2 Mayıs 2024 Perşembe

'Kadın düşmanı İnfaz Yasası'nı kabul etmiyoruz'

HDP Kadın Meclisi tarafından birçok kentte, Ceza İnfaz Yasası'na karşı basın açıklamaları yapıldı. Açıklamalarda "Kadın düşmanı İnfaz Yasası'nı kabul etmiyoruz, infazda eşitlik istiyoruz, tüm tutuklular serbest bırakılsın" diye belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde birçok kentte, AKP-MHP oylarıyla kabul edilen infaz düzenlemesine yapılan ortak açıklamalarla tepki gösterildi.

DİYARBAKIR
HDP Kadın Meclisi, infaz yasası ve hapishanelerin durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır ve Bingöl'de eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde yapılması planlanan açıklama polisler tarafınran engellendi. HDP milletvekilleri ve polisler arasında uzun süren tartışmanın ardından açıklama yapmak isteyen kadınlar, hapishane önünden ayrılarak, HDP Bağlar ilçe binası önünde açıklama yaptı. Açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, yeni infaz yasasına dikkat çekerek, "Bu yasa vahşet yasasıdır" dedi.

İSTANBUL
HDK, HDP ve TJA, AKP ve MHP'li vekillerinin oyları ile Meclis'te kabul edilerek yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesini Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklamalar yaparak, protesto etmek istedi. Aralarında HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın da bulunduğu kadınlar geldikleri Bakırköy Hapishanesi önünde polis engeli ile karşılaştı. Açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen polisler, toplu halde beklenilmesi halinde gözaltı yapacakları tehdidinde bulundu.

Polisin engellemesine tepki gösteren kadınlar ile polislar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yapılan görüşmeler sonucunda sadece Milletvekili Hüda Kaya'nın açıklama yapmasına izin verildi. Yaptığı açıklamada hayata geçirilen infaz yasanının ne insani ne de vicdani olmadığını söyleyen Kaya, düzenlemenin eşitlik ve adaletten uzak olduğunu vurguladı.

GEBZE
Gebze M Tipi Kapalı Hapishanesi önünde yapılmak istenen açıklamaya polis engelledi. Açıklamadan önce polisler hapishane önünü ve çevresini ablukaya aldı. Hapishane önüne gelen kadınların önünü kesen polisler açıklama yapmanın yasak olduğunu, aksi halde gözaltı işlemi yapacağı tehdidinde bulundu. Kadınlar sadece açıklama yapıp gideceklerini söylemelerine rağmen polisler kadınların araçlarından dahi inmesine izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar geri dönmek zorunda kaldı.

ŞIRNAK
Şırnak merkez ile bağlı İdil, Silopi ve Cizre ilçelerindeki parti binalarında yapılan açıklamalar çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile çok sayıda partilinin katıldığı Cizre'deki açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, "Yaşanacak tüm şiddet ve ölümlerin sorumlusunu bu yasaya evet oyu veren AKP-MHP milletvekilleridir" dedi. Tunç, "AKP-MHP ittifakı tarafından adına infaz yasası denilen ancak bir kısım hükümlü açısından af niteliği taşıyan, siyasi tutsaklar açısından ise fiili idam niteliği taşıyan infaz yasası Meclis'ten apar topar geçirildi" diye konuştu.  

Değişiklikle birlikte başta kadınlar ve yaşlıların ölüme terk edildiğine işaret eden Tunç, "Kadına ve çocuklara karşı suç işleyenler, mafyalar serbest bırakılmıştır. Dolayısıyla, bu yasa vahşet yasasıdır, bu yasa erkek şiddetine cezasızlık getiren, kadına ve çocuklara karşı suç işleyenleri teşvik edici bir yasadır" dedi. İktidarın Kürtler, muhalifler ve kadınlara karşı "düşman hukuku" uyguladığını vurgulayan Tunç, "Biz kadınların, kadına düşman, çocuğa düşman, doğaya düşman; hırsıza, çeteye, şiddet failine, mafyaya dost bu yasaya karşı mücadelemiz bitmemiştir. Başta risk grubunda bulunan hasta, 65 yaş üstü ve çocuklu kadın tutsaklar olmak üzere cezaevleri bir an önce boşaltılması, cezaevlerinden tahliye olan ya da olacak kadına yönelik şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz, infazda eşitlik istiyoruz" çağrısı yaptı.

MARDİN
Mardin'deki açıklamaya da HDP Milletvekili Pero Dündar ve parti yöneticileri katıldı. HDP Mardin İl yöneticisi Münevver Ülker, düzenlemede muhalefet partileri, demokratik kamuoyu, hukukçular ve insan hakları savunucularının görüş ve önerilerinin alınmadığına değindi. "AKP-MHP sadece kendi yandaşlarının, çetelerin ve katillerin taleplerini almıştır" diyen Ülker, şunları söyledi: "Toplumsal muhalefet zor aygıtları ile bastırılmaya çalışılırken, yargı iktidarın sopası haline gelmiş ve aralarında milletvekilleri, belediye eşbaşkanları olmak üzere binlerce siyasetçi, akademisyen, öğrenci, gazeteci hukuksuz bir biçimde tutuklanarak, cezaevine konulmuştur. İmralı'da Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit bir yönetim biçimi haline gelmiş ve tecrit bütün cezaevlerine yayılmıştır."

MALATYA
HDP Malatya Kadın Meclisi parti binasında açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, kadına ve çocuğa karşı suç işleyenlerin tahliye edildiğine işaret ederek, infaz yasasıyla tutukluların ölüme terk edildiğini vurguladı. Yücekaya, yasayla siyasetçiler, akademisyenler ve gazetecilerin de salgın tehdidiyle baş başa bırakıldığını vurguladı.

ANTEP
HDP Antep Kadın Meclisi, parti binasında salgın dolayısıyla fiziki mesafe kuralına uyarak açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşakanı Songül Koçdağ, hahapishanede bulunan tutuklulara maske, dezenfektan ve temizlik malzemesinin temin edilmediğini söyleyerek, "Sürekli ‘sosyal mesafe' uyarısı yapan iktidar, söz konusu cezaevleri olduğunda fiziki mesafeyi hiçe sayarak tutsakların yaşamını tehlikeye atan, ayakta sayım, arama adı altında koğuş baskınları gibi uygulamalardan vazgeçmemektedir" dedi.

VAN
HDP Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, HDP Van İl binası önünde İnfaz Yasası'na karşı açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Edibe Babur, başta hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutukluların İnfaz Yasası'nda kapsam dışı bırakılarak, ölüme terk edildiğini söyledi. 

Covid-19 tehdidine karşı alındığı belirtilen tedbirleri hatırlatan Babur, hapishane çalışanlarının dışarıyla temasının hiç kesilmediğine dikkati çekti. Yaşam hakkının bu kadar açık bir biçimde risk altında olduğu bir süreçte iktidarın sorumluluğunu görmezden gelerek salgının cezaevlerinde yayılmasını izlediğini söyleyen Babur, tahliye edilen kadın ve çocuğa karşı suç işleyenleri hatırlattı. Babur, "Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz, infazda eşitlik istiyoruz" dedi.

BİNGÖL
HDP Bingöl Kadın Meclisi de aynı konuya dair il binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Kadın Meclisi üyesi Songül Bacadurmuş, AKP-MHP ittifakının virüsle mücadele etmesi gerektiği günlerde, pandemiyi fırsata çevirdiğini ifade etti. Başta kadın tutsaklar olmak üzere cezaevlerinin boşaltılmasını isteyen Bacadurmuş, kadına yönelik şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınmasını dile getirerek, "Biz kadınların, kadına düşman, çocuğa düşman, doğaya düşman; hırsıza, çeteye, şiddet failine, mafyaya dost yasalarına karşı mücadelemiz devam edecek" dedi. Kadınların basın açıklaması alkış ve zılgıtlarla son buldu.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi, parti binasında bir araya gelerek, basın toplantısı yaptı. "Kürt düşmanı, kadın düşmanı infaz yasasına karşı mücadelemiz sürecek" pankartının açıldığı açıklamada HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçgin, merkezi ortak basın açıklaması metnini okudu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, infaz yasasını "Çakıcı affı" olarak değerlendirdi. Bu yasanın kadınlara ve başta Kürt halkı olmak üzere tüm halklar ile tüm muhalif kesimlere düşman olduğunu söyledi. Bu yasayla kadın ve çocukların tehlikede olduğunu ifade eden Hatimoğulları, "Kadın düşmanı olan bu uygulamaları ve yasaları tanımadığımızı, bir kez daha belirterek pandemi döneminde evlerinde şiddet gören, cezaevlerinde ölümle baş başa bırakılan kadınlar için de bir an önce önlem alınmalıdır" dedi.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi de infaz yasasına dair partinin İl Örgütü'nde basın toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda ortak basın açıklaması metnini HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer okudu.

HATAY
HDP Hatay Kadın Meclisi de parti binasında düzenlediği açıklamayla infaz düzenlemesini protesto etti. Ortak basın metnini HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok okudu.

İZMİR
HDP İzmir Kadın Meclisi, İnfaz yasasına ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Fiziki mesafenin korunarak yapıldığı açıklamaya, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir İl Eşbaşkanı  Besriye Tekgür, Parti Meclis Üyesi (PM) Berna Çelik ve çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür okudu. Açıklamanın ardından konuşan HDP'li vekil Serpil Kemalbay, paketinin adeta cinayet denebilecek maddeler içerdiğini ve cezaevlerinde sonuçlarının ağır olacağını söyledi.

AYDIN
HDP Aydın Kadın Meclisi de konuya ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı kadınlar adına HDP Aydın İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu.

BATMAN
HDP Batman Kadın Meclisi, infaz yasasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Partinin il binasında gerçekleşen açıklama, partililerin katılımı ve fiziki mesafe kuralına uygun yapıldı. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada, AKP ve MHP'nin salgını fırsata çevirdiği vurgulandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Uca, "21 yıl sonra ailesi ile telefon ile konuşabildi. Onun da söylediği gibi bugün oraya salgın gitmemiş olabilir ama gitmeyeceği anlamına gelmez. Bununla ilgili adımların atılması gerekiyor. Oradaki görevliler dahi virüsü oraya taşıyabilir. Bugün tüm siyasi tutukluların, aydınların kadınların serbest bırakılması gerekiyor. Biz cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz. Tüm cezaevlerinde ölümlerin olmaması için kapıların açılması gerekiyor" dedi.

DERSİM
HDP Dersim Kadın Meclisi, infaz yasasına ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı kadınlar adına HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil okudu.