26 Nisan 2024 Cuma

Kadın Savunma Ağı'ndan İstiklal'de '1 Mayıs' yürüyüşü

İstiklal Caddesi'nde tencere ve tavalı yürüyüşle 1 Mayıs'a çağrı yapan Kadın Savunma Ağı, gözaltına alındıkları polis aracında da eylemlerini sürdürdü. 

Kadın Savunma Ağı, İstiklal Caddesi'nde 1 Mayıs'a çağırdı. Tencere, tava ve temizlik malzemeleriyle yürüyüş düzenleyen kadınlar sık sık "Görünmeyen emek sesini yükselt", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin jop, inadına isyan inadına özgürlük" sloganları attı.

Yürüyüş boyunca halka yönelik konuşmalar yapan kadınlar, şu ifadeleri dile getirdi: "Bugün Türkiye'de ortalama bir paket ped fiyatı 74 lira, bir paket çocuk bezinin fiyatı 250 lira. En temel ihtiyacımız olan hijyen ürünlerine dahi erişemez durumdayız. Ped, çocuk bezi lüks değildir ve pedin ücretsiz olması için haydi 1 Mayıs'a. Evde ne pişeceğini düşünmek zorunda kalanlar bizleriz, evin temizliğini yapmak zorunda bırakılanlar bizleriz, bunların karşılığında aldığımız ücret ise kocaman bir sıfır. Ücretsiz emeğimizin sesini duyurmak için haydi 1 Mayıs'a. Geçinemiyoruz, krizin faturasını biz kadınlar ödemeyeceğiz. Haydi 1 Mayıs'a. 20 yıldır AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları yüzünden her gün sömürülüyoruz, şiddete uğruyoruz ve katlediliyoruz. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Bu yüzden feminist isyanımızla haydi 1 Mayıs'a."

Açıklamanın ardından kadınlar polislerce engellendi. Ablukaya alınan kadınlar polise "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan inadına özgürlük" sloganları ve tencere tava çalarak yanıt verdi.

Gazetecilerin de çekim yapması engellendiği esnada yürüyüş yapan 6 kadın gözaltına alındı. Gözaltı aracında da sloganlar eşliğinde tencere ve tavalarla camlara vuran kadınların Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.