2 Mayıs 2024 Perşembe

'Kadın mücadelesi her yerde diyerek alanlarda olacağız'

İzmir'de yapılan mor zincir eyleminde konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, "Siyasetin her alanında daha güçlü olacağız ve kadın mücadelesini yükselteceğiz. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, bir adım bile geri atmayacağız. Kadın mücadelesi her yerde diyerek alanlarda olacağız" diye konuştu.

HDP İzmir Kadın Meclisi, il binası önünde kadın kazanımları için mor zincir eylemi gerçekleştirdi. "Kadın mücadelesi her yerde" pankartının açıldığı eylemde tutsak kadın siyasetçilerin fotoğrafları taşındı.

Fiziki mesafe korunarak oluşturulan mor zincir eyleminde konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, "AKP-MHP iktidarı bu salgın sürecini fırsata çevirerek Kürt halkına, emekçilere, farklı inançlara saldırıyor. Ama en çok da kadınlara saldırıyor. Kadın düşmanı yüzünü hergün bir şekilde göstermekten geri kalmıyor. Nitekim halklarımızın iradesiyle seçilmiş belediye eşbaşkan ve meclis üyelerimize de saldırmaktan geri kalmıyor. Daha dün Batman İkiköprü Belde Eşbaşkanı Hatice Taş gözaltına alındı" dedi.

Kayyumların binbir emekle oluşturulan kadın kurumlarını kapattığını ifade eden Tekgür, "Kadın düşmanı AKP-MHP iktidarının bu öfkesi neden?" diye sordu. Tekgür, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü, 1999'dan bu yana seçilen kadın belediye başkanları kadın emeğinin değerlendirilmesi, kadın sorunlarına çözüm bulma ve dayanışmasını güçlendirme yolunda; kadın danışma merkezleri, kadın kooperatifleri kurdular. kadın stratejik planları hazırladılar. Belediye bütçeleme çalışmalarına 'toplumsal cinsiyete dayalı bütçe' eklendi. Kadın dayanışma merkezleri ve kadın sığınma evlerinin sayılarını artırdılar. Alo Şiddet Hatları ve İlk Adım İstasyonları kuruldu. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve Kadın Politikaları Müdürlüğü ve bunlara bağlı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi, Kadın Eğitimleri Birimi ve Kadın Ekonomisini Güçlendirme Birimi gibi birimler oluşturdular.  Çok dilli kreşler açıldı. Mor Satış Noktaları hayata geçirildi. Belediye Kadın Meclisleri kuruldu. Yerel Yönetimler Kadın Akademileri oluşturuldu. Kadınlara yönelik kültür, sanat faaliyetleri yapıldı. Ayrıca belediyelerin karar alma süreçleri kollektifleştirilerek, 'Belediye Kadın Meclisleri', 'Kadın Kurulları' ve 'Kadın Koordinasyonları' oluşturuldu.

"Peki belediyelere kayyum atanınca ne oldu? Atanmış kayyumlar ise kadın merkezleri ve sığınaklarının tamamına yakınını kapattı. Kapatamadığını da işlevsiz hale getirdi. Kapatılan kadın merkezlerine başvuran, buralardan danışmanlık hizmeti alan ve sığınaklardan faydalanan kadınların bilgilerine el konuldu, hatta teşhir edildi. Yine pandemiyi fırsata çevirerek kadına yönelik toplumsal siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, cinsel, psikolojik her türlü şiddetle mücadele etmek, kadına yönelik her tülü ayrımcılığa ortadan kaldırmasını sağlıyacak çalışmaları yürütmek amacıyla kurulan roza kadın derneğini işlevsiz hale getirmek için evlerine baskın yaparak aktif çalışan kadın yöneticileri gözaltına aldılar bazılarını tutukladılar."

Tekgür, "Bilin istiyoruz, eşit temsiliyet ve eşit yaşam için eşbaşkanlık anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz. Başta Leyla Güven olmak üzere milletvekillerimize yapılan hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bilin istiyoruz, rehin aldığınız eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz, kadın belediye eşbaşkanılarımız meclis üyelerimiz ve tüm kadın siyasi tutsaklar özgürleşene dek, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Siyasetin her alanında daha güçlü olacağız ve kadın mücadelesini yükselteceğiz. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, bir adım bile geri atmayacağız. Kadın mücadelesi her yerde diyerek alanlarda olacağız" diye konuştu.