18 Mart 2024 Pazartesi

Kadın Yönetmenler Festivali'nde ödüller açıklandı

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali'nde Emek Ödülü'ne Sevin Okyay, Başarı Ödülü'ne Eylem Atakav, Onur Ödülü'ne ise Tamara Kotevska layık görüldü.

Kadın Yönetmenler Derneği tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, 1-7 Mart, 26 Nisan-5 Mayıs ve 25-30 Haziran olmak üzere üç ayrı tarihte gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacı ve sektör emekçilerini bir araya getirerek, kadın yönetmenlerin ve sektördeki kadın emeğinin görünürlüğüne katkı sağlamayı amaçlıyor.

Festival tarihi yaklaşırken, bu kapsamda verilen Emek Ödülü, Başarı Ödülü ve Onur Ödülü'nün sahipleri de açıklandı. Emek Ödülü'ne Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni Sevin Okyay, Başarı Ödülü'ne East Anglia Üniversitesi'nde film, kadın ve medya üzerine çalışan yönetmen Prof. Eylem Atakav, Onur Ödülü'ne ise Bal Ülkesi (Honeyland) belgeseli ile Oscar adaylığı kazanan yönetmen Tamara Kotevska layık görüldü.

30 ülkeden 150 filmin başvurduğu festivalde 45'i Türkiye'den olmak üzere 85 film izleyici ile buluşacak. Balkan seçkisinde yer alan filmlerden 27'si dünya prömiyerlerini ilk kez Türkiye'de yapacak.

1-7 Mart tarihlerini kapsayan ilk programda Türkiye'den filmler, Britanya ve Kosova genelinde çevrimiçi olarak gösterilecek. Festivalin ulusal yarışma finalistleri, ulusal seçkileri ve Balkan yarışma finalistlerinden oluşan ikinci programı ise 25 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'den çevrimiçi olarak takip edilebilecek.

Festivalde gösterimlerin yanı sıra paneller, söyleşiler ve atölye etkinlikleri de olacak.

Festivalin ödül töreni ise 25 ve 30 Haziran tarihleri arasında Seferihisar'da düzenlenecek.