3 Mayıs 2024 Cuma

Kadına yönelik şiddete karşı Meclis araştırma komisyonu kurulsun

HDP Ağrı Milletvekili Taşdemir, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadınlara gerekli desteği sağlayacak sözleşmelere işlerlik kazandıracak mekanizmaların oluşturulması için derhal araştırma komisyonunun kurulmasını istedi.

Kadına yönelik şiddet tüm dünyada önemli bir sorunken, Türkiye'de kadınların bütün yaşamı kuşatma atltına alınmaya çalışılıyor. Kadına yönelik şiddete yöneilk adli vaka yaklaşımı şiddeti önlemek bir yana, ardındaki politik sorun ve sorumluların üzerini örten bir etki yaratmaktadır. Özellikle son yıllarda her gün en az bir kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, evde, sokakta, okulda, işyerinde yani bütün yaşam alanlarında hiçbir kadının can güvenliğinin olmadığı bu şiddet sarmalı adeta kadınlara karşı ilan edilmiş bir savaş niteliği taşımakta.

Türkiye'nin taraf olduğu CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası sözleşmenin yanında ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair 6284 Sayılı Kanun, devlete kapsamlı ve etkin politikaları hayata geçirme yükümlülüğü getirmekte. Ancak bu sözleşmelerin yükümlülükleri yerine getirilmediği, bütünlüklü politikalarla etkin bir şekilde uygulanmadığı için kadına yönelik şiddet azalmak bir yana neredeyse her yıl katlanarak devam etmekte.

Kadın yönelik her türlü şiddete karşı mücadelede devletin sorumluluğu son derece açık, önemli ve belirleyicidir. Şiddetin önüne geçmek, kadınların yaşam hakkını güvence altına almak devletin kaçınılmaz yetki ve sorumluluğundadır. Türkiye çıkardığı yasalar ve imzaladığı uluslararası sözleşmelerle bu yükümlüğü yerine getireceğini taahhüt etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, konunun Meclis tarafından hassasiyetle ele alınarak önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair bir veri tabanını oluşturulması ve şiddet gören kadınlara gerekli desteklerin sağlanması noktasında mevcut yasa ve uluslararası sözleşmelere işlerlik kazandıracak mekanizmaların oluşturulması amacıyla derhal araştırma komisyonunun açılmasını istedi.