9 Mayıs 2024 Perşembe

'Kadın üniversitesi istemiyoruz'

Kadın üniversitelerini kabul etmeyeceklerini kaydeden üniversiteli kadınlar, AKP'ye, atanan rektörlere, cinsiyetçi, homofobik, transfobik, bifobik söylemlerin kampüslerde derinleşmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. 

Üniversiteli kadınlar, "Kadın üniversitesi istemiyoruz" şiarıyla açıklama yaptı. 

Kızılay'daki Çankaya Belediyesi önünde yapılmak istenen eylem polis tarafından engellendi. Kadınlar yasaklamaya tepki gösterdi. Ardından Mithatpaşa Caddesi'nde geçen kadınlar, "Kadın üniversitesi istemiyoruz" yazılı pankart taşıdı. Cinsiyetçi ve kadın düşmanı söylemler ile bilinen erkeklerin ağızlarının bantlarla kapatıldığı fotoğrafları ile "Kadın üniversitesi hayalini ağlayarak günlüğüne yazabilirsin", "Sen açarsan biz yakarız! Ferman senin" dövizleri taşıdı. 

Üniversitelere "fuhuş evleri" diyenlere, 'kızlı-erkekli kalıyorlar' diyerek, hedef gösterenlere, hayatın her alanında olduğu gibi üniversite de ikincilleştirmeye çalışanlara transofobik, homofobik, bifobik söylemleri kampüslerde derinleştirmeye çalışanlara itaat etmeyeceklerini kaydeden kadınlar, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Biz biliyoruz ki, bu kadın üniversiteleri gündeme geldiğinde şu sözler gelecek bize, 'Gece orada ne işi vardı?', 'Neden kadın üniversitesine gitmedi, başka üniversite mi yoktu?', 'Ne giydin, ne içtin, ne yedin?' biz bunları biliyoruz ve kabul etmiyoruz. 

Bizler üniversiteli kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak kampüslerde de üniversitelerde de hayatın her alanında da AKP'ye ve atanan rektörlere, cinsiyetçi, homofobik söylemlere, ÖGB ve polislere karşı direnmeye devam edeceğiz." 

Eylem, "Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz" sloganı, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.