28 Nisan 2024 Pazar

'Kadın tutsakların sesi olacağız'

Tutsak yakınları, hapishanelerdeki kadınların serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır ve Mersin'de eylem yaptı, "Tutsakların sesi olacağız" dedi.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında tutsak kadınlar için yürüyüş düzenledi. Diyarbakır ve Mersin'de sokağa çıkan kadınlar, "Tutsakların sesi olacağız" diyerek, hapishanelerin kapılarının açılması için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde tutsak kadınlar için yapılan eyleme adalet nöbetine katılan ailelerin yanı sıra HDP ve DBP yöneticisi kadınlar da katıldı.

"Hasta tutsaklara özgürlük" pankartıyla yürüyüş yapan kadınlar adına TUAY-DER Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güler Yüksekbağ açıklama yaptı. Kadın kırımına karşı özgür yaşamdan taviz vermediklerini söyleyen Yüksekbağ, "Dışarıda kadınlara uygulanan psikolojik, ekonomik, fiziksel, cinsel şiddet cezaevlerinde de devam etmektedir. Fakat buna karşı kadınlar dışarıda ve cezaevlerinde ataerkil zihniyete karşı mücadele etmekte" dedi.

GARİBE GEZER HATIRLATILDI
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde sistematik işkence ve tecavüz saldırısına maruz kalan ve intihara sürüklenen Garibe Gezer'in yaşadıklarını hatırlatan Yüksekbağ, "Gezer'in maruz kaldığı insanlık dışı cinsel işkence erkek egemen aklın kendini yeniden inşa etme çabasının bir ürünüdür. Gezer'in yaşadığı işkenceye dair başlatılan soruşturma ise savcılık tarafından takipsizlik kararı verilerek kapatılmaya çalışılmaktadır. Garibe Gezer'in verdiği mücadeleyi sahiplenerek kadın kırımına karşı olduğumuzu belirtiyor, özgür kadın ve toplumu savunuyoruz" diye konuştu.

'TUTSAKLARIN TAHLİYESİ ENGELLENİYOR'
Hapishanelerde kadınlara yönelik çıplak arama, hücrelerin kameralarla izlenmesi, keyfi disiplin cezaları gibi saldırıların sürdüğünü belirten Yüksekbağ, yapılan yeni düzenlemelerle kadın tutsakların tahliyelerinin engellendiğini, infazlarının yakıldığını söyledi.

'TUTSAKLARIN SESİ OLACAĞIZ'
Yüksekbağ, demans teşhisi konan Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulundu, tüm kadın tutsakların sesi olacaklarını vurguladı.

Kadınlar, yapılan açıklamanın ardından eylemlerini "Bijî berxwedana zindanan", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları ile sona erdirdi.

MERSİN
Çukurova TUAY-DER ile TJA öncülüğünde Tarsus Hapishanesi önünde de eylem yapıldı. Eyleme HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Barış Anneleri, HDP ve DBP yöneticileri, HDP Gençlik Meclisi ve Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) üye ve yöneticileri katıldı.
 
"Em faşizme tek bibin tecridé bişkinin", "Ji dayikén jir én Mezopotamya Hezar Silav Ji Zindanan re hezar silav" pankartlarının açıldığı eylemde, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar konuşma yaptı. Kürt düşmanı rejimin kürtlere yönelik hak ihlallerini sadece hapishanelerde değilin toplumun her alanına taşıdığını belirten Dündar, "Bakın sadece iki ayda Türkiye cezaevlerinden 7 siyasi tutuklunun cenazesi çıktı. Hala da ölüm sınırında bekleyen siyasi tutuklu hastalar var. Bu hasta tutukluların tedavileri yapılmadığı gibi, infazları yakılıyor. Kürtlerin tutuklanması serbest ama hastalıkları kritik seviyelere gelen siyasi tutukluların serbest bırakılması yasak" şeklinde konuştu.

'DEVLETİ TANIMAK İSTİYORSANIZ CEZAEVLERİNE BAKIN'
Dündar, bir ülkede demokrasi olup olmadığını öğrenmek için o ülkenin hapishanelerine bakılması gerektiğini söyleyerek, "Kürt sorununu iyi anlamak istiyorlarsa, cezaevlerine baksınlar. Çünkü Kürt sorunu cezaevlerinden çıkmıştır. Bugünde tutuklular üzerinde tecrit söz konusu. Bu yüzden de diyoruz ki eğer Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa, öncelikle yüzlerini cezaevlerine dönsünler" dedi.

'İMRALI TECRİDİ BİR SAVAŞ KARARIDIR'
Türkiye'de insan haklarının ortadan kaldırılma sürecinin İmralı'da uygulanan hukuksuzlukla başladığını ifade eden HDP'li Pero Dündar, "İmralı üzerinde başlayan tecrit, daha sonra tüm topluma yayıldı. Böylece insanların temel hakları ellerinden alınmış oldu. Çünkü ülkenin kanunları İmralı'ya göre çıkartılıyor, Kürt tutsaklar için çıkartılıyor. Onun için her yerde dedik bir kez daha diyoruz ki, İmralı tecridi bir savaş kararıdır. Onun için biz diyoruz ki, Kürt sorununun çözümü için öncelik İmralı üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır" diye konuştu.

Hapishanelerdeki siyasi tutsakların 8 Mart ve Newroz'unu kutlayan Dündar, "Cezaevlerindeki siyasi tutukluların direnişi bizim direnişimiz, onların başarısı bizim başarımızdır" dedi.