23 Nisan 2024 Salı

Kadınlar Almanya'da erkek şiddetine karşı sokaklara çıktı

Almanya'nın Hamburg ve Stuttgart kentlerinde yapılan 25 Kasım eylemlerinde kadınlar, erkek şiddetine, erkek egemenliğine, kapitalist sisteme karşı mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.

Almanya'nın Hamburg ve Stuttgart kentlerinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle eylemler yapıldı.

Hamburg'ta kadın örgütlerinin çağrısıyla yaklaşık bin kadın bir araya geldi. Kadınlar, "Erkek egemenliğini ve erkek şiddetini kabul etmiyoruz, sokakları terketmiyoruz" dedi.

Her gün şiddete maruz kaldıklarını belirten kadınlar, "Dün itibariyle 100 kadın katledildi ve bugün iki yeni katliam daha eklendi. Kadınlar her gün şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaktadır; aile içi şiddet, taciz, tecavüz ve iş yerinde veya evde istismar" diye ekledi. 

Ekonomik krizin arttığı belirtilen açıklamalarda, kadınların kapitalist sistemde iki kat daha fazla sömürüldüğü belirtildi, kadınlara mücadele çağrısı yapıldı.

Kadınlar, "25 Kasım bitti ama mücadele devam ediyor. Krize ve şiddete karşı kadınlar özgürlük istiyor" diye haykırdı.

Kadın örgütlerinin yanı sıra Young Sturuggle, Zora, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), ADKH, Yeni Kadın, TJK'nın katıldığı yürüyüş sloganlarla sona erdi.

'ATAERKİL KAPİTALİST DÜZENE İSYAN EDİYORUZ'
Stuttgart'ta bir araya gelen kadınlar ışıklı pankart ve dövizlerle yürüyüş düzenledi, "Ataerkil kapitalist düzene isyan ediyoruz" dedi.

Kürdistan'a, Rojava'ya dönük işgal saldırılarına tepki gösterilen eylemde, "Jin, jiyan, azadî", "Biji berxwedana Rojava" sloganlarıyla halkların Türk devletin işgal saldırılarına karşı sürdürdüğü direnişe destek çağrısı yapıldı.

İran'da kadın ve halk ayaklanmasının hatırlatıldığı eylemde, faşist molla rejimi tarafından işkencede katledilen Jîna Mahsa Amini anıldı. İranlı kadınların mücadelesiyle dayanışma  çağrısı yapıldı.

Savaş, kriz, hayat pahalılığı ile kadınların yaşamına yönelen şiddet biçimlerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini haykıran kadınlar, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada arttığına işaret etti.

Konuşmaların ardından yapılan yürüyüşte, Almanca, İngilizce sloganlar atıldı. Yürüyüş, Las Tesis dansıyla sona erdi.