20 Nisan 2024 Cumartesi

Kadıköy'de Soma anması: Fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir

Katledilen 301 maden emekçisini anan İstanbul Emek ve Demokrasi örgütleri, katliamın sorumlularından hesap sorulana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

İstanbul Emek ve Demokrasi Örgütleri, Soma katliamının 6. yılında, hayatını kaybeden 301 madenciyi andı.

Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde yapılacak açıklama öncesi gençlik örgütleri Kadıköy Eminönü İskelesinden, eylem alanına yürümek istedi. Pandemiyi gerekçe gösteren polis, flamalar ve sloganlar atıldığı için gençlik örgütlerine saldırdı. Polis barikatlarıyla yol kapatılırken, gençlik örgütleri tüm engellemelere rağmen barikatı aştı. "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganı atan gençler, alkış ve zılgıtlarla alana yürüdü.

Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde "Sizin 'normaliniz' Soma'dır" yazılı pankart ile katliamın lanetlendiği ve sorumlulardan hesap sorulacağının vurgulandığı dövizlerin açıldığı eyleme, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

PİROĞLU: İKTİDAR İŞÇİ SINIFINA AÇLIK VE ÖLÜM DIŞINDA HİÇBİR SEÇENEK BIRAKMIYOR
Katliamda hayatını kaybeden 301 işçi şahsında, yaşamını yitiren işçiler için yapılan saygı duruşunun ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Soma katliamının iktidarın işçi sınıfına yönelik politikasının bir özü olduğunu kaydetti. Piroğlu, "Zira bu iktidar ve temsil ettiği sermaye işçi sınıfına açlık ve ölüm dışında hiçbir seçenek bırakmıyor. Dün Soma'da, Zonguldak'ta, Ermenek'te ölümü dayatanlar, Torunlar'da ölümü dayatanlar bugün 'çarklar dönecek' diye açlık dayatıyorlar" dedi.

Ya bu barbarlığa işçi sınıfının boyun eğeceğini ya da ayağa kalkarak, sosyalizm şiarını yükselteceğini vurgulayan Piroğlu, "Soma'dan altı yıl geçti, adalet aranıyor. Torunlar'da bu adaletin ne olduğunu gördük. Katledilen işçilerin canının bedelini kaç kuruşla ölçüldüğünü Torunlar mahkemelerinde gördük. Bu düzenin adaletinin ne olduğunu geçtiğimiz gün toprağa verdiğimiz İbrahim Gökçek'te gördük" diye konuştu.

'ADALETSİZLİK MÜCADELE AZMİMİZİ KAMÇILIYOR'
İstanbul Emek ve Demokrasi Örgütleri adına basın metnini okuyan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Soma katliamının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı. "Dinmeyen acımız, kapanmayan yaramız öfkemizi, sorulmayan hesap ve adaletsizlik mücadele azmimizi kamçılıyor" diyen Saygılı, her yıl sayılar binlerle anılan işçi cinayetlerine salgın süresince uygulanan politikalar nedeniyle eklenen binlerin sermayenin işçi ve emekçilere karşı yürüttüğü bu kıyıcı savaşın ulaştığı boyutu gösterdiğini ifade etti.

6 yıl önce 301 işçiye mezar olan madenlerden 200 işçinin pozitif çıktığı haberlerinin gelmesinin geçen sürede hiçbir şeyin değişmediğinin çarpıcı bir özeti olduğunu söyleyen Saygılı, "İşten atmaların yasaklanması adı altında ücretsiz iznin yasallaştırılması, kısa çalışma ödeneğinin gaspı, güvencesiz ve esnek çalışmanın salgın bahanesi ile genelleştirilmesi, işsizliğin yığınlar halinde artması gibi sonuçlar salgının yarattığı yaşamsal tehdidi genelleştirmekte açlık ve sefaleti konjonktürel olmaktan çıkararak süreklileştirmektedir. Yani sermaye düzeninin işçilere ve emekçilere her durumda ölüm ve açlıktan başka bir vaadi yoktur. İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fıtratıdır, normalidir" dedi.

'FITRATIMIZ DİRENMEK, NORMALİMİZ MÜCADELEDİR'
Emek ve Demokrasi güçleri olarak Sama katliamının yıldönümünde bir kez  daha "fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz" diye haykırdıklarını söyleyen Saygılı, şöyle devam etti: "Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir. Tüm emekçileri ve demokrasi güçlerini Soma ve salgın sürecinde başta gelmek üzere tüm işçi katliamlarının hesabını sormak ve taleplerimiz için birleşmeye kapitalizme karşı mücadele etmeye çağırıyoruz."

Eylem, "Soma'nın hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek", "Affetmek yok,unutmak yok" sloganlarıyla sona erdi.