5 Mayıs 2024 Pazar

Kadıköy'de gözaltı protestosu: Sana Kanal İstanbul'u yaptırmayacağız

Kanal İstanbul'a karşı çıktıkları için sosyalistlerin gözaltına alınması Kadıköy'de protesto edildi. Eylemde doğanın katledilmesine yol açacak projeye karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin AKP-MHP faşist iktidarı tarafından yapılmak istenen Kanal İstanbul'a karşı AKP Kadıköy İlçe binası önünde yaptıkları eylemde gözaltına alınması Süreyya Operası önünde protesto edildi.

"Sana Kanal İstanbul yaptırmayacağız" pankartının açıldığı eyleme AKP önünde gözaltına alınan ve serbest bırakılan ESP ve SGDF üyeleri, HDK İstanbul Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, ESP İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan, SGDF Eşbaşkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci ile Kadıköy Demokrasi Platformu üyeleri katıldı.

Alkışlarla başlayan eylemde konuşan SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı AKP Kadıköy İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak istedikleri için gözaltına alındıklarını hatırlattı. Bahçeci, "Biz Kanal İstanbul'u, İstanbul'u yok etme projesi, bize yoksulluk getirecek proje diyoruz" diye kaydetti.

BAHÇECİ: AKP O KANALDA BOĞULACAK
Kanal İstanbul Projesi'nin parası milyonlarca emekçinin cebinden çıkacağına dikkat çeken Bahçeci, "AKP 17 yıllık iktidarında emekçilerden aldığı parayı betona gömdü. Şimdi de suya gömmek istiyor. Ama bilmiyor ki o kanalda kendi boğulacak. Kaz Dağları'na sokakta direndik, Kanal İstanbul için de direneceğiz. Bu memlekette insanlar not yazıp intihar ediyor, öğrenciler KYK borçlarını ödeyemiyor. Biz, emekçilerden aldığınız bu paralarla size Kanal İstanbul'u yaptırmayacağız" diye konuştu.

AYDIN: KANAL İSTANBUL İÇİN HER TÜRLÜ HUKUKU ÇİĞNİYORLAR
Sosyal medyada yayınlanan videoda sosyalist gençlerin nasıl ve neden gözaltına alındıklarını gördüklerini söyleyen HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın da "3 kişinin AKP'ye eleştiri yapma hakkı yok mu? AKP herkese istediği eleştiriyi, hakareti, suçlamayı yapabiliyorken 3 kişi AKP'yi eleştiremiyor. Kanal İstanbul'u yapmak için her türlü hukuku çiğniyorlar" ifadelerini kullandı.

Kadıköy Demokrasi Meclisi adına konuşan Koray Türkay ise 'Ya kanal ya da İstanbul' için bir tercihin söz konusu olduğunu vurguladı. Bu tercihin aynı zamanda İstanbul'un, Türkiye'nin ve tüm dünyanın sorunu olduğuna işaret eden Türkay, "Çok büyük bir doğa katliamı söz konusu. İstanbul'un suyunun büyük kısmının yok edilmesiyle karşı karşıyayız" dedi.

TÜRKAY: KATAR BURJUVAZİSİNE VERECEK BİR DAMLA SUYUMUZ YOK
Kamuoyuna birlikte mücadele çağrısı yapan Türkay, "Kanal İstanbul demek, doğamızın yok olması demek. Bizim Katar burjuvazisine verecek bir doğamız bir damla suyumuz yok. Bu toprak ve özgürlük mücadelesidir. AKP giderken Türkiye ve İstanbul'u yok etmek istiyor" diye belirtti. Türkay, AKP'nin bu politikalarına karşı demokratik Türkiye'nin inşası için birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Açıklama, "Sana Kanal İstanbul'u yaptırmayacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları ve alkışlarla son buldu.