28 Nisan 2024 Pazar

Kadıköy'den haykırdılar: Bu düzeni değiştireceğiz

Kadıköy Büyük Kadın Buluşması'na akın eden yüzlerce kişi sloganlarıyla erkek egemen sisteme meydan okudu. Sıkılı yumruklarıyla alana giren Farplas direnişçisi kadın işçiler erkek egemen bir iş yerine meydan okuduklarının altını çizdi. Büyük Kadın Buluşması'nda erkek egemenliğine boyun eğilmeyeceğinin altı çizilirken yüzlerce kişi hakları ve hayatları için mücadele edeceklerini vurguladı. 

8 Mart Kadın Platformu'nun Büyük Kadın Buluşması için yüzlerce kadın İstanbul Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önündeki meydanda buluştu. Hapishanede sistematik fiziksel, cinsel ve psikolojik işkenceye maruz kalan ve katledilen Garibe Gezer ile HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz; uzman çavuş Musa Orhan'ın sistematik tecavüz işkencesi sonrası intihara sürüklenen İpek Er'in fotoğraflarıyla alanı dolduran kadın ve LGBTİ+'lar, beyaz mendiller sallayarak başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta tutsakların derhal tahliyesini istedi. 

LGBTİ+ ve transgender bayraklarıyla alanı dolduran LGBTİ+'lar, homofobiye, heteroseksizme ve erkek egemen sisteme karşı bir kez daha mücadele çağrısı yaptı. 

Kadıköy kadın buluşmasına direnen kadın işçilerin mücadele azmi damgasını vurdu. Sıkılı yumruklarıyla alana giren Farplas işçileri, slogan, zılgıt ve alkışlarla karşılandı. İnşaat işinde çalışan kadın işçiler de alanda baretleriyle yerini aldı. 

HDP Milletvekili Oya Ersoy'un da katılımıyla düzenlenen buluşmada uzun süre alanda erbane ve trampet çalarak halay ve horona duran, dans eden yüzlerce kişi sloganlarıyla meydanı inletti. Buluşmada sık sık, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Jin jiyan azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarını attı. 

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya işaret edilen buluşmada sık sık "Yaşatır" dendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Kürtçe ve Türkçe "Şimdi kadın zamanı birlikte değiştireceğiz" ve "Dem dema azadiye jinan e" yazılı pankartlarla Kadıköy ilçe örgütü önünden alana yürüdü. 

SOSYALİST KADINLAR POLİS ENGELİNİ TANIMADI
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) ise "Şiddetinize karşı kadın devrimiyle özgürlüğe" yazılı pankart ile yürüdü. Polis kadınların önce yürümesini engellemeye çalıştı kadınların geri adım atmaması üzerine pankartın kaldırılmasını istedi. Ancak kadınlar, bu engeli de tanımayarak sloganlarla ve LGBTİ+'lara, kadınlara yönelik konuşmalarla yürüyüşlerini sürdürdü. 

KADIN TUTSAKLAR SELAMLANDI
SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, başta hasta tutsak Aysel Tuğluk ile Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Leyla Güven olmak üzere kadın tutsakların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. 

Sosyalist kadınlar, "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Kadın tutsaklar onurumuzdur" sloganlarını haykırdı.

ÖZSAVUNMA ÇAĞRISI
Erkek egemen sistemde her gün kadınların katledildiğini vurgulayan Otlu, kadın katliamlarına karşı özsavunma çağrısı yaptı.

Sosyalist kadınlar yürüyüşleri sırasında polis ablukasına alınmalarına tepki gösterdi, "Kadınlara değil katillere barikat" sloganını attı.

GARİBE VE DENİZ SELAMLANDI
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tecavüz saldırısının ardından intihara sürüklenen Garibe Gezer ve HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz, hasta tutsak Aysel Tuğluk'un fotoğraflarıyla alanı dolduran kadınlar, direnişteki kadınları da selamladı.

FARPLAS İŞÇİLERİ YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ
Farplas işçileri de "Atılan işçiler geri alınsın" pankartı ve "Yaşasın kadın dayanışması", "Farplas işçisi kadın değildir" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. DİSK Kadın Komisyonu da "Yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete karşı haklarımız için alanlardayız" pankartıyla mitinge katıldı.

LGBTİ+ BAYRAKLARINA POLİS BARİKATI
Kadıköy mitingine LGBTİ+ bayraklarıyla katılanları alana almak istemeyen ve barikat kuran polisin engelleme girişimi boşa çıkarıldı. Kadınlar ve LGBTİ+'lar polis barikatını aşarak pankart ve bayraklarıyla miting alanına girdi.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
"Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz, değiştirecek gücümüz var" ana pankartının açıldığı buluşmada, erkek egemen sisteme karşı birlikte mücadele ve dayanışma çağrısının yapıldığı pankartlar açıldı. 

KADIN YOKSULLUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
Ped fiyatlarına yönelik fahiş zamları protesto eden, kadın yoksulluğuna dikkat çeken dövizlerin taşındığı buluşmada, kadın işçilerin direnişi selamlandı.

HASTA TUTSAKLAR İÇİN BEYAZ MENDİL SALLANDI
8 Mart Kadın Platformu buluşmada herkese beyaz mendil dağıttı. Bu sırada flamalar da indirildi, yüzler ellerindeki beyaz mendilleri başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsaklar için salladı ve derhal tahliyeleri istendi. 

FARPLAS DİRENİŞÇİSİ BETÜL: ERKEK EGEMENLİĞİNE DİRENİYORUZ
Söz alan Farplas direnişçisi Betül Oral mücadelenin sürdüğü için çok gururlu olduklarını dile getirdi. Kadın olmak zorken iş yerlerinde daha da zorlandıklarının altını çizen Oral, "Erkek egemen bir iş yeriyle çalışıyoruz. Yağmur, çamur kar demeden bir aydır kapı önünde direniyoruz. Ve biz hakkımızı istiyoruz. Buraya geldik sesimizi duyurmak istiyoruz. 8 Mart günü fabrikanın önüne hepinizi bekliyoruz" dedi. 

İş yerinde, sokakta, evde tacize, şiddete maruz kalan tüm kadınlar adına seslendiğini dile getiren Oral, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye vurguladı. Patronlarının da bir kadın olduğunu ancak kendilerine hem fabrikada çalışırken hem de direniş sırasında polisin uyguladığı şiddeti yok saydığının altını Çizen Oral, şu uyarıyı yaptı: "Ahu Serter, bizi unutma biz seni unutmayacağız."

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN BİR ARADA OLACAĞIZ'
Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelenini büyütüldüğü vurgulanan basın metni ise Arapça, Kürtçe ve Türkçe okundu. Erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine ve cezasızlık politikalarına savaşa, hapishanelerde ve sokakta mücadeleye dönük artan şiddet ve hak ihlallerine; ayrımcı ve nefret dili ile LGBTİ+'ları, göçmen ve mültecileri hedef haline getirenlere, faşizme iktidarın da ana akım muhalefetin de vaatlerine karşı ortak mücadelenin yükseltildiği vurgulanan metinde, "Özgürlüğümüz, hayatlarımız, haklarımız için kadın kurtuluş mücadelemizi büyütmek için bugün bir aradayız ve bir arada olmaya devam edeceğiz" denildi. 

Açıklamanın ardından kadınlar uzun süre alandan ayrılmadı. Erbanelerle ve müzikle halaya duran kadınların zılgıtları İskele meydanından yükseldi.