19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar 25 Kasım dolayısıyla alanlarda

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte kadınlar alanlara çıktı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte alanlara çıkan kadınlar, şiddete, savaşa, tecride, erkek egemenliğine, ekonomik krize karşı mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi.

HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, Atatürk Parkı'nda buluşup Köprübaşı'na yürümek istedi. Ancak polisler kadınlara izin vermedi. Yaşanan arbedede kadınlar, polislerce darp edildi. Yürümekte ısrar eden kadınların direnişi karşısında polis barikatı açtı. Kadınlar, alkış ve sloganlarla Köprübaşı'na yürüdü. Kadınlar, eylemde kadın emeğinin sömürülmesine dikkat çekti.

İskenderun Kadın Platformu ise eski Bit Pazarı'nda açıklama yaptı. "Şiddete, savaşa, erkek egemenliğine, ekonomik krize karşı isyandayız" pankartı ile "Ölmek istemiyoruz" ve "Öldüren sevgi istemiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halaya durarak, sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını attı.

Açıklamada konuşan İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Yeşildağ "Türkiye'de 2021'in ilk 10 ayında 326 kadın öldürüldü, Ekim ayında ise bilinen 22 kadın cinayeti yaşandı, 53 kadının şiddete uğradığı için şikâyette bulundu, 9 kadın cinsel şiddete uğradı, 280 kadın ise taciz edildi. Şiddetle mücadelede etkin rol alması gereken siyasi iktidar kadın cinayetleri bir cins kırımına yol açmasına rağmen hiçbir önlem almıyor. Biz kadınlar 25 Kasım'ın mücadele ruhuyla şiddete, emek sömürüsüne, erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz" diye belirtti.

URFA
Urfa İl Kadın Platformu, kadınlar erkek şiddetine karşı Haliliye ilçesi Topçu Meydanı'nda bir araya geldi. "Jin jiyan azadi" sloganları ve zılgıtlar eşliğinde meydana gelen kadınlar adına açıklamayı Zeynep Dilek Polat yaptı.

Her türlü şiddet karşısında dayanışma içerisinde olacaklarını vurgulayan Polat, "Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; 'kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir' ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer" diyerek talepleri sıraladı.

Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise, faillerin iktidardan güç aldığını dile getirdi. Sürücü, "Biz sonuna kadar İstanbul Sözleşmesi için mücadelemizi yükselteceğiz. İpek Er'in sorumlusu cezalandırılmadı. Üniformalılar cezalandırılmıyor. Biz İpek Er, Gülistan Doku ve katledilen kadınların hesabını soracağız" dedi. CHP PM Üyesi Erbil Aydınlık da, "Bugün kadına yönelik şiddet sadece öldürme değildir. İktidarın politikası kadını eve kapatmaktır, bunu reddediyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz" dedi.

ADIYAMAN
Adıyaman İl Kadın Platformu, kentte etkili olan yağışa rağmen Demokrasi Parkı'nda açıklama gerçekleştirdi. Kadınlar adına konuşan Eylem Yıldırım, "Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü bir şekilde hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz" diye konuştu.

SAKARYA
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Sakarya'da kadınlar sokağa çıktı.

Sakarya Kadın Platformu tarafından düzenlenen eylemde "Kadın cinayetleri politiktir" denildi ve kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin cezasız bırakıldığı vurgulandı. Açıklamada iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek şiddeti ve cinayetleri özendirdiği vurgulandı.

Kadınlar "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" yazılı dövizlerlerle, ortak talepleri için birlikte mücadele çağrısı yaptı.

KAYSERİ
Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde basın açıklaması yaptı. Baronun Kadın Komisyonu Başkanı Eylem Sarıoğlu, "Şiddetin nedeni eşitsizlik" dedi ve taleplerini sıraladı.

ARTVİN
Kadınlar, Hopa Kadın Platformu'nun çağrısıyla Hopa Meydanı'na yürüyüş yaptı. "Kipriğimiz düşmeyecek" yazılı pankart taşıyan kadınlar erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa ve cezasızlık politikalarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Artık her geçen günden daha fazla mücadelenin içinde olmalıyız. Şiddete karşı mücadele etmek aynı zaman da yoksulluğa, sömürüye ve krizin faturasını ödemeye karşı mücadele etmek demektir. Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmayı, birlikte öğrenmeyi, birlikte güçlenmeyi istemeli, bunun yol ve yöntemlerini hep birlikte geliştirmeliyiz. Bize ne yapmamız gerektiğini dayatanlarla uzlaşmayacağız. Bu kavga bu yaşam bizim. Güzelliklerden yana başka bir hayat mümkün. Şiddetsiz  ve özgür yaşamak hakkımız. Umutsuzluğa yer yok, hiç bir kız kardeşimizin kipriği yere düşmesin.

EDİRNE
Edirne'de kadınlar Antik Park önünde toplanarak PTT önüne yürüdü. "Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart taşınan yürüyüşün ardından Edirne Kadın Platformu adına Firdevs Selvili basın açıklamasını okudu.

"Biz kadınlar bugün dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen sisteme karşı isyanımızı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazlarımızı hep birlikte daha fazla duyurmak için yine alanlardayız" diyen Selvili, "Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; "kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir" ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer" sözleriyle dayanışma çağrısı yaptı.

MANİSA
Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar Manolya Meydanı'nda toplandı. "Haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" pankartıyla alana çıkan kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın" yazılı dövizler taşıdı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Yüksel, "İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı isyandayız" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde de Soma Kadın Platformu açıklama yaptı. Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Duygu Balcı ile Yağmur Yaman okudu.

Kadınlar, "Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; kadına yönelik şiddet politiktir ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor, eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi.

Kadınlar taleplerini dile getirerek, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizden vazgeçmiyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi.

TOKAT
Erbaa Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla yaptığı eylemde "Üzerimizdeki baskı, sömürü ve eşitsizliği karşı örgütlü mücadeleden, bir gece yarısı kararnamesi ile yaşamlarımızı yoksayanlara karşı İstanbul Sözleşmesi'nden, şiddeti meşrulaştıranlara karşı yaşamlarımızı savunmaktan, tırnaklarımızla kazıya kazıya kazandığımız yasal haklarımızdan, 6284'ten TCK-103'ten, özgürlüklerimizden, haklarımızdan, yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz!" denildi.

ELAZIĞ
Elazığ'da 25 Kasım dolayısıyla KESK Şubeler Platformu tarafından Hozat Garajı'nda basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını okuyan Derya Coşkun, "Biz kadınlar şiddete, sömürüye karşı, yaşamın özgür özneleri olma mücadelesini uzun yıllardır aralıksız biçimde sürdürüyoruz" dedi.

Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu vurgulayan Coşkun, "Bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer" dedi.

Basın açıklamasına Emek Partisi üyeleri de katıldı.

KOCAELİ
Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi'nin çağrısıyla İzmit Cumhuriyet Parkı'nda toplanan kadınlar, İnsan Hakları Parkı'na yürüdü.

"Kadın cinayetleri politiktir", "Dünyayı istiyoruz, kırıntı değil", "Genel grev, genel direniş" sloganlarıyla yürüyen kadınlar İnsan Hakları Parkı'nda açıklama gerçekleştirdi.

Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla biraraya gelen kadınlar şiddete, haklarına yapılan saldırılara karşı Trafo Meydanı'ndan Gebze Kent Meydanı'na yürüdü.

AYDIN
Aydın Kadın Dayanışma Platformu, Nevzat Biçer Parkı'nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz”, 'Hükümet istifa', 'Kadın cinayetleri politiktir' sloganları atıldı. Artan döviz kurlarıyla birlikte geçinemediklerini dile getiren kadınlar, sorumlular istifaya çağırıldı. Açıklamada, "Pahalılık artarken geçim yükü de kadınların üzerine yükleniyor. Ekonomik kriz süreçlerinde hane içi şiddet de artıyor. Krizin en ağır faturası bizlere kesiliyor" diye belirtildi.

Didim Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasıyla, "Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap soruyoruz" dedi. Didim Kent Meydanında düzenlenen basın açıklamasına sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Didim Cemevi üyesi kadınlar Cemevi'nde toplanarak, katledilen kadınların fotoğraflarıyla Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Kadınlar, alanda İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdı.

Basın açıklamasını okuyan Zerrin Alparslan ise, "Her alanda karşımıza çıkan şiddete karşı seçeneksiz değiliz! Seçenek biz kadınlarız! Seçenek biz kadınların birlikte mücadele etmesi, seçenek kadın dayanışması. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü'nde, Şiddete, eşitsizliğe, adaletsizliğe, yoksulluğa, sömürüye ve her türden gericiliğe karşı dünyanın dört bir yanında tüm kız kardeşlerimizi sesimizi birleştirmeye, umudumuzu büyütmeye, kayaları çatlatıp, tohumlarımızı yeşertmeye, birlik olmaya çağırıyoruz" dedi.

DENİZLİ
Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, Candoğan Parkı'nda bir araya geldi. Burada açıklamaya yapan kadınlar, "Yaşamlarımızı sarmalayan erkek devlet şiddeti örgütlü bir biçimde karşımızda duruyor. Örgütlü erkek şiddetine cevabımızı örgütlü kadın mücadelemiz ile her alanda her meydanda vereceğiz. 21'nci yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Özgürleşecek ve özgürleştireceğiz! Dünyayı yerinden oynatacağız" dedi.

BALIKESİR
Balıkesir'de Emek ve Demokrasi Bileşenleri'nden kadınlar bir araya gelerek, Burhaniye Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. İktidar tarafından bütün kazanımlarının hedef alındığını söyleyen kadınlar, buna karşı susmayacaklarını, toplumsal değişim için mücadelenin en önünde yürüdüklerini aktardı.

ANTEP
Antep Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için Şahinbey ilçesinde bulunan Kırkayak Parkı'ndan Demokrasi Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. "Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz", "Kadınlar mücadelede buluşuyor", "Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Kadınlar birlikte güçlü" pankartlarının açıldığı yürüyüşte kadınlar sık sık "Jin jiyan azadî", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

Ardından kadınlar adına KESK Antep Kadın Temsilcisi Elif Söyleyici basın metnini okudu. "AKP'nin kadınları sistematik olarak aileye mahkûm etme çabaları var" diyen Söyleyici, cinsel istismar gibi vakalarda somut delilin aranmasını eleştirdi. Söyleyici, pandemi bahane edilerek kadınların işten çıkarıldığını hatırlatırken, "İşyerlerimiz tüm emekçiler için özelde de kadınlar için şiddetin kendisi haline gelmiş bulunmaktadır. Yine kamuda KHK uygulamaları hız kesmeden devam etmekte haksız ve hukuksuz işten etmelerin yeni adı geçici 375 sayılı KHK'nın 35. maddesi olabilmekte ya da arşiv taraması, güvenlik soruşturması gibi uygulamalarla örgütlenme hakkı engellenmeye çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.

Eşbaşkanlık sisteminin gerekçe gösterilerek kayyım eliyle belediyelerin gasp edildiğine işaret eden Söyleyici, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: "Kayyumlar KHK ile ihraç edemedikleri uzmanlık alanlarında çalışan kadınları görevinden alıp erkek yöneticinin emri altında çalışmaya zorlamış, mobbing, aşağılama ve hatta şiddet uygulamalarına maruz kalmışlardır. Çözüm üretmek yerine kadına yönelik şiddeti ve istismarı meşru gören bu anlayışı, ürettiği politikaları ve uygulamalarını kabul etmiyoruz. Biz kadınlar toplumsal alanın her aşamasında varız ve var olmaya devam edeceğiz. Dünya emeğimiz üzerinde dönüyor. Hayatlarımıza ve emeğimize sahip çıkmaya her koşulda devam edeceğiz."

Açıklama, "Jin jiyan azadî", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Yaşasın kadın mücadelesi" sloganları ile sona erdi.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Kapalıyol Halk Bankası önünde toplanan kadınlar Attalos Heykeli'ne yürüdü. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz”, "Sermayeye değil, kadınlara bütçe”, "Krizin bedelini yaratanlar ödesin”, "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor” sloganlarıyla yürüyen kadınlar Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan açıklamada "Evde, işte, okulda, sokakta erkek devlet şiddetine karşı yaşamını ve haklarını savunan tüm kadınların ve LGBTİ+'ların sesleri seslerimizde haklarımızdan hayatlarımızdan özgürlüğümüzden ve birbirimizden vazgeçmiyoruz” diye konuştu. Basın açıklamasının ardından kadınlar erbaneler ve marakaslar eşliğinde halaylar çekti.

BURSA
Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar Kent Meydanına yürüdü. Eylem İstanbul'dan Ankara'ya "Beyaz Yürüyüş" gerçekleştiren hekimler ve TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'da katıldı.

Kent Meydanında Bursa Kadın Platformu asına basın açıklamasını Simla Mumcuoğlu okudu.

Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek-devlet şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürmektedir diyen Mumcuoğlu, "İktidar, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam etmektedir. Dünyada ve ülkemizde milliyetçi muhafazakâr iktidarlar, pandemiyi de fırsat bilerek kadın kimliğine dönük saldırılarını arttırırken, AKP iktidarı tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını zayıflatmayı temel almış, baskı mekanizmalarını tümüyle seferber ederek kadınları ev içinde ve kamusal alanda silikleştirmeye dönük saldırılarına hız vermiştir" dedi.

2021 yılının ilk 9 ayında 358 kadın katledildiğini belirten Mumcuoğlu, "Kadın emeği ve yaşamı üzerinde denetim kurmaya çalışan iktidarın kamusal alanı dinselleştirerek, Türk-İslam sentezli bir kamusallık yaratma hevesi de her fırsatta açığa çıkmaktadır" dedi.

Emperyalist savaşlar sonucunda birçok kadın ve çocuk mültecileşirken ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yanında cinsel şiddet tehlikesiyle de karşı karşıya olduğunu ifade eden Mumcuoğlu, "Mültecilik dünya halklarının kanayan yarası olmaya, en çok da kadın ve çocukları vurmaya devam ediyor. IŞİD, Taliban gibi bizzat emperyalistler tarafından beslenmiş desteklenmiş cihatçı çeteler bulundukları her yerde tehdit olmaya devam ediyorlar. Kadın hak ve özgürlüğüne dair bugün ne varsa kadınların yıllardır yürüttüğü mücadelenin sonucu olduğunun farkındayız. Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Yenişehir ilçesine bağlı Kushimoto Sokağı'ndan yürüyüş başlattı. Kadınlar, yürüyüşte, "Erkek, devlet şiddetine karşı özsavunmaya" pankartı açtı. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte "Gelsin devlet, baba, koca inadına inadına direniş","Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polis kalkanları ile kesildi. Uzun süren tartışmanın ardından polisler izin vermemesine rağmen direnen kadınlar barikatı aşarak, caddede yürüdü. Kadınlar bu sıra "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganı attı. Özgecan Aslan Meydanı'na gelen kadınlar burada açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Derya Narlı, kadın mücadelesinin önemine değindi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Türkiye'de tek adam rejiminin vücut bulduğunu, buna karşı mücadele edenlerin ise kadınlar olduğunu söyledi. Polisin engellenmesine tepki gösteren HDP Milletvekili Fatma Kurtulan da, "Kadınları engellemeden utanmıyor musunuz? Bir kadın katledilse telsizlerinizin seslerini kısarsınız. Ama gelip mücadele eden kadınlara barikat kurup engel oluyorsunuz. Bu emri verenleri kınıyorum. Gelip 'siyasi sloganlar atmayın' diyorsunuz. Hükümet istifa dememiz size neden dokunuyor. Bundan utanmıyor musunuz? Hükümet istifa demeye devam edeceğiz. Biz kadınlar her yerde baskıya karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

MUĞLA
Muğla'da Menteşe Kadın Platformu, Akyol Parkı'nda bir araya gelerek Sınırsızlık Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Bodrum ilçesinde de Kadın Dayanışma Derneği, Eşik Platformu, Kadınlar Birlikte Güçlü, çeşitli siyasi partiden kadınların katılımıyla Tepecik Cami Meydanı'nda bir araya gelerek, cadde boyunca yürüyüş yaptı. Şiddet katliam ve yoksulluğa karşı ses çıkardı.

Muğla'nın Ortaca ilçesinde kadınlar 25 Kasım için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Açıklamayı kadınlar adına Nejlin Yalçın okudu. Şiddete karşı mücadele çağrısı yapan kadınlar, taşıdıkları "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın şiddetine hayır" yazılı dövizlerle şiddete tepki gösterdi.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla Golf Çay Bahçesinde toplanarak sloganlarla İskele Meydanı'na yürüdü. Burada Çanakkale Kadın Dayanışması adına açıklamayı yapan Filiz Ceylan, Dardanel'de yaşanan emek sömürüsünü hatırlattı: "Dardanel reklamlarındaki şatafat yalan, gerçekler acı. Bugün sanayi sitelerinden tekstil atölyelerine kadar birçok sektörde 8 saatlik iş günü ve asgari ücret artık lüks sayılıyor. Kadınlar işyerinde bitmek bilmeyen mesai zoruyla, evdeki zorun arasına sıkışmış bir yaşama mahkum ediliyor. Artan işsizlik nedeniyle kölelik koşullarında çalışma dayatılırken, işyerlerinde baskı ve mobbing rutin hale geliyor. Çanakkale'de yanı başımızdaki Dardanel'de çalışan kadınlar, günlerdir tam da bu koşullara karşı seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Üç vardiya sistemiyle, günde 4-5 saat uyku ve günlük ortalama 12 saat aralıksız çalıştırılıyorlar. Yorgunluktan harap olmuş vaziyette, fabrikanın her yerinde gözetlenerek, ustabaşı küfrü ve hakaretlerine maruz kalıyorlar. Biz kadınlar, 8 saatlik iş günü, güvenceli iş, insanca yaşanacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Sadece nefes almak değil, yaşamak istiyoruz" dedi. Ceylan kadınlara şu çağrıyı yaptı: "Tek adam, tek parti yönetiminin cinsiyetçi politikalarına, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa ve kazanılmış haklarımızın yok edilmesine karşı; En yakınımızdaki kadınlarla el ele verelim; dayanışmayı büyütelim" dedi.

Eylem çekilen halaylar ve atılan sloganlarla sona erdi.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla kadınlar, akşam saatlerinde Küçük Pazar önünden Akbank önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Kadına yönelik her türlü şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına dair taleplerini haykıran kadınlar, "AKP istifa", "Diyanete değil kadınlara bütçe" sloganlar attılar.

Kitlesel yürüyüşün ardından yapılan ortak basın açıklamasında "Hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor ve en yüksek sesimizle isyanımızı haykırıyoruz. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı; sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı isyandayız. İstanbul Sözleşmesi uygulansın demek için, katledilen kadınlar için isyandayız. İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı, isyandayız" denildi.

Açıklamada "Şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, laiklik mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz! Barış içinde yaşama talebimizden vazgeçmiyoruz! Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz isyanımızı örgütlüyoruz" ifadelerine yer verildi.