26 Nisan 2024 Cuma

'Kadın cinayetlerinin sorumlusu erkek devlettir'

Evli olduğu erkeğin sistematik şiddetine uğrayan Münevver Akyol'un şüpheli şekilde hayatını kaybetmesine karşı Okmeydanı'nda kadınlar eylem yaptı, kadın cinayetlerinin sorumlusunun erkek devlet olduğunun altını çizdi. Erkek devlete güvenmediklerini vurgulayan kadınlar 25 Kasım'da Taksim Tünel Meydanı'nda olacaklarını duyurdu.

Okmeydanı'nda kadınlar, evli olduğu erkeğin şiddetine maruz kalan Münevver Akyol'un 9 Kasım tarihinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı. Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Sağlık Ocağı önünde gerçekleşen eylemde, "İntihar değil cinayet Münevver için adalet" pankartı açıldı.

ESKİ: 25 KASIM'DA TAKSİM TÜNEL'DEYİZ
Eylemde kadınlar adına konuşan Atike Eski, 6284 sayılı yasanın uygulanmamasına, Başak'ın, Emine'nin, Münevver'in katledilmesine karşı isyanda olduklarını belirtti. Münevver'in başına gelenin cinayet olduğunun altını çizen Eski, gerçek adalet sağlanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. "Gerçek adalet ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Okmeydanılı kadınlar yalnız değilsiniz, birlikte güçlüyüz. Kendini savunan Çilem Doğan'a verilen cezayı kabul etmiyoruz, bu ceza hepimize verilmiştir. Çilem'e, Nevin'e özgürlük istiyoruz" diyen Eski, erkek devlete güvenmediklerini ve bu nedenle de 25 Kasım'da Taksim Tünel'de olacaklarını vurguladı.

ABAY: BU CİNAYETİN SORUMLUSU ERKEK DEVLETTİR
Münevver'in ne ilk ne de son olduğunu kaydeden Gamze Abay ise, "Şiddete uğradığı için karakola giden kadınlar İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığı gerekçesiyle evlerine geri gönderiliyor. Bizler bu şiddetlerin münferit olmadığını biliyoruz. Bu cinayetlerin sorumlusu erkek devlettir. Katillere ceza verilmemesi sonucunda her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle uyanıyoruz. Bizler patriyarkaya karşı birbirimizi her yerde savunacağız. Yalnız, çaresiz değiliz, buradayız. Hayatımıza, haklarımıza sahip çıkıyoruz. Münevver'in ölümünün intihar diye kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Okmeydanılı kadınlar olarak sürecin takipçisiyiz. İstanbul Sözleşmesi biziz" diye konuştu.

Eylem, "Jin jiyan azadi", "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.