25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar 28 Nisan'da İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırdı

Mersin Kadın Platformu, 28 Nisan'da karar bağlanacak olan İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkma çağrısı nıyineledi. 

Mersin Kadın Platformu, Danıştay 10. Dairesi'nin İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı açılan davaları 28 Nisan'da görüşerek karara bağlaması öncesi açıklama yaptı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi fesih kararının iptal edilmesi ve sözleşme hükümleri uygulanması gerektiğini ifade ederek herkesi sözleşmeye sahip çıkmaya çağırdı.

Pozcu GMK Bulvarında bir araya gelen kadınlar sözleşmede ısrarlı olduklarını kaydetti. "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" yazılı pankartın taşındığı eylemde söz alan Zübeyde Sadırlı Akpınar, 28 Nisan'ın tarihsel bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sadece kadınlar için değil ülkenin geleceği açısından da oldukça önemli bir karar olacağının altını çizen Akpınar, "Kadınlara karşı her türlü şiddettin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yargılanacağı gün. 28 Nisan Perşembe günü saat 09.45'te Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ne dair davaları esastan görüşecek. Verilecek karar, sadece İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararının hukuksuzluğuna ve buna yönelik iptal taleplerimize ilişkin olmayacak. Aynı zamanda, Türkiye'nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına belirleyici olacaktır" dedi.

İstanbul Sözleşmesinin iptali kararının ağır sonuçlar doğuracağını ifade eden Akpınar; kadın ve LGBTİ+ örgütlerini, baroları, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri; eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hukuka ve İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırdı.