11 Mayıs 2024 Cumartesi

Kadınlar: 8 Mart'ta kadın grevindeyiz

SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran'ın uzattığı mikrofona konuşan kadınlar, 8 Mart'ta kadın grevine çıkacaklarını söyleyerek kadınları örgütlenmeye çağırdı.
8 Mart kadın grevine sayılı günler kala Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), kadın grevi çalışmalarını hızlandırdı. Bu çalışmalarda yer alan SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, Alevi kadınlara mikrofon uzattı. Taşkıran, Alevi kadınların 8 Mart kadın grevini nasıl değerlendirdiklerini sordu.
 
"8 Mart'a doğru gidiyoruz, sizce kadınların sorunları neler?" diye soran Taşkıran'a kadınların cevabı, "Çocuk istismarı, çocuk yaşta evlilikler, kadınların katledilmesi ve kadın emeğinin görünür olmaması" oldu.
 
Sorduğu sorularla kadınların 8 Mart kadın grevine dair düşüncelerini öğrenmek isteyen Taşkıran "Tüm dünyada enternasyonal bir kadın grevi var,  bu senede sosyalist kadın meclisleri olarak biz bunun Türkiye'de daha etkin yerine getirilmesi, güçlendirilmesi için uğraşıyoruz, böyle bir karar aldık ve ortak kadın platformlarına taşıdık. Siz bu grev konusunda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.
 
Taşkıran'ın mikrofon uzattığı kadın ise "İçinde kadın olduğu için eşittir, desteklenmeli ve ileri taşınmalıdır" dedi.
 
Taşkıran, "Siz bir Alevi aynı zamanda işçi bir kadın olarak 8 Mart'a giderken kadınlara ne söylemek istersiniz? Hangi taleplerle 8 Mart'ta olacaksınız" diyerek sorularına devam etti.
 
HER SENE DAHA DA KALABALIK OLMALIYIZ
 
Alevi oldukları için kadın etkinliklerine katılmakta avantajlı olduklarını belirten bir diğer kadın, daha çok kadına ulaşmanın önemli olduğunu vurgulayarak "Her sene aynı kadınlar, aynı yüzlerle beraber gitmek insanı kırıyor galiba" diye kaydetti.
 
Taşkıran'ın mikrofon uzattığı bir başka kadın ise "Ben kadınları hep destekliyorum, mümkün olduğunca da miting ve benzer etkinliklerde yanlarında olmaya çalışıyorum. Bir kadın olarak ezilen ve Alevi kadın olarak destekliyorum. Herkesin katılmasını da destekliyorum. Günlük hayatımızda, ailemizde sık sık karşılaştığımız sorunlar bunlar" diye konuştu.
 
KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ
 
"Bu sene sosyalist kadın meclisleri olarak biz 8 Mart'ta kadın grevi örgütlemeye çalışıyoruz ve tüm kadınları da bu greve çağırıyoruz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diyen Taşkıran'a kadınların cevapı şöyle oldu:
 
"Elbette destek verebiliriz. Kadınlar azınlıkta değil. Türkiye'de özellikle son yıllarda öldürülen, işkence gören ve aile içi şiddete maruz kalanları Alevi bir kadın olarak destekliyorum. Kadınlar olarak güçlü ve hep birlikte olursak daha güçlü oluruz" dedi.
 
Bir başka kadın ise kadın emeğinin hayatın her alanında olduğunu ve bu emeğin görünür olmamasından kaynaklı kadının hayata karışmasının zor olduğunu vurgulayarak, çalışan kadınların iş yükünün daha fazla olduğunu söyledi.
 
"Çalışan kadınların kadın mücadelesine zaman ayırması daha zor. Sosyal etkinliklere ve toplumsal mücadeleye katılaması daha zor. Örgütlü olmak gerekiyor. Örgütlü olmadığınızsa yoksunuz" diyerek kadınları örgütlenmeye çağırdı.
 
ALEVİ KADINLARDA GREVDE OLACAK
 
KDF Kadın Korosu aktivisti Hacer Elçin'de Taşkıran'ın mikrofuna konuştu. Elçin, "Bu yıl dünyada 50'den fazla ülkede kadın grevi yapılacak ve bu greve Türkiye'de SKM'nin öncülük yapması çok anlamlı" dedi.
 
Elçin, Alevi kadınlar olarak ezildiklerini ve eşit olmadıklarını vurgulayarak "Alevi kadınlarda şiddete, kadın ölümlerine ve analık hukunun geçerli olması için fabrikalarda, cemevlerinde, atölyelerde, evlerimizde kadın grevine katılacağız" diye ifade etti.