9 Mayıs 2024 Perşembe

Kadın kırımına, savaşa ve tecride karşı buluşma: Zaman özgürlük zamanı

Sultangazi'de "Kadın kırımına, ırkçılığa, savaşa ve tecride karşı özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla kadınlarla buluşma gerçekleştiren TJA ve HDP Kadın Meclisi, "Korkunun sesini duyanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz, örgütlü birleşik kadın mücadelesi yeni yaşamı kuracak. Erkek iktidarınız yıkılacak. Kadınlar kazanacak! Halklar kazanacak!" mesajı verdi.

Tevgere Jinên Azad (TJA), "Kadın kırımına, ırkçılığa, savaşa ve tecride karşı özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla Sultangazi'deki Aşık Veysel Parkı'nda buluşma gerçekleştirdi. Buluşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Kadın Zamanı Derneği üyeleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ile çok sayıda çok sayıda kadın katıldı.

"Em Li Dijî Qirkirina Jinan Ber Bi Azadîyê Ve Dimeşin" pankartının açıldığı parkın etrafı, buluşma öncesinde polisler tarafından ablukaya alındı. Buluşmada "Bijî berxwedana zindanan", "Tecrit son bulsun", "Kadın kırımına dur de", "Bijî tekoşîna jinan", "Bê ziman jîyan nabe" dövizleri taşıyan kadınlar, "Her bijî", "Em Kurdin", "Jin jiyan azadî", "Barış yaşatır tecrit öldürür", "HDP halktır, halk burada" sloganları attı, zılgıtlar eşliğinde halaylar çekti.

Basın açıklamasından önce söz alan TJA aktivisti Zekiye İlbasan, İmralı tecridine işaret etti. İlbasan, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit haksız ve hukuksuz bir şekilde sürdürülüyor ve hiçbir şekilde iletişim kurulmuyor kendisiyle" diyerek PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması çağrısında bulundu.

'ERKEK EGEMEN SİSTEMİN SONUCU: SAVAŞ'
Ardından, kadınlarla birlikte sözlerini söyleyeceklerinin, taleplerini yineleyeceklerinin ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerinin altını çizen HDP İstanbul İl Eşbakanı Elif Bulut da "Yaşamı özgür ve barış içinde birlikte sürdürmek istiyoruz, kadınların talebi budur, kadınlar ve kadın sistemi de adaletlidir. Erkek egemen sistemin var olduğu bir süreç bu ve sonuçlarını görüyoruz, her taraf savaş içinde. Savaşların yakıp yıktığı bir sürü insan var, bu yıkımın altından kalkmak için mücadele ediyoruz, bu topraklara adil bir barışın gelmesi ve herkes için mücadele ediyoruz" diye seslendi. 

Kadınların savaşlardan en çok etkilenen kesim olduğuna değinen Bulut, kadınların savaş ganimeti olarak görüldüğünü belirterek, "Êzidîlere yapıldı bu. Şimdi de Afganistan'da görüyoruz. Kadınların içinde bulunduğu sistem buna izin vermez. Erkekler endişeleniyor çok doğru. Çünkü önümüzdeki yüzyıl kadın yüzyılı olacak" ifadelerini kullandı. Elif, barışa duyulan korkunun sebebini ise şu sözlerle belirtti: "Çünkü barış sürecinde gördük. Sayın Öcalan'la görüştüler, barış süreci halklara kazandırdı. Sistem sorunu, ekoloji ve kadın düşmanı politikalar var. Bu politikaları değiştirmek, yoksulluğu önlemek mümkün. Kadınları ve çocukları koruyan İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırıyorlar. 'Bana bir hafta verin Kürt sorununu çözelim diyen' Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan'ı dinlemediler. Bizler halkız. Bu acıların geçidine izin vermeyeceğiz, kazanana kadar da mücadele edeceğiz" diye belirtti.
 
'SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Daha sonra söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise parkta bir araya gelen tüm kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. Yıllardır bu topaklarda erkek egemen zihniyete karşı sokaklarda mücadele ettiklerini aktaran Güzel, "Katlediliyoruz, devletin zulmünü görüyoruz, cezaevine atılıyoruz, ancak bu zulme karşı geri adım atmıyoruz. İşgalci devlet bizi katledenlere ceza vermiyor" dedi. Yıllardır Kürt, Alevi, Êzidî, Süryaniler ve Ermenilerin katledildiğinin altını çizen Güzel, halklar olarak yıllardır sokaklarda katliamlara karşı mücadele ettiklerini ve değerleri, kültürleri için sokaklarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Clara, Sara, Hevrîn, Berivan, Figen, Sebahat, Gültan, Leyla ve Ayşe'nin arkadaşlarıyız" diyen Güzel, canlarıyla bu mücadeleyi büyütenler gibi kendilerinin de bu mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. Güzel şunları söyledi: "Ne kadar zorluk çıkarsanız da OHAL'ler, KHK'lar bizi vazgeçirmeyecek, biz kadınız her yerdeyiz ve olacağız da. Mücadelemiz kurumlarımızda, derneklerimizde ve zindanlarda sürecek, biz kadınlar sizin faşist zihniyetinizi tanımıyoruz. Toplum, halk ve İmralı üzerindeki tecridi tanımıyoruz ve neden bu kadar ağırlaştırdıklarını biliyor, kabul etmiyoruz. Siz bu tecritle halkları esir almak istiyor, inkar ile de sürdürmek istiyorsunuz. Deniz Poyraz'ı, Konya'daki Kürt aileyi, Ermenileri katlediyorsanız, Alevilerin kapılarını işaretliyorsanız bu aynı zamanda İmralı üzerindeki tecritle de bağlantılıdır."

"Milliyetçi politikalarınız bin yıldır devam ediyor, bu politikalarınızı kabul etmiyor mücadele etmeye devam ediyoruz" mesajını veren Güzel, kadın öncülüğünde yaşamı yeniden yaratacaklarını, Rojava'da başlayan devrim gibi mücadeleyi tüm dünyada büyüteceklerini kaydetti. Güzel son olarak, "Rojava'daki yaşamın yeşermesi Sayın Öcalan'ın fikriyatıydı. Bu yüzden bu fikriyattan çok korkuyorlar. Şu an Sayın Öcalan'a yönelik uygulanan tecrit, özel savaş politikalarının eseridir. Bugün yaşanan her şey cezasız kalıyor. Kadınlardan korksunlar. Çünkü zaman özgürlük zamanıdır" dedi.

Konuşmaların ardından basın metnini okuyan TJA aktivisti Eylem Sarıca, 21'inci yüzyılın kadın devriminin yüzyılı olacağı inancıyla başta Taliban'a karşı direnen Afganistanlı kadınlar olmak üzere erkek egemen zihniyete karşı mücadele eden tüm kadınların direnişini selamladı. Kendi çıkmazları ve krizlerini yaşayan kapitalizmin yükselen kadın mücadelesi karşısında sarsıldığının görüldüğünü vurgulayan Sarıca, tüm dünyada diktatörlüklere, katliamcı rejimlere ve kapitalist erkek egemen düzenin faşizmi ve ırkçılığına karşı yürütülen mücadelenin öncüsünün kadınlar olduğunun altını çizdi.

'KADINLAR KAZANACAK'
Sarıca, "Ortadoğu da yaratılan savaşın aktörü olan AKP-MHP ittifakı kadın düşmanı politikalarını üreterek yıkılmaya yüz tutmuş iktidarını korumaya çalışıyor. Biz kadınlar Rojava'da IŞİD'e, Afganistan'da Taliban'a, burada da erkek devlet iktidarına karşı özgürlük mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu. Faşizmin saldırılarının, kadınların ortak mücadele anlayışında buluşarak, birleşik mücadele yürütmelerinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Sarıca, şunları belirtti: "Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir yaşamın sadece kadınlara değil, tüm topluma nefes aldıracağı gerçeği ile yeni yaşamın inşasında ve örgütlenmesinde öncü güç kadınlar olacaktır. Korkunun sesini duyanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz, örgütlü birleşik kadın mücadelesi yeni yaşamı kuracak. Erkek iktidarınız yıkılacak. Kadınlar kazanacak! Halklar kazanacak!"