19 Nisan 2024 Cuma

Kadıköy'de metal işçileriyle dayanışma eylemi

Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri Kadıköy'de metal işçileriyle dayanışmak için eylem yaptı. Metal işçilerinin eylemini sahiplendiklerini belirten örgütler, birleşik mücadele ve dayanışmanın büyütülmesi için çağrı yaptı.

Gebze'den Ankara'ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi işçilere yönelik polis saldırısı ve gözaltılar Kadıköy'de protesto edildi.

ESP, SGDF, SEP, Anarşistler, Türkiye İşçi Partisi, HDP Gençlik Meclisi, HDK, Proleter Devrimci Duruş, TOMİS, Devrimci Tekstil Sendikası, Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu tarafından Süreyya Operası önünde yapılan eylemde, "Metal işçisi yalnız değildir, direnen işçiler kazanacak" yazılı pankart açıldı.

Eylemde konuşma yapan kurum temsilcileri saldırıyı kınadı ve gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılmasını istedi. Konuşmalarda, birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi.

'GEBZE'DEKİ BARİKATLAR AÇILACAK'
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu adına yapılan konuşmada, maden işçilerinin direnişinden çok şey öğrenildiği kaydedildi. Konuşmada, "Bugün ve geçmişte olduğu gibi metal işçileri direniyor. Maden işçileri nasıl kazandıysa, maden işçileri haklarını o barikatların önüne yata yata nasıl aldıysa metal işçileri de haklarını alacak. Direnişimiz bize öğretiyor, güç veriyor. Kazanmanın ne kadar gerçek olduğunu görüyoruz. Gebze'deki barikatlar açılacak, Ankara'ya varılacak" denildi.

'SİZ SALDIRMAYI, BİZ BİRLİKTE MÜCADELEYİ BİLİRİZ'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci ise, işçilerin için seslerini yükselttiklerini belirtti. Bahçeci, iktidara tepki göstererek şunları söyledi: "'Reformlardan, haktan, hukuktan bahseden' siz ancak, haklarını arayan işçilere saldırmayı bilirsiniz. Hayatlarına sahip çıkmaya çalışan kadınlara saldırmayı bilirsiniz, LGBTİ+'lara saldırmayı bilirsiniz. Ama biz devrimciler, sosyalistler; işçilerin, emekçilerin, kadınların, LGBTİ+'ların yanında mücadele ediyoruz. Siz bizim etrafımıza çevik kuvvet yığmayı bilirsiniz biz de bunlara karşı birlikte mücadeleyi çok iyi biliyoruz. Mutlaka direnen işçiler ve emekçiler kazanacak. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın."

'İŞÇİLERİN BİRLİĞİ SERMAYEYİ YENECEK'
Tüm Otomativ ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ve Sinbo direnişçilerinden Onur Eyidoğan, işçilerin baskı ve saldırılarla çalışmaya zorlandığını söyledi. Sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını ve 7 gündür fabrika önünde direndiklerini hatırlatan Eyidoğan, "Direnen işçiler ve emekçiler kazanacak. Yaşasın işçilerin birliği. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" diyerek, sözlerini tamamladı.

'YOLUMUZ İŞÇİ SINIFININ YOLUDUR'
Devrimci Gençlik Birliği adına yapılan konuşmada, sermayenin, krizi fırsata çevirerek faturayı içşi ve emekçilere ödetmeye çalıştığı söylendi. İşçilerin, saldırıya karşı yürünmesi gereken yolu gösterdiği belirtilerek, "Yolumuz işçi sınıfının yoludur. Direnen işçiler kazanacaktır. Gözaltına alınan işçiler serbest bırakılsın" denildi.

'BU DEVLET METAL PATRONLARININ DEVLETİ'
Kaldıraç adına yapılan konuşmada, "Devlet metal işçilerinin değil, metal patronlarının devletidir" denildi, işçilerin alınterinin sömürüldüğü kaydedildi.

'ZAFERİ KAZANANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ'
TİP'ten Melis Akyürek, işçilerin direnişinin, kendi direnişleri olduğunu söyledi ve ekledi: "Durmak yok, bu mücadeleye zaferi kazanana kadar devam edeceğiz."

'FAŞİZMİ DAĞITACAK OLAN İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİDİR'
Devrimci Tekstil Sendikası adına yapılan konuşmada, devletin ekmek mücadelesi veren herkese saldırdığı söylendi. Konuşmada, "İşçi kardeşlerimizin önlerine barikat olan aslında MHP-AKP faşizmidir. Bu faşizmi dağıtacak olan işçi sınıfının mücadelesidir. Biz devrimci işçiler olarak örgütlü mücadeleyi yükselteceğimizi ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Bizlere açlığı, yoksulluğu sefaleti dayatanlara karşı mücadeleyi yükselteceğiz" denildi.

'YILLARDIR BU BARİKATLAR KARŞISINDA ASLA YILMADIK'
HDK adına yapılan konuşmada, yıllardır işçilerin önüne barikatların kurulduğu, ancak mücadelenin engellenemediği vurgulandı. "Metal işçilerinin haklarını savunacağız. Patronlar değil işçi sınıfı ülkeyi kalkındırır."

'İŞÇİLER SİZE HAYATI KABUS EDECEK'
Proleter Devrimci Duruş temsilcisi, "Unutmamalılar ki, hayatı yaratan işçiler aynı zamanda hayatı durdurduklarında, devrimci saflarda örgütlendiklerinde onların hayatlarını kabusa çevirirler. O günler de gelmek üzere" dedi. 

'BÜTÜN FABRİKALARDA ŞALTERLERİ İNDİRMEYE HAZIRIZ'
Zeytinburnu'nda direnen Kenan Güngördü, konfederasyon ve sendikalara "genel grev" çağrısı yaptı. Gözaltıların serbest bırakılmasını isteyen Güngördü, "İşçi sınıfı genel eyleme hazır. Bütün fabrikalarda şalterleri indirmeye biz hazırız" dedi.

Eylem, "Metal işçisi yalnız değildir", "Yaşasın işçilerin birliği", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.