19 Nisan 2024 Cuma

Kadın katili Ümitcan Uygun'a 10 yıl hapis cezası

Kadın katili Ümitcan Uygun'a, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı Esra Hankulu'nun katledilmesine ilişkin görülen davanın karar duruşmasında 10 yıl hapis cezası verildi. 

Aleyna Çakır'ı katleden ve Ankara'nın Mamak ilçesindeki evinde 5 Ağustos 2021'de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Esra Hankulu'nun ölümüyle ilgili Ümitcan Uygun'un " kendisini savunamayacak durumdaki kişiyi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ve Dilan Civelek ile Furkan Gürgil'in "suç delillerini gizlemek” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Esra'nın aile, avukat ve arkadaşlarının katıldığı duruşmayı çok sayıda kadın ve genç izledi. Fail Ümitcan Uygun, avukatları ve ailesi de duruşma salonunda hazır bulunurken, failin karar duruşmasında indirim sembolü haline gelen takım elbise ile gelmesi dikkat çekti. Duruşma salonuna çok sayıda polis ve asker de "güvenlik” iddiasıyla konuşlandırıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, savcılık fail avukatının mahkeme heyetine 25 Mart'ta sunduğu dilekçeyi okudu. Dilekçede, olay yeri görüntüleri ve fotoğraflarının alınması için son kez süre verilmesi talep edilirken, fail Ümitcan'ın tutukluluğunun sona ermesi istendi. Esra'nın avukatları ise ek süre talebinin reddine karar verilmesini istedi.

Tutuksuz yargılanan Dilan Civelek'in avukatı Nurullah Topal, "Ya rıza teslim formuna güveneceğiz, ya da ‘Biz kolluk tarafından tutulan tutanağa güvenmiyoruz' diyeceğiz” diyerek suç delillerini gizlemekten tutuksuz yargılanan Dilan'ın beraat edilmesini talep etti. Nurullah, müvekkili Dilan'ın fail Ümitcan Uygun tarafından daha önce tehdit edildiğini de hatırlatarak, bunun etkisiyle yazılı bir şey vermekten ziyade sözlü vermeyi tercih ettiğini ifade etti.

Uygun'un avukatı Hatem Özer, mütalaaya karşı savunmasında, Uygun hakkında Esra ile aynı odada kalmış olması dışında aleyhte bir delilin olmadığını öne sürerek faili aklamaya çalışan savunmalarda bulundu. Fail avukatı Hatem, cinsiyetçi söylemlerde bulunarak, Esra'nın Uygun ile vakit geçirmesini, pasta kesmesini Uygun tarafından katledilmiş olamayacağına delil olarak sundu. Yanı sıra Hatem, Uygun'un Dilan'ı "Beni karıştırmayın” sözleriyle tehdit etmesini de savunarak, bu sözün tehdit içermediğini iddia etti.

Ardından mütalaaya dair son savunmasını veren Uygun, üzerine atılı suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

Ara kararın ardından kararını açıklayan mahkeme, fail Ümitcan için TCK'nin 87/4 (kasten yaralama) maddesinden hüküm kurdu. Alt sınırdan uzaklaşılarak, takdir indirimine yer vermeyen mahkeme, savcının "ağırlaştırılmış müebbet” hapis istemli mütalaasının aksine fail Ümitcan'a 10 yıl hapis cezası vererek tutukluluk halinin devamına karar verdi. "Suç delillerini gizlemek”ten tutuksuz yargılanan Furkan Gürgil ve Dilan Civelek için ise alt sınırdan hüküm koyup "takdir indirimi” uygulayarak 1 ay 6 gün hapis cezası verilmesine karar verdi. Yanı sıra mahkeme Furkan ve Dilan için hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmetti.

Esra'nın avukatları ise karara itiraz edeceklerini ve dosyayı temyize taşıyacaklarını belirtti.