1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadın Zamanı Derneği: Asla vazgeçmeyeceğiz

Dernek başkanı Dilek Başalan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadının gözaltına alınmasına tepki gösteren Kadın Zamanı Derneği, "Kirli siyasetinize ve saldırgan politikalarınıza karşı bizi biz yapan emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, kültürümüz ve var oluşumuz adına yürüttüğümüz bu mücadeleden asla ve asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İstanbul'da gerçekleştirilen polis operasyonunda aralarında Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri'nin de bulunduğu çok sayıda kadının gözaltına alınmasına ilişkin Beyoğlu'nda bulunan Kadın Zamanı Derneği binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya çok sayıda kadın ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamanın Kürtçesini dernek üyesi Berivan Saruhan, Türkçesini de dernek avukatı Esra Biber okudu.

'KADINLARIN ÇALIŞMALARI KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR'
Yargının erkek egemen iktidarla kol kola girdiğini belirten Biber, gözaltılarla kadınların yürüttüğü çalışmaların kriminalize edilmek istendiğini ifade etti. İktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı eşit, özgür bir yaşamı savunan herkesin terörist ilan edildiğini vurgulayan Biber, gözaltı operasyonunun Kürt kadınlarının yürüttüğü mücadeleyi açıkça susturma girişimi olduğunu söyledi.

Kadınlara yönelik artan erkek-devlet şiddeti karşısında mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Biber, şöyle devam etti: "Uzun yıllar süren mücadelemiz sonucunda elde ettiğimiz kazanımları korumak, eşitlikçi politikaları hayata geçirmek ve savaşsız, sömürüsüz bir dünya için çaba gösterirken, sürekli olarak erkek egemen zihniyetin ve iktidarın saldırıları ve baskılarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hukuk mekanizmaları ise adeta birbirinin kopyası olan iddianamelerle, somut delillerden yoksun gözaltı gerekçeleriyle, mücadele eden herkesi yıldırmak için kullanılan bir araç haline getiriliyor."

'KİRLİ SİYASETİNİZE KARŞI MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Gözaltındaki kadınlar hakkında 24 saat avukat kısıtlılığı ve dosya üzerinde gizlilik kararı olduğunu aktaran Biber, operasyonun yerel seçimler öncesi yapılmasına işaret etti. Ülkede temel hak ve özgürlüklere son derece keyfi bir şekilde müdahale edildiğini, kadın aktivistler, siyasetçiler ve hak savunucularının yargı eliyle hedef alındığını belirten Biber, baskı ve gözaltıların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Kürt kadınlarına dönük yakalama, gözaltı, tutuklama uygulamalarının tam da düşman hukukuyla karşı karşıya olunduğunu gösterdiğini vurgulayan Biber, "Ancak, buradan bir kez daha güçlü bir şekilde ifade ediyoruz, kirli siyasetinize ve saldırgan politikalarınıza karşı bizi biz yapan emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, kültürümüz ve var oluşumuz adına yürüttüğümüz bu mücadeleden asla ve asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.