19 Mayıs 2024 Pazar

Kadıköy'de 'mafya iktidarına son' eylemine polis saldırdı

EMEP, HDP, Halkevleri, TİP ve TÖP'ün, "Baskı, sömürü, mafya iktidarına son verelim! Memleketi yeniden kuralım" şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacağı basın açıklaması, eylemden bir saat önce Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis, daha eylem başlamadan İskele Meydanı'nda buluşanlara saldırdı, gözaltına alınanlar oldu. Polis, HDP ve TİP milletvekillerini de gözaltına almaya çalıştı.

EMEP, HDP, Halkevleri, TİP ve TÖP'ün, "Baskı, sömürü, mafya iktidarına son verelim! Memleketi yeniden kuralım" şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacağı basın açıklamasına polis saldırdı, gözaltına alınanlar oldu.

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından akşam saatlerinde alınan yasak kararına rağmen kitle Kadıköy İskele Meydanı'nda toplandı.

Polis eylem öncesi Khalkedon Meydanı ile Eğitim-Sen İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Tellalzade Sokağı'nı da abluka altına aldı. Eylem alanının çevresine gözaltı araçları getirildi.

Polis daha eylem başlamadan İskele Meydanı'nda bir araya gelenler üzerinde baskı uygulamaya çalıştı. HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut polisle görüşürken, kalkanlarla kitlenin etrafı sarıldı.

Polisin tavrına tepki gösteren HDP'li Kenanoğlu, halka yönelik konuşma yaptı. Sedat Peker'in ifşaları ile bir kez daha ortaya çıkan devlet-mafya işbirliğine değinen Kenanoğlu, polis kalkanlarının kaldırılmasını istedi. Polis kitlenin çıkması için koridor açarken, konuşmaların devam etmesi üzerine kitleye saldırdı. Gözaltına alınanlar oldu. Polis bu arada HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve TİP Milletvekili Ahmet Şık'ı da darp etti ve gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin tepki göstermesi üzerine vekillere yönelik saldırı durduruldu.

Bu sırada Kadıköy Postanesi önünde toplanan kitleye de polis saldırı düzenledi. Burada da gözaltına alınanlar oldu.

Polis saldırısı ve ablukasının ardından kitle bir süre İskele Meydanı'nda bekleyerek dağıldı.