24 Nisan 2024 Çarşamba

Kadıköy'de Suruç için 'adalet zinciri'

Gençlik örgütleri, Suruç'un 5. yıl dolayısıyla "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla Kadıköy Rıhtım'da polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen "adalet zinciri" oluşturdu.

Gençlik örgütleri, Suruç katliamının 5. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla Kadıköy Rıhtım'da polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen "adalet zinciri" oluşturdu.

Eminönü İskelesi önünde gençlerin önü polis tarafından kalkanlarla kesildi. Polis, Covid-19 salgını ve yeni bir Suruç katliamı olmaması iddiasıyla zincirin oluşturulmasını engellemeye çalıştı. Slogan atılmasına ve fotoğrafların taşınmasına izin vermeyeceğini ifade eden polis, eylemi provoke etmeye çalıştı.

Ancak tüm engelleme girişimlerine rağmen gençler, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak" ve "Suruç'u unutma" sloganları ve alkışlarla Beşiktaş İskelesi önüne yürüdü.

Suruç şehitlerinin fotoğraflarının açılmasını engellemek isteyen polis, gençlerin elinden fotoğrafları almaya çalıştı. Karşılıklı yaşanan tartışmada gençler yasakları tanımayacaklarını vurguladı.

Etrafları polis kalkanları ile sarılan gençler, gözaltı tehdidine rağmen "5. Yılında Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet" yazılı ve Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı zincir oluşturdu.

HDP Milletvekili Dilşad Canbaz Kaya ve ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda kişinin de katıldığı eylemde Suruç katliamını hatırlatan konuşmalar yapıldı.

Bu esnada Suruç katliamı sonrasında yürütülen "Suruç'u unutma" sessiz tiyatro oyunu sergilenmek istendi. Polis bu kez de alanın etkinlik için uygun olmadığı öne sürerek tiyatro oyununu engellemek istedi. Ancak gençler geri adım atmadı ve oyunu sergiledi.

Eylemde konuşma yapan SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, polisin Suruç anmalarını engellemeye çalıştığını vurguladı. Hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarının altını çizen Özkiraz, "Bizler dört yıldır Suruç için adaleti sokakta soruyoruz. 20 Temmuz'da da Kadıköy sokaklarında olacağız, duyulsun" diye konuştu.

Eylem biterken, "Polis defol bu sokaklar bizim" sloganını atan gençleri polis gözaltına almakla tehdit etti. Polis gençlere, "Bu sokaklar sizin değil bizim, polisin. Siz gideceksiniz" diye tehdit etti.

Gençler sloganları sürdürmesi üzerine yolları polis kalkanları ile kesildi. Öte yandan polis, otobüs şoförlerini de yolcularını alıp hemen rıhtım durağından çıkması için tehdit etti.