18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Kadın mücadelemiz devam edecek'

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Araştırma Komisyonu'ndan çekilen HDP, kadın mücadelesinin bugün başlamadığını ve yarın da bitmeyeceğini kaydederek, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Milletvekilleri, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'ndan çekilme kararına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Sözleşme'den çekilme kararına karşı komisyonda kalmayı seçtiklerini ve kadın örgütlerinin komisyona gelerek sözlerini söylemelerine fırsat sağlamayı istediklerini belirtti. Danıştay'ın, hukuka aykırı olarak yürütmenin durdurulmasına ilişkin verdiği ret kararı, gerekse iktidarın bugüne kadar yürüttüğü siyasetin İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini gösterdiğini belirten Kerestecioğlu, bu nedenle Komisyon'dan çekildiklerini söyledi.

Komisyonda çoğunluğu oluşturan iktidarın, kadına yönelik şiddete dair uyarıları dikkate almadığı gibi, şiddeti ve ayrımcılığı besleyen, kavramların içini boşaltan, başka hak gasplarını meşru gören ve  LGBTİ+'lara karşı nefret ve şiddeti körükleyen tutumda ısrarcı olduklarını dile getirdi.

Komisyonun toplum nezdinde hiçbir ikna ediciliği kalmadığına dikkat çeken Kerestecioğlu, kadınları şiddete karşı savunmasız bırakacak öneriler getirildiğini söyledi. Komisyonda kadına yönelik şiddet konuşulurken kadın katliamlarının sürdüğünü ifade eden Kerestecioğlu, "Biz kadınlar tüm kazanımlarımız iğneyle kuyu kazar gibi mücadele ederek elde ettik. Komisyonda AKP'li bir vekil ‘kelimelere takılmayalım verdik-aldık çok da farkı yok' diyordu. Bunu asla kabul etmiyoruz, haklarımızı bize bağışladığını zanneden bu iktidar aklına, asla biat etmiyoruz. Kadın mücadelemiz dün başlamadı ve yarın bitmeyecek. Var olan haklarımızın hepsini de bu mücadele ile kazandık. Bu mücadeleyi ev ev sokak sokak yaşamın her köşesinde ördük. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Hiçbir kazanımımızdan şimdiye kadar vazgeçmedik, bundan sonra da vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 

Kerestecioğlu, "Koruma kararlarının neden uygulanmadığını, elektronik kelepçelerin neden uygulanmadığını, sığınakların neden açılmadığını, 6284'ün neden etkili uygulanmadığını, neden ‘iyi hal indirimleri', ‘tahrik indirimleriyle' erkeklerin korunduğunu sormaya devam edeceğiz. Bugün, yarın ve her gün tüm haklarımız ve kazanımlarımız için, her türlü şiddeti önlemek için, cinsiyet eşitliğinin gerçek olduğu bir yaşamı inşa edebilmek için Kadın Meclisimiz ile, kadın kurumları ile, şiddete karşı hayır diyen bütün kadınlar ile beraber mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.