19 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar alanlarda seslerini yükseltiyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla birçok kentte eylemler yapıldı.

İktidarın kadın haklarına dönük saldırılarına, iş yerlerinde artan baskıya, işten atmalara, güvencesiz çalışmaya, şiddete, geleceksizliğe, kadın cinayetlerine, her türden gericiliğe karşı kadınlar, bu 8 Mart'ta talepleriyle, sloganlarıyla, dövizleriyle alanlarda sesini yükseltiyor.

İZMİR
Buca Kadın Platformu Şirinyer Forbes Sevgi Yolu girişinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Cansu Erkmen, "Yanı başımızda olan BEGOS'ta bulunan fabrikalarda çalışan kadınlarda dâhil birçok kadın işini kaybetme kaygısı taşıyor. Bu durumu fırsat bilen patronlar, kadın işçiler üzerindeki baskıyı da sömürüyü de alabildiğine artırıyor. Pandemiyi de krizi de biz yaratmadık, yükünü de biz çekmeyeceğiz. Eşit işe eşit ücret, güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz. Bize ucuz işçilik, kölelik, geleceksizlik dayatan erkek egemen sömürü düzeninizi kabul etmiyoruz" dedi. Erkmen tüm kadınları haklarını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

DİSK'Lİ KADINLAR REGLİ İZNİ UYGULANSIN
DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Kadın Komisyonu, eski Sümerbank önünde eylem yaptı, İzmir Büyükşehir Belediyesinden işçi kadınlar için regl izni istedi. Açıklamada, "Kadınlar yoldaşınız olmadığı sürece siz erkekler zincirlerinizi kıramayacaksınız", "Regl izni işçi kadınların da hakkıdır" yazılı pankart taşınırken kadınlar sık sık, "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın yaşam özgürlük" sloganlarını attı. Kadınlar adına açıklama yapan Genel-İş 2 Nolu Şube Mali Saymanı Zeynep Zarıçlar, kadın işsiz sayısının 4 milyon 764'e ulaştığını söyledi. Zarıçlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan toplu sözleşmede yer alan işçi kadınlara regl izni uygulamasının yürürlüğe girmesini istedi.

Urla Kadın Dayanışma Derneği çağrısı ile kadınlar Urla Meydanda bir araya geldi. Söz alan konuşmacılar kadın cinayetlerine tepki gösterirken, "İstanbul sözleşmesi uygulansın" taleplerini yineledi.

Dikili'de ise kadınlar Atatürk Meydanında toplandı. Dikili Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Aysel Çakıcı, Berfin Bulut, Nazlı Bayhan Satı Gül, Demet Önal, Ayşe Hamarat, Pervin Çakıcı okudu.

Kadınlar, halaylarla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlarken, "Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı" dedi. Kadınlar, eşit ve özgür, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için mücadele vurgusu yaptı.

Aliağa'da Emek ve Demokrasi Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Petrol-İş Sendikası önünde toplanarak Demokrasi Meydanına yürüdü.

"Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var" pankartı açan kadınlar, "Eşit işe eşit ücret", "Kadınlar işe çocuklar kreşe" sloganları attı.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Müge Çamcı, "Daha iki gün önce bir kadının sokak ortasında çocuğunun önünde şiddete uğradığı videoyu izledik. Bizler 8 Mart'ta haklarımız ve hayatlarımız için sokağa çıkmaya hazırlanırken ülkenin dört bir yanından şiddet haberleri gelmeye devam etti" dedi. Bir yanda fiziksel şiddetin boyutu evlerden sokaklara taşarken diğer yanda pandemi ve ekonomik krizin faturasının kadınlara yük olmaya devam ettiğini söyleyen Çamcı, "Kısa çalışma, ücretsiz izin uygulaması, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelen biz kadınlar olduk. Pandeminin ekonomik olarak en çok vurduğu sektörlerde çalışan milyonlarca kadın daha şimdiden işsizler ordusuna katılmış durumda" diye konuştu.

Haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen Çamcı şunları kaydetti: "İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. 6284 sayılı kanunun bize sağladığı, nafaka haklarımızdan, şiddete uğrayan ve uğraması muhtemel kadın ve çocuklarımızın korunması için elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Eşit, özgür bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar sömürüye karşı emeğimize, şiddete karşı haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz."

TRABZON
Trabzon Demokratik Kadın Platformu üyeleri, Meydan Park'ta çok sayıda kadının katılımıyla açıklama yaptı. "Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor", "Tecavüze dur de" ve "Şilan'ı özgür bırak" dövizlerinin taşındığı açıklamada, "Şiddete, işsizliğe, yoksulluğa söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var" pankartı taşındı.

Trabzon Eğitim Sen Kadın Sekreteri Neşe Özkan Aslan, erkek egemen sisteme karşı dünyanın her yerinde eşitlik ve özgürlüğü savunduklarını vurguladı. Aslan, "Kovid-19 pandemisinde kadına yönelik giderek artan şiddete, sömürüye ve güvencesizliğe karşı isyanımızı bir kez daha sokaklarda haykırıyoruz. Pandemi önlemi adı altında patronlar için teşvik, vergi indirimi uygulanırken kadınların talepleri görmezden gelindi" dedi.

Erkeklerin korunduğunu ve kendini savunmak isteyen kadınların cezalandırıldığına dikkati çeken Aslan, "Kadınlar geleceğimizi iktidarın vaatlerine bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi tartışılamaz. Sözleşme koşulsuz uygulansın" diye konuştu.

BALIKESİR
Ayvalık'ta kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde krize, eşitsizliğe, şiddete, istismara, taciz ve tecavüze karşı Ayvalık Meydanı'nda buluştu.

Ayvalık 8 Mart Kadın Platformu çağrısıyla gerçekleşen 8 Mart eylemine çok sayıda kadın katıldı. Ayvalık Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar çeşitli pankart ve dövizlerle taleplerini dile getirdi. Ayvalık 8 Mart Kadın Platformu açıklaması öncesi dans ve performans sanatçısı İlayda Evgin, Gaye Su Akyol'un "Kendimin Efendisiyim" isimli şarkısı eşliğinde dans gösterisi sergiledi.

Evgin'in performansının ardından açıklamayı platform adına Zehra Tanrıverdi ve Sevtap Oran okudu. Kadın hakları için verilen tarihsel mücadeleyi, direnişi ve başarıları coşkuyla kutlamak için meydanları doldurduklarını ifade eden Tanrıverdi "Salgın süresince eve kapatılan kadınların iş yükü daha da arttı. Yoksulluk, taciz, tecavüz, şiddet sardı dört bir yanımızı. Biz kadınlar evde, işte, sokakta, hatta mahpuslarda kendimiz ve çocuklarımız için daha da endişelendik" diye konuştu. 

Türkiye'deki kadın hakları ihlallerine değinen Sevtap Oran ise son bir yılda Türkiye'de 300 kadının erkek şiddetiyle yaşamını yitirdiğini ifade etti, "Bir kez daha buradan sesleniyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. Mevcut yasaları uygulamak yerine, kadınların kazanılmış haklarına utanmadan göz dikiliyor, kadınların anayasası olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek isteniyor" ifadelerini kullandı.

Edremit 8 Mart Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. Kaymakamlık yasağına rağmen kadınlar pankartlarıyla, sloganlarla taleplerini haykırarak alanı Cumhuriyet Meydanı'nı doldurdular.

Altınoluk Alevi Kültür Derneği, Anadolu Kadın Hareketi, Cumhuriyet Halk Partisi, DİSK Emekli Sen, Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edremit Çevre Platformu, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Ekmek ve Gül, Tüm Emekli Sen, Emek Partisi, Genel-İş, HDP, HDK, Kazdağı Koruma Derneği, Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sol Parti, Edremitliler Dayanışma ve Kültür Derneği etkinliğe destek verdi.

Etkinlikte konuşan Fikriye Yadırgı ve Gülsüm Doğan, "Biz Kadınlar her 8 Mart'ta olduğu gibi dünyanın her yerinde yine meydanlardayız, yine alanlardayız. 8 Mart ücretli resmi tatil günü olsun demek için, eşit işe eşit ücret için, İstanbul Sözleşmesi ve 6284'ü uygula demek için, hayatımızı ve haklarımızı savunmak için, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için, şiddetsiz yaşam, güvenceli iş, örgütlü mücadele ve eşitlik için, kadınları toplumsal hayattan dışlayan Kadın Üniversitelerine hayır demek için, demokratik bir ülke, özgür bir gelecek için kadınlar meydanlarda" dedi.

Sunuculuğunu Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Birsen Temir Saraç'ın yaptığı etkinik, Platform adına hazırlanan basın açıklaması ile devam etti. Yapılan açıklamada "krizin ve salgının yükünü kabul etmiyoruz. Kadınlar olarak her şeye rağmen, yasaklamalara rağmen alanlardayız, buradayız" dediler.

Meydanda toplanan kadınlar sık sık taleplerini ifade eden sloganlar attılar.

ÇORUM
Çorum Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş yapan ve sonrasında Kadeş Barış Meydanı'nda basın açıklaması düzenleyen kadınlar, "Örgütlü kadın mücadelemizle, özgür bir toplumu inşa edelim" çağrısı yaptı.

Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de destek verdiği ve katılımın yoğun olduğu basın açıklaması ve yürüyüşte kadınlar sık sık "Kadın yaşam özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınız, anayız, barıştan yanayız" sloganları attı. Çorum Kadın Platformu adına konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan, "8 Mart kadınların uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü tüm dünyada, her coğrafyadan, her renkten, her dilden kadınların birlikte kutladığı; eşitsizliklere, ayrımcılığa ve sömürüye karşı mücadelenin simgesidir. Erkek egemen kapitalizmin yarattığı yoksulluğu, işsizliği, ayrımcılığı, eşitsizliği, cinsiyetçiliği, gericiliği, şiddetin her türlüsünü, savaşı ve militarizmi en ağır biçimleriyle yaşıyoruz. Bugün pandemi ile birlikte mücadele nedenlerimiz çok daha katmerli hale getirilmiş durumda" dedi.

Kadınları çaresiz bırakmak isteyenlerin, kayyumlar eliyle kadın sığınma evleri ve kadın danışma merkezlerini kapattığını, yaşam güvenceleri sayılabilecek İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açıldığını kaydeden Doğan, "Ancak biz kadınlar biliyoruz ki; erkek egemen sistemin tahakkümünü iliklerine kadar yaşayanlar olarak, yaşamlarımızı ve dünyayı hep birlikte değiştirebilir, dönüştürebiliriz. Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulsun. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlansın, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmeler etkin uygulansın. Örgütlü kadın mücadelemizle, özgür bir toplumu inşa edelim" şeklinde konuştu.

MUĞLA
Fethiye Kadın Danışma Dayanışma Derneğinin çağrısı ile Fethiye Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar eşitlik, adalet ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı. Etkinliğe kitle örgütü, dernek ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kurulan kürsüde söz alan Emek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sibel Kekeç, güvenceli iş, şiddetsiz yaşam için örgütü mücadele çağrısı yaparak, "Mahallelerimizden, fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak en yakınımızdaki kadınlarla yan yana gelelim. Bizi yalnızlığa mahkûm etmek isteyenler karşısında örgütlenelim, mücadeleyi büyütelim" dedi.

Menteşe Kadın Platformu çağrısıyla Sınırsızlık Meydanı'nda kadınlar bir araya geldi. Menteşe Kadın Platformunun burada yaptığı açıklamada: "6284'e, İstanbul Sözleşmesine göz dikenlere, sesimizi duymazdan gelenlere, bu ülkede kadınların üçer üçer öldürülmesine göz yumanlara karşı, öz savunma hakkımızdan, yaşamlarımızdan, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Eğitim-Sen, TİP, HDP, Sol Parti ve EMEP belediye binası önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Zuhal Macit, "Eşitlik ve özgürlük talebimiz, devletin erkek egemen hukukuna sığmayacak. Evde, işyerinde, sokakta cinsiyetçiliği ve tacizcileri ifşa etmeye devam edeceğiz. dedi.

AYDIN
Aydın Kadın Dayanışma Platformu, Nevzat Biçer Parkı'ndan Kent Meydana kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar burada açıklama yaptı. Öznur Özağaç, "Eşit ücret, eşit hukuk, eşit insan olmak gibi en temel hakları için mücadeleye devam edeceğiz. Bu nedenle 8 Mart’ların bir kutlama günü değil, kadınların sorunlarını ve taleplerini dile getirme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkma günü oldu" dedi.

Didim Kadın Platformu, gerçekleştirdiği eylemde yürüyüşe izin vermeyen Didim Kaymakamlığına ve çıplak arama işkencesine tepki gösterdi.

Kent Meydanında düzenlenen eylemde platform adına basın açıklamasını DİSK Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Aslı Oflaz Kaya okudu.

Kaya, "Yine birbirimizden güç almak için, emeğimiz, bedenimiz, bizimdir demek için, kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız" dedi. Geçtiğimiz günlerde Didim'de gözaltına alınan HDP'li kadınlara çıplak arama yapıldığı iddiasına ilişkin de konuşan Kaya "Tutsak edilmeyle, çıplak arama işkenceleriyle korkmuyoruz, aksine teşhir ediyoruz. Çıplak arama vücut dokunulmazlığını ihlal eden, tüm insanlar bakımından cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamadır ve insanlık suçudur, kişiliği ezmeye yönelik bir işkencedir. Gökçe Kurban'a yapılan işkencenin insanlık suçu olduğunu biliyoruz. Hatice Tusu'nun katledilmesinin politik olduğunu da biliyoruz, unutmuyoruz, unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaya son olarak kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, tüm kadınlara mücadele çağrısında bulundu.

KONYA
Konya'da da KESK'in çağrısıyla kadınlar 8 Mart kutlamasında bir araya geldi. "Eşitliğe, barışa, özgürlüğe yürüyoruz" pankartının açıldığı eylemde kadınlar "Sesimizi duyurmaya ihtiyacımız var. Güvende olmaya ihtiyacımız var" diyerek kadınlara birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Kadınlar, "Geçmişimiz ya da bugünümüz bize ne söylerse söylesin geleceği inşa etmenin elimizde olduğunu biliyoruz. Toplum bizi yani kadınları, içine çekiyor, roller kodluyor, yok saymaya yok etmeye çalışıyor. Erkek şiddeti buradan besleniyor, durmuyor. Sabrımız tükendi. Haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete sessiz kalmıyoruz. Sen yumruklarını sıktığında artık dişlerimizi sıkmayacağız. Korkmadan sokaklarda gezmek, düşünmeden istediğimizi giymek, özgürce seçimler yapmak ve bunların sonucunda yargılanmadan, öldürülmeden yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız" dedi.

MERSİN
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün coşkulu karşılandığı illerden birisi de Mersin oldu. Yüzlerce kadın Beşiktaş meydanından Özgecan Aslan Barış Meydanı'na yürüdü. Mersin Kadın Platformu adına basın açıklamasını Ayşegül Göçmen ve Jini Güneş okudu.

Geçtiğimiz yıl boyunca 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' demekten vazgeçmedik, her bulduğumuz fırsatta da söylemekten vazgeçmeyeceklerini belirten Göçmen, "İstanbul Sözleşmesi'ni, 6284 Sayılı Kanunu, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete 'Suçlu sensin' diyen kadınlar biziz! Şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, kadın katillerine verilen cezaların yaşamak için öz savunma uygulamak zorunda olan kadınlara verildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlarız! Cezasızlık politikalarınız biz kadınlara her an ölüm ve şiddet olarak geri dönerken bir kez daha diyoruz ki eşit ve özgür bir yaşam kurana kadar kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Suçlu, cezasızlıkla erkekliği ödüllendiren polis, yargı ve iktidar. Ve öz savunma bizim yaşam hakkımız” diye konuştu.

Bir kere daha birlikteyiz, çünkü bizlere dayatılan işsizlik ve yoksulluğa karşı biz emeğimize sahip çıkıyoruz ve ekonomik özgürlüklerini istediklerini vurgulayan Jini Güneş, "Devlet eliyle yok sayılmaya ve hedef gösterilmeye çalışılan, erkek devlet şiddetine maruz bırakılan ama tüm bunlara rağmen aşağıya bakmadan 'Alışın, burdayız, her yerdeyiz!' demekten bir an olsun vazgeçmeyen LGBTİ+'larız! Atanmış kimliklere karşı seçilmiş aşklarımızla heteropatriyarkaya karşı mücadele eden LGBTİ+larız, bir aradayız. Translar başta olmak üzere tüm LGBTİ+'lara yönelen devlet şiddetine karşı birlikte direniyoruz. Erkek-devletin LGBTİ+fobiyi ve kadın düşmanlığını büyüttüğünü görüyoruz. Hayatlarımızı birlikte savunmak, özgürlüğümüzü birlikte kazanmak için dayanışmamızı daha da büyüteceğiz. Çünkü biz nefretin hedefi olmadığımız, özgürce kendimiz olabildiğimiz bir dünyayı kazanacağız. Kadınlardan itaat bekleyen, yoksulluk kaderdir diyen düzeni kabul etmiyoruz" dedi.

Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları doldurduklarını belirten Güneş, "Bu sene de hayatlarımızı kuşatan faşizme, patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, kapitalizme, emek sömürüsüne ve saray rejimine karşı; isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Mart'ta ve her günde bir aradayız, alanları, sokakları doldurmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarsus Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen ve basın açıklaması yapan kadınlar coşkuyla 8 Mart’ı kutladı. Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, Platform adına okuduğu açıklamada tüm kadınlara birlikte mücadele çağrısı yaptı: "Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, hayatlarımıza sahip çıkmak için,savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için, demokrasi ve barış için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, emeğimizi ve hayatı örgütlemek için, tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz."

HATAY
Hatay Samandağ Kadın Platformu, 8 Mart dolayısıyla Abdullah Cömert Alanı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, platform adına konuşan Selver Büyükkeleş, "Kayyumlar tarafından kadın kazanımları gasp ediliyorken çoğu kadın derneği, kayyımlar eliyle kahvehanelere çevriliyorken durup izlemeye niyetimiz yok. Haksızlık, hukuksuzluk varsa karşısında mücadele eden kadınlar vardır. Biz Samandağlı kadınlar tüm bu baskılara rağmen Hayatlarımızdan, haklarımızdan asla ama asla vazgeçmiyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması" diye konuştu.

İskenderun Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Eski Bit Pazarı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulama" pankartı ile "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Ölmek istemiyoruz" yazılı dövizler açıldı. İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, kadınların her gün olduğu gibi bugün de hayatları ve haklarına sahip çıktıklarını söyledi. Sert, "İktidarın yok sayan tüm politikalarına rağmen Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak alanları mücadelenin mor rengine boyuyoruz" dedi.

DÜZCE
Düzce'de KESK'in çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Anıtpark'ta açıklama yaptı. SES üyesi Nurşen Kanza'nın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Şiddete, eşitsizliğe, sömürüye, baskılara karşı; eşitlik özgürlük, emek, hak adalet, barış ve laikliklik mücadelesi için sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. 8 Mart dünyanın neresinde olursa olsun kadınların özgürlük mücadelesinin simgeleştiği bir gündür. Kapitalizm ve ataerkil düzenin kadın üzerindeki sosyal, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddeti her geçen gün artmaktadır. Bu düzenin kadın ile kurduğu ucuz ekmek, kutsanmış anne, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ilişkisi sömürüyü kadın ve insan onurunu aşağılayarak daha da derinleştirmektedir. Bu nedenle 8 Mart kadının var oluş mücadelesi için çok daha anlamlı bir hale gelmektedir."

OSMANİYE
Osmaniye'de HDP Merkez İlçe Örgütü binasında şölen düzenledi. Şölene, HDP PM Üyesi Seher Kadiroğlu ve çok sayıda kadın katıldı. Yöresel kıyafetlerle şölende katılan kadınlar, halaylar çekti.

MANİSA
Manisa Kadın Platformunun çağrısı ile Manolya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, "Kadınlar kazanacak, emek kazanacak! Eşit ve özgür bir hayat istiyoruz" dedi.

"Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son", "Asla aşağı bakmayacağız", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasını platform adına Manisa Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz okudu.

Kadınların çalışma yaşamında "ucuz emek" gücü olarak kullanıldıklarını ifade eden Dubaz, kovid 19 pandemisiyle beraber kadına yönelik ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin, kadın bedeni, emeği üzerindeki sömürünün daha da belirginleştiğini belirtti.

Kadına yönelik şiddetin de yaşamın her alanında yaygın olduğunu söyleyerek, her gün 4 kadının katledildiğini ifade eden Dubaz, "Cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle kadına yönelen şiddet konusundaki istatistikler, dünya genelindeki bir insan hakları felaketini ortaya koymaktadır" dedi.

ZONGULDAK
Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Çaycuma Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yapıldı. Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Basın açıklamasını Eğitim Sen üyesi Nihan İlhan Akyüz okudu. "Kadını eşit ve özgür birey olarak gören yasal dönüşümler ve uygulamaların bir an önce başlatılması, eşitlikçi, demokratik, laik, yönetim biçimlerinin hayata geçmesi, kadın bedeni üzerindeki tüm söz ve karar haklarının kadına ait olduğunun kabul edilmesi ve siyasi iktidarların kadının bedeninden elini çekmesi" gerektiğini belirten Akyüz, tüm kadınları bir arada olmaya, haklarına ve yaşamlarına birlikte sahip çıkmaya çağırdı.

ARTVİN
Artvin'in Hopa ilçesinde de kadınlar Hopa Meydanı'nda bir araya geldi. Katılımın yoğun olduğu açıklamada "Hayatlarımız ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" pankartı taşındı. Ezgi Eriman, kadın cinayetlerinin faili meçhule evrildiğine işaret ederek, "Daha dün Samsun'da çocuğunun gözleri önünde bir arkadaşımız öldüresiye şiddete maruz kaldı" dedi. Eriman, "Aydın'da 92 yaşında kadının cinsel saldırıya uğradığı ve boğarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Yetkilileri telaşlandıran konu ise failin elindeki dövmenin kasti bir şekilde çekilip çekilmediği oldu" diye belirtti.

"Hayatın anlamını ancak kolektif olarak yeniden inşa ettiğimizde bulabileceğimizi biliyoruz" diyen Eriman, "Bugün yine hep beraber buradayız. Yarın da burada olmaya devam edeceğiz. Hiçbir yaptırım bizim bir arada durmamıza ve birbirimizden güç almamıza engel olamaz" ifadelerini kullandı.

BARTIN
Bartın'da kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, aşağı bakmıyoruz" diyerek meydanlardaydı. 8 Mart etkinliği bisiklet sürüşüyle sonlandırıldı.

KÜTAHYA
Kütahya Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, baro binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Baro Başkanı Ahmet Atam ve çok sayıda avukat katıldı. Komisyon Başkanı Avukat Eda Eğmir Yüceer yaptığı açıklamada, kadınların eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadele yürüttüğünü söyledi. Yüceer, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti arttırdığına dikkat çekerek, "Kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar artışlarının nedeni yasaların ve cezaların yetersizliği değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir" diye konuştu.

BURSA
Bursa'da kadınlar Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanında toplanan kadınlar Kent Meydanı'na yürüyerek taleplerini haykırdı. Pandeminin ağır etkileri altında 8 Mart'ı karşıladıklarını söyleyen kadınlar, "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek, özgürlüğümüzü kazanacağız demek ve sesimizi yükseltmek için" diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Bursa Kadın Platformu tarafından hazırlanan basın metni eylemde Kürtçe haliyle de okundu. Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'da destek verdi.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de eylemin adresi ESPARK oldu. Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısı ile ESPARK önünde bir araya gelen kadınlar buradan Adalar MİGROS'a yürüdü. Renk renk hazırladıkları dövizleri ve attıkları sloganları ile dikkatleri üzerine çeken kadınlara, zaman zaman yürüyüş güzergahı boyunca Eskişehirliler de destek verdi.

Kadınların toplanacağı alan polis tarafından barikatlarla kapatıldı. Eyleme gelen kadınlar tek tek aranarak alana alındı. Polis dövizleri okuyarak içeri aldı.

Adalar MİGROS önünde Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına basın metnini Mizgin Teymur okudu. İktidarın kadın cinayetleri konusunda hiçbir sorumluluk almayan, kadınları şiddetten korumak için bütünlüklü, koruyucu ve önleyici politikalar geliştiremediğini vurgulayan Teymur, pandemi sürecinde ise şiddet başvurularının azaldığı gibi asılsız müjdeler verdiğini söyledi.

KOCAELİ
Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi'nin çağrısıyla İzmit Cumhuriyet Parkı Amfi Tiyatro'da bir araya gelen kadınlar ve LGBTi+'lar, "Özgürlüğümüzü kazanacağız" dedi.

"İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Kadınlar birlikte güçlü" sloganlarının atıldığı eylemle basın açıklamasını Eğitim-Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan okudu. Geçtiğimiz yıl boyunca 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' demekten vazgeçmediklerini belirten Arıkan, "İstanbul Sözleşmesi'ni, 6284 Sayılı Kanun'u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete 'Suçlu sensin!' diyen kadınlarız! Şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, devlet eliyle kadınların kaybedildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlarız! Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için bir aradayız, özgürlüğümüzü kazanacağız. Çünkü biz sözümüzü, örgütlenmemizi, mücadelemizi ve hayatlarımıza sahip çıkma özgürlüğümüzü de kazanacağız" dedi.

Açıklamanın ardından kurulan serbest kürsüde HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, LGBTİ+'lar ve Kocaeli Üniversitesi Dayanışması'ndan söz alındı.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli'nde buluşarak açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Fatma Kayaoğlu, "Kadınlar bugün her yerde kazanımlarımızı elimizden almak, yaşamlarımızı çalmak isteyenlere karşı isyanını haykırıyor" dedi. 2020 yılında en az 300 kadının katledildiğini, 171 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kayaoğlu, kadın katillerinin 'iyi hal indirimi' ile ödüllendirilirken, özsavunmasını uygulayan kadınlara ağır cezalar verildiğini söyledi. Erkek iktidarın Türk, Sünni, heteroseksüel, beyaz ve erkek kimlikleri dışında kalan herkesi kriminalize ettiğine dikkat çeken Kayaoğlu, "Ne yaparlarsa yapsınlar bizler tüm renklerimizle yan yana olmanın coşkusuyla tüm LGBTİ+ fobik saldırılara karşı birlikte direniyoruz" diye konuştu.


Antalya Kadın Platformu üyeleri eylemin ardından Üçkapılar'dan Attalos Meydanı'na yapılan gece yürüyüşüne katıldı.

SAKARYA
Sakarya'da Eğitim-Sen'in çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, AKM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Sakarya Şubesi Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu basın açıklamasında, kadınların maruz kaldığı şiddet ve eşitsizliğe karşı taleplerini de sıraladı.

Korkmadan sokaklarda gezmek istediklerini belirten Hacıeyüpoğlu, "Toplum bizi, kadınları, içine çekiyor, roller kodluyor, yok saymaya ve yok etmeye çalışıyor. Erkek şiddeti buradan besleniyor, durmuyor. Sabrımız tükendi. Haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete sessiz kalmıyoruz. Artık dişlerimizi sıkmayacağız. Korkmadan sokaklarda gezmek, düşünmeden istediğimizi giymek, özgürce seçimler yapmak ve bunların sonucunda yargılanmadan, öldürülmeden yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız. Biz ne cadıyız ne kahin. Ama 21. yüzyıl dişi bir yüzyıl olacak. Ve bizim söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var" dedi.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünde bir araya gelen kadınlar, "Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! İsyandayız" pankartı açarak, polisin engelleme çabalarına rağmen Çiftlik Caddesi'ne yürüdü.

Son iki ayda Samsun'da iki kadının katledilmesi ve 6 Mart Cumartesi günü bir erkeğin boşandığı kadına şiddet uygulaması nedeniyle Samsun'da yapılan 8 Mart eylemi oldukça kitlesel geçti.

Artan şiddete yönelik öfkesini dile getiren kadınlar, yürüyüş sırasında, "Yaşasın kadın dayanışması", "Sokakları da geceleri de terk etmiyoruz", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarını attı.

Çiftlik Caddesi'nde Akbank önünde yapılan açıklamada, "Eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanımızı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazlarımızı hep birlikte daha fazla duyurmak için yine sokaklarda isyanlardayız. Eşit, özgür, adil bir yaşam için, yaşanabilir bir toplum için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için tüm kadınları gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, yaşamlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi.

KAYSERİ
Kayseri Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var" pankartı taşıdı.

Kadınlar adına açıklama yapan Dr. Sema Karaoğlu, kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için tüm kadınların hak ve yaşamlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi.

İşçi ve emekçi kadınların yaşadığı sorunların ağırlaşarak devam ettiğini belirten Karaoğlu, "Dünyanın dört bir yanında kadınlar eşitlik, özgürlük ve hakları için 8 Mart'ta meydanları, üniversite salonlarını ve fabrika bahçelerini doldurmaya devam etmektedir" dedi.