4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kadıköy'de Çilem Doğan için dayanışma eylemi

Özsavunmasını kullandığı için Yargıtay tarafından Çilem Doğan'a verilen 15 yıl hapis cezasını kadınlar Kadıköy'de kararı protesto etti.

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu, Çilem Doğan hakkındaki hapis  kararının onanmasını Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.

 "Erkek-Devlet şiddetine karşı öz savunma", "bir kişi daha eksilmeyeceğiz" "Çilem, Nevin, Yasemin yanlız değildir" dövizlerinin taşındığı ve "Çilem'in yanındayız erkek adalet değil kadınlar kazanacak" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Rüya kurtuluş okudu.

Kararı kabul etmediklerini belirten Kurtuluş, "Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı" dedi.

Doğan'ın sistematik bir şekilde şiddete maruz kaldığını hatırlatan Kurtuluş, 9 defa koruma kararı almasına rağmen defalarca yasa dışı şiddete uğradığına dikkat çekti. Kurtuluş, "Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan mahkemenin kararı dün Yargıtay tarafından onandı. Şiddete karşı Çilem’i korumayan devlet ölmediği için Çilem’i bir kez daha cezalandırdı" ifadelerinde bulundu.

Yaşam için verdikleri her mücadelenin meşru olduğunu aktaran Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: "Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz."

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim Tünel’de olacaklarını duyuran Kurtuluş, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Eylem, "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganlarıyla son buldu.