19 Mayıs 2024 Pazar

Kadıköy'de Filistin eylemi: İsrail işgal ettiği topraklardan çekilsin

Filistin'de siyonist İsrail'in gerçekleştirdiği katliam Kadıköy'de protesto edildi. Eylemde "Bir an önce İsrail ve ABD'yle bütün askeri, ticari ve siyasal ilişkiler dondurulsun, antlaşmalar iptal edilsin. İsrail devleti ise derhal bu insanlık dışı katliama son vermeli, işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönüş hakkına saygı göstermelidir" denildi. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, Filistin halkının Büyük Felakat (Nakba) ve ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karşı dün Gazze'de başlattığı eylemlere siyonist İsrail askerlerinin saldırısında 60 Filistinlinin hayatını kaybetmesini Kadıköy İskele'de protesto etti.
 
Eyleme aralarında HDP, ESP, SEP'in de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. Eylemde "Direnen Filistin halkı kazanacak" yazılı pankart açılırken "Nehir'den Deniz'e Filistin özgürlüm mücadelesi her yerde" yazılı dövizler taşındı.
 
"Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Filistin'de düşene dövüşene bin selam", "Yaşasın halkların birliği" sloganlarının atıldığı eylemde DİSK adına konuşan DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, 15 Mayıs 1948'de siyonist İsrail'in Filistin topraklarını işgal ederek halkı göçe zorladığını belirtti. Saygılı, "ABD'nin Ortadoğu'daki hançeri İsrail siyonistlerinin katliamını lanetliyor nefretle kınıyorum. ABD haydutarının teşvikiyle Kudüs'ü başkent ilan etmesinin arkasından Filistin hakkına yeni bir katliam gerçekleştirilmiştir. Filistin halkı sömürgecilere karşı direnmeye devam etmektedir. Ortadoğu halklarının Filistin halklarıyla birlikte İsrail'e karşı ortak bir tavır takınmalıdır. AKP tarafından söylenen sözlerim hepsi yalandır tıpkı mavi marmarada olduğu gibi" diye belirtti.
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Ata Esen, Filistin halkı dişiyle tırnağıyla bu katliama direnmek istiyor bizim de en baştaki görevimiz direnen Filistin halkının yanında olmaktır" diye kayddetti.
 
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise ABD'nin yayılma politikalarını büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımalarında gördüklerini söyledi. Siyonist İsrail'in filistin halkına katliam uyguladığını hatırlatan Tükel, "Biz bu duygu ve öfkeyle bir araya geldik" dedi. Filistin'de insanlık suçu işlendiğini ifade eden Tükel, katliam geröekleştirenlerin uluslararası mahkemelerde kyargılanması gerektiğini söyledi.
 
Ardından ortak basın açıklamasını TMMOB İKK Sözcüsü Cevahir Efe Akçelik okudu. Akçelik, "Bundan 70 yıl önce, İsrail işgali sonrasında Filistinlilerin zorunlu göçe zorlandığı 'Büyük Felaket' olarak tanımlanan Nakba'nın yıl dönümüne denk getirilen Kudüs'ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. ABD ve İsrail işbirliğiyle gerçekleştirilen bu katliamı en sert şekilde kınıyoruz" dedi.
 
Kendisini Filistin davasının savunucu olarak ifade eden AKP hükümetinin bütün bu katliamlar yaşanırken somut tek bir adım atmayarak, katliama seyirci kaldığını ve katliamı süslü laflarla geçiştirmekten ileriye gitmediğine dikkat çeken Akçelik, AKP hükümetine seslendi. Akçelik, şu ifadeleri kullandı: "Bir an önce İsrail ve ABD'yle bütün askeri, ticari ve siyasal ilişkiler dondurulsun, antlaşmalar iptal edilsin. İsrail devleti ise derhal bu insanlık dışı katliama son vermeli, işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönüş hakkına saygı göstermelidir."