete,tacize ve tecavüze karşı mücadeleyi büyüteceğini belirtti.

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Avrupa'da kadınlar eylemler gerçekleştirdi. 

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te République Meydanı'nda buluştu. Eyleme, CGT, Solidaires Sendikası, PCF, CNDF, UNAF, Femmes Solidaires ve Sans Papieres'in aralarında olduğu sendika ve partiler de katıldı.

Fransa SKB'nin de örgütleyicisi olduğu eylemde komite adına yapılan konuşmada, kadına yönelik şiddet ve katliamın salgın koşullarında daha da arttığı günlerde mücadelenin çok daha önemli olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Kadınlar olarak dün nasıl mücadele ettiysek bugünde haklarımız için mücadele edeceğiz" denildi.

Eylemde, şiddet gören kadınlar adına, 2 yıl boyunca 20 itfaiyecinin tecavüzüne maruz kalan Julie'nin annesi bir konuşma yaptı. Anne, "Tüm anneleri mücadeleye çağırıyorum. Bu adaletsizliğe karşı kadınların dayanışmasını bekliyorum" dedi.

BELÇİKA
Sosyalist Kadınlar Birliği'nin de aralarında olduğu çok sayıda kadın örgütü başkent Bürüksel başta olmak üzere bir çok kentte eylemler yaptı. 

Merkez istasyonda gerçekleştirilen eylemde, "Benim bedenim benim kararım", "Kadın kırımına hayır", "Kağıtsız kadınlara oturma hakkı" sloganları atıldı. 

Katledilen kadınların isimleri yere yazılarak, kadın cinayetlerine dikkat çekildi. 

Kadınlar, açıklamanın ardından Türkiye ve Kürdistan'da tutsak olan kadınlara kartlar yazdı.

ALMANYA
Almanya'nın bir çok kentinde 25 Kasım dolayısıyla eylemler yapıldı.

Köln'de yaklaşık 200 kadınlar ve LGBTİ+ bir araya geldi. Frauen Kollektif, Frauenrat Viyan Kadın Örgütü temsilcileri konuşmalar yaptı.

Zora ve SKB adına yapılan konuşmalarda ise antifaşist mücadeleye dikkat çekildi. Hamburg'da Zora üyelerine yapılan faşist saldırı ile Alman Devleti tarafın Dr. Banu Büyükavcı'nın sınırdışı edilmek istenmesi kınandı.

KBHD flama ve dövizlerinin taşındığı eylem, Lastesis dansının yapılmasının ardından sona erdi.

Eyleme, ADKH, Courage, Feministas Colonia, Kadın Gözüyle ve Yeni Kadın üyeleri de eyleme katıldı.

Mannheim'da Schols Platz'da eylem yapıldı. Kadınlar, erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde alana yürüdü. Yürüyüş sırasında "Jin jiyan azadi" sloganı atıldı.

SKB, Yeni Kadın, Rohani Berivan Kadın Meclisi, Hümanist Kadınlar Birliği'nin temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda, şiddete karşı özsavunma çağrısı yapıldı.

Stuttgart'ta SKB, ADKH, Şehir Meryem Kadın İnisiyatifi, Frauenkollektive, Yeni Kadın, Courage ve Zusammen Kämpfen'in oluşturduğu kadın platformu, Schlossplatz Meydanı'na yürüdü.

Stuttgart en işlek yeri olan meydanda yapılan eylemde, "Kadınlar, erkek şiddetine karşı özsavunma hakkını kullanacaktır- SKB", "Şiddete karşı sokağa, özsavunmaya- KBDH", "Faşizmi yıkacağız, kadın özgürlüğünü kazanacağız- Avrupa Kadın Dayanışması", "Kapitalizm öldürür, örgütlü kadın dayanışması yaşatır" sloganlarının yer aldığı pankartlar asıldı ve kadın katliamlarına dikkat çekmek için sembolik olarak ayakkabılar bırakıldı.

"Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarının atıldığı eylemde, Lastesis dansı yapıldı.Ardından Frauenkollektive, Yeni Kadın ve Şehit Meryem Kadın İnsiyatifi adına konuşmalar yapıldı. KBDH'nin bildirisi okundu.

AVUSTURYA
Başkenti Viyana'da Frauenstreik, Rotes Frauenkomitee, FZ-Kommunikationszentrum für Frauen, Yeni Kadin, Avesta-Kurdische Frauen in Österreich, SKB , ADKH, Mor Kızıl Kollektiv'in de aralarında olduğu örgütler Maria-Restituta-Platz'a yürüdü.

Yürüyüşün ardından konuşmalar yapıldı. SKB adın ayapılan konuşmada, "Ataerkil kapitalizme, diktatörlüğe, faşizme, erkek şiddetine karşı dünyanın her neresinde olursak olalım, özsavunma gücümüzü kuşanarak mücadele edeceğiz. Kadın dayanışmasını ve birleşik mücadeleyi büyüteceğiz" denildi.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel ve Zürih kentlerinde de 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla eylemler yapıldı.

Basel'de SKB ve Zora'nın da aralarında olduğu örgütler, Theaterplatz'da bir araya geldi. Örgütler, önce cezaevinin ardından da Matkplatz Parlemantosu'nun önüne yürüyen kadınlar, sloganlarla her alanda kadına yönelik gerçekleşen şiddeti protesto etti.

Zurih'te ise Una Menos Platz'da SKB, Zora, Mor Kızıl Kolektif, ADHK, Yeni Kadın ve Kürt kadın hareketinin aralarında olduğu göçmen ve yerli örgütler açıklama yaptı. Almanca ve Kürtçe sloganların atıldığı eylemin ardından, şehrin sokaklarında yürüyüş yapıldı.