19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar Avcılar'da erkek devlet aklını teşhir etti

Avcılar Kadın Platformuİpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olan Musa Orhan'ın tahliye edilmesini protesto etti. Kadınlar, kararın erkek aklın ürünü olduğunu belirtti ve ekledi: "Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Avcılar Kadın Platformu, Batman'da İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tepkiler üzerine tutuklanmasından bir hafta sora tahliye edilmesini protesto etti.

Kadınlar, Avcılar'da bulunan Deprem Heykeli önünde, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "Musa Orhan tutuklansın" yazılı pankartlarla bir araya geldi.

Açıklama yapan Eğitim -Sen 7 No'lu Şube Kadın Sekreteri Gamze Yıldırım, ataerkil güç ilişkilerinden beslenen erkek şiddetinin her geçen can almaya devam ettiğini kaydetti.

Musa Orhan'ın tahliyesine itiraz eden Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının kararın reddedildiğini hatırlatan Yıldırım, "Musa Orhan'ı tahliye eden akıl, erkek devlet aklıdır ve iktidarın cezasızlık politikalarından cesaret almaktadır. Biz bu erkek devlet aklını, Nadira Kadirova'dan, Seda Kurt'un ve ismini dahi sayamadığımız onlarca kadının katledilmesinden biliyoruz” dedi.

Kadınların kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara dikkat çeken Yıldırım, "Bahsedildiği gibi aileyi parçalayan İstanbul Sözleşmesi ve sözleşmeyi savunanlar değil, erkek şiddeti ve bu şiddeti önlemek için oluşturulan sözleşmenin gereklerini yerine getirmeyenlerdir. İstanbul Sözlemesi'nin nefret diliyle beslenen ırkçı, gerici kesimlerce hedef alınmasının nedeni sözleşmenin ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, medeni hal, göçmenlik statüsü gibi nedenlerle hiçbir kesimin ayrımcılığa uğramamasını temin etmesidir" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, şöyle devam etti: "Biz kadınlar olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz."