27 Nisan 2024 Cumartesi

Kadın pazarcılara 'kan dökeriz' tehdidi

Diyarbakır'da 2013 yılında kurulan sadece kadınların tezgah açtığı Jiyan Semt Pazarı'na kayyum belediyesi tarafından erkek pazarcılar yerleştirildi. Belediyenin kadın emeğini görmezden gelen tutumuna tepki gösteren kadın pazarcılar, erkekler tarafından "kan dökeceğiz" şeklinde tehdit edildiklerini aktardı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 2013 yılında kurulan ve sadece kadınların çalışabildiği Jiyan Semt Pazarı'na kayyum olarak atanan AKP'li Hüseyin Beyoğlu önce pazar yerinde erkeklerin tezgah açmasına izin verdi. Ardından kadınlara ait tezgahların uzunluğunu 4 metreden 3 metreye indirdi. Erkeklerin pazarda tezgah açması sonrası kadınlara yönelik sözlü ve psikolojik şiddet başladı. Kadın pazarcılar, yaşadıkları karşısında yaptıkları başvurulardan da sonuç alamadı.

'KAN DÖKECEĞİZ' TEHDİDİNE KADINLARDAN YANIT
Pazarda meyve satarak, geçimini sağlayan Rukiye Bakış, belediyenin erkekleri pazardan çıkaracaklarına dair söz verdiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını aktardı. Bakış, "Belediye arkamızdan iş çeviriyor. Herkes sesimizi duysun. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi. Erkek pazarcıların kendilerini tehdit ettiğini belirten Bakış, "Biz erkeklerin pazarına girmiyoruz. Onların da burada hakkı yok. Burası bizim emek alanımızdır, sağımıza solumuza pazar kurulmasına izin vermeyeceğiz. Erkekler bizi 'kan dökeceğiz' diyerek tehdit ediyor. Ama bu bizim kanımız olmayacak. Bu kadar basit. Hadi hodri meydan" sözleriyle tehditler karşısında geri adım atmayacaklarını vurguladı.

PAZARA DA KAYYUM
Yıllardır pazarda kurduğu tezgahla geçimini sağlayan Rabia Ataş da, belediyelerde olduğu gibi pazarlarına da kayyum atandığını ifade etti. Erkek pazarcıların kendilerini tehdit ettiğini söyleyen Ataş, "Burası kadın pazarıdır. 4 yıldır burada çalışıyorum. Zorla erkekleri bu pazara getirmeye çalışıyorlar. Belediyede karar için toplantı yaptı ama yine bir karar yok. Her sene bizi kandırıyorlar. Artık bu ertelemeleri kabul etmiyoruz" diye belirtti.

Belediyenin bir toplantısına katıldıklarını aktaran Ataş, "Bir de bize çiçek veriyorlar, o çiçekleri de attık. Belediye önünde 'Direne direne kazanacağız' diyerek, bizi kandırdıklarını söyledik. Her seferinde bir erkek belediyeye gidip para verip pazarı satın aldığını söylüyor. Gerekirse belediye önünde çadır kurar, otururuz. Buradaki kadınların hepsi yoksul ve mağdur. Belediye kadınların ekmeğine göz dikmiş. Belediye resmen ekmeğimizle oynuyor" ifadelerini kullandı.

'ARTIK YETER'
Kurulduğu günden bu yana pazarda çalıştığını söyleyen Fatma Doğan ise, pazarlarının dünyada bir ilk olduğuna işaret etti. Pazar kurulduğunda böylesi baskıların olmadığını ifade eden Doğan, pazar kurulan bölgenin etrafından yerleşim alanları oluşunca rant kavgası başladığını söyledi, "Emeğimizi 'kurtlara' yedirmeyi düşünmüyoruz. Her zaman biri sofrayı hazırlar, diğeri gelir sofradan bir parça almaya çalışır. Biz de bunu önlemek istiyoruz. Artık yeter diyoruz" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

BELEDİYEYE TEPKİ
Yıllarca belediye tarafından kandırıldıklarını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: "Eğer belediye gerçekten kadınlara değer veriyorsa kadının haklarını korusun. Gelip iki foto çekip, iki gül dağıtıp, 'Biz kadınların yanındayız' demesinler. Yıllarca bizi böyle kandırdılar. Fotoğraflarını çektiler, primlerini yaptılar. Neymiş, 'Ben kadınların arkasındayım.' Ben niye seni görmüyorum? Her zaman tek başımıza kalıyoruz. Direnmeye gelince tek başımızayız. Sen bir soruna çare bulmadıktan sonra o sorunlar artar birikir ve kimse de altından kalkamaz."