8 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadın özgürlük mücadelesinin yürütücüleri Polen ve Ezgi anıldı

Suruç şehitleri Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için İstanbul'da Ihlamurkuyu'daki mezarları başında anma etkinliği yapıldı. Suruç katliamında ölümsüzleşenler için yürütülen adalet mücadelesine vurgu yapılan anmada, saat 18.00'da Kadıköy Halitağa'da yapılacak Suruç oturumuna katılım çağrısında bulunuldu.

Suruç katliamında yaşamını yitiren Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet İstanbul Ihlamurkuyu Mezarlığı'ndaki mezarları başında anıldı. Anmaya Suruç aileleri, tanıkları, yaralılarının yanı sıra ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, SGDF MYK üyesi Yaren Tuncer, HDP Ataşehir, Sancaktepe, Ümraniye ilçe örgütleri, ANYAKAYDER, Özgürlük Meclisi, Özgür Genç Kadın ve Halkevi üyeleri katıldı.

SADET: ACIMIZI, ÖFKEMİZİ ADALET MÜCADELEMİZLE HARMANLIYORUZ
Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak Hatice Ezgi Sadet'in annesi Sunay Sadet ve ablası Özgen Sadet konuştu. "20 Temmuz içimizde sızı, geçmeyen bir yara" diyen anne Sadet, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi. Abla Özgen Sadet de, "Bizim için 20 Temmuz dediğinizde 11.50'de saatler duruyor. Her ne kadar onları özlesek de, bizden alınışlarının öfkemiz olsa da, biz acımızı, öfkemizi adalet mücadelemizle harmanlıyoruz" dedi.

Adalet mücadelesi yürütenlerin bugün bütün düş yolcularının mezarları başında buluştuğunu kaydeden Özgen Sadet, akşam saat 18.00'da Kadıköy Halitağa'da yapılacak oturma eylemine çağrı yaptı, "Adalet mücadelesine olan bağlılığımızı yineliyoruz" diye konuştu.

TUNCER: ROJAVA KADIN DEVRİMİYLE BULUŞMAK İSTEDİLER
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Yaren Tuncer de, Hatice Ezgi ve Polen'in devrimci, özgür genç kadınlar olduğunu, kadın özgürlük mücadelesinin yürütücüleri olarak Rojava kadın devrimiyle buluşmak istediklerini söyledi.

Tuncer, "Polen'in tekmesi, Hatice Ezgi'nin özgürlük istemi çok ünlüdür. Hala yoldaşlarımız arasında konuşulur. Onların özgürlük istemi, kendi kaderini eline almış, devrim yapmış bir halkla buluşma isteği Kobanê yollarına düşürdü onları" diye konuştu.

Suruç katliamının Türk işçi sınıfı, emekçileri ve ezilenlerinin Kürt halkıyla buluşmasını engelleme amacı taşıdığına işaret eden Tuncer, "Onlar Kürt halkıyla buluşmak istemişlerdi. IŞİD ve devlet işbirliğiyle katledildiler. 6 yıldır sokaklarda mücadele vererek, katillerden hesap sorarak, onların anısını yaşatıyoruz" dedi.

CANBAZ: SOSYALİZMİN DÜŞ OLMADIĞINI GÖSTERDİLER
HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, 33 düş yolcusunun Kobanê'ye doğru yıkık bir kenti inşa etmek için yola çıktıklarını belirtti, hayallerinin büyük olduğunu, devrim mücadelesi yürüttüklerini söyledi.

Suruç şehitlerinin sınıfsız, sınırsız bir toplum yaratma bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Canbaz, "Onlar bize sosyalizmin düş olmadığını gösterdiler. Onların düşlerinin, sosyalizm mücadelesinin yarım kalmayacağını yeniden hatırlatıyoruz. Bu görev sadece yoldaşlarının değil, tüm Türkiye ve Kürdistan halkının görevidir. 33 yoldaşımızın düşleri, hayalleri, sosyalizm mücadelesi yarım kalmayacak. Anıları yolumuzu aydınlatacak" diye konuştu. 

ANYAKAY-DER: FAŞİZM GİDECEK, HALKLAR KAZANACAK
ANYAKAY-DER adına yapılan konuşmada, Suruç şehitlerinin özgürlüğün, demokrasinin olduğu, kadınların, çocukların ölmediği bir yaşamın inşası için yola çıktıklarını söyledi, "Bugün Rojava'da yeni bir sistem ortaya çıkmışsa Suruç, Ankara, Diyarbakır'da giden canların katkıları çoktur. Hiç unutmayacağız onları. Faşizm gidecek, halklar kazanacak" denildi.

DOĞAN: ONLARIN DEVRİM DÜŞÜ ROJAVA DEVRİMİNDE SOMUTLANDI
HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Suruç şehitlerinin özgür, onurlu, eşit haklarla yaşam özlemiyle yola çıktıklarını kaydetti, bu yolda şehit düştüklerini söyledi. Suruç'ta ölümsüzleşenlerin devrim düşünün Rojava devriminde somutlandığını kaydeden Doğan, "Onların mücadelesi bıraktıkları yerde bizim omuzlarımızda. Bayrağı alıp taşımak, devam etmek hepimizin sorumluluğu. Düş yolcularının yolculuğuna devam ediyoruz" diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK MECLİSİ: ADALET ARAYIŞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ
Özgürlük Meclisi adına yapılan konuşmada, bugün Suruç'un, Ankara'nın, Dersim'in hesap sorma günü olduğu belirtildi, "6 yıldır 33 düş yolcumuzun adalet arayışını, Kobanê sokaklarında ve Ankara'da, İstanbul'da, bütün metropollerde sürdürüyoruz" denildi.

HALKEVLERİ: SURUÇ KATLİAMININ HESABINI SOKAKLARDA SORACAĞIZ
Halkevleri adına yapılan konuşmada da, "Suruç katliamında ölümsüzleşenlerin mücadelesini yürüteceğiz, hesabını sokaklarda soracağız" denilerek, akşam Halitağa'da yapılacak oturma eylemine katılım çağrısında bulunuldu.