20 Nisan 2024 Cumartesi

'Kadın cinayetlerinin üstü değil, yandaş medya kapatılsın'

Anarşist Kadınlar, kadın cinayetlerini meşrulaştıran, katledilen kadınları suçlayan haberleri nedeniyle ATV ve Sabah'ı protesto etti, "Katliamların üstü değil, cinsiyetçi medya kanalları kapatılsın" dedi.

Anarşist Kadınlar, "Şiddetin, kadın katliamlarının üstü değil cinsiyetçi medya kanalları kapatılsın" sloganıyla, ATV-Sabah binası önünde açıklama yaptı.

Balmumcu'da ATV ve Sabah gazetesinin bulunduğu bina önünde bir araya gelen kadınlar, "Bizler katledilirken üzerimizi örtüp kapatan gazeteleri, bizler her gün şiddete uğrarken kesilen boğazımızı, yakılan bedenimizi hatta yüzümüzü sansürleyerek kapatan televizyonlarınıza inanmıyoruz. Bizi 3. sayfa haberlerine, isyanımızı satır aralarına saklayarak kapatamayacaksınız" dedi.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "Her bir kadın cinayeti, 'yazıklar olsun' ifadesiyle servis edilirken arka planda katilin aslında 'kötü' biri olmadığını, 'kendini kaybettiğini' ya da 'ne kadar pişman olduğunu' dinliyoruz. Biz bu şiddetin yine medya tarafından nasıl ilmek ilmek örüldüğünü biliyoruz, kadın programlarıyla, dizilerle, öğleden sonra kurmaca kuşaklarıyla kadına 'yakıştırılan' rolleri her gün görüyoruz.

"İstanbul Bakırköy'de bir erkek eşini ve çocuğunu siyanür kullanarak katletti. Bu katliama 'bunalım' diyen de oldu, 'ekonomik kriz' diyen de. Erkek şiddetine kılıf hazırlamaya alışkın olanlar aile intiharı kılıfını hazırladılar çoktan bu olaya da. Kadının cansız bedeninin asansör önünde bulunması değil de ailenin geçmiş günlerden kalan mutluluk fotoğraflarıydı medyanın konusu. Oysa yaşananlar, bir erkeğin eşi ve çocuğunu öldürme hakkını kendinde görmesinden başka bir şey değildi. Siyanür, erkek şiddetinin yeni kılıfından başka bir şey olmamıştı Bakırköy'de, o evde.

Anarşist Kadınlar, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin üstünü kapatan, şiddet kültürünü durmaksızın besleyen, şiddetin her halini meşrulaştıran erkek medyanın kapatılmasını istedi.