17 Mayıs 2024 Cuma

Kadıköy Dayanışma Ağı: Şimdi çocuklarla dayanışma zamanı

Dayanışma kampanyasına çocuklara kitap, oyuncak ve kostüm de ekleyen Kadıköy Dayanışma Ağı, yardım etmekten ziyade bu işin öznesi olma çağrısı yaptı. Bir oyuncağın çocuklar için bir servete denk düştüğünü kaydeden gönüllüler, "Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bizden sonra bir pandemi daha yaşanırsa bayrağı onlar devralacak, bu yüzden bizimi umudumuz. Ve biz umudumuza sahip çıkmalı, dayanışmamızı yükseltmeliyiz" dedi.

Koronavirüs salgını günlerinde, karşılaşılan tüm zorluklardan ve umutsuzluktan ancak dayanışmayla çıkılabileceğinin somut bir örneği olan Kadıköy Dayanışma Ağı, kurulduğu günden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Dayanışma ağının üyeleri, kuruluş hedeflerinden birini daha bu günlerde hayata geçirdi, çocuklara kitap ve oyuncak ulaştırmak.

@dayanismaagii hesabı üzerinden "dayanışma yaşatır" şiarıyla çağrıda bulunan Kadıköy Dayanışma Ağı, gelen destekler üzerine hazırlanan dayanışma kolilerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor, paylaştıkları telefon numaralarıyla 65 yaş üstü ve evden çıkamayanlara "bizi arayın, kendinizi yalnız hissetmeyin" çağrıları yapıyor. Sadece maddi değil her türlü dayanışmanın bu süreçte son derece önemli olduğunu kaydeden Kadıköy Dayanışma Ağı, 20 Nisan'da da çocuklar için kitap ve oyuncak kampanyası başlattı.

BİTER: EN AZ 30 AİLEYE OYUNCAK ULAŞTIRABİLECEĞİZ
Kadıköy Dayanışma Ağı'nın sosyal medyadan yaptığı çağrılara çok sayıda olumlu dönüşler oldu. Gönüllülerden Lizge Biter ve Tuğçe Özçelik'le kampanyayı konuştuk. "Özellikle çocuklar oyuncaklarını paylaşmak istiyor" diyen Biter, 20 Nisan'dan bu yana en az 30 aileye ulaştırabilecek kadar oyuncaklarının olduğunu dile getirdi.

Dayanışmanın önemine vurgu yapan Biter, önemli noktaya da dikkat çekti. Biter, "İnsanlar bunu bir 'yardım' olarak yapıyor. Burada aslında daha farklı bir şey söylemek istiyoruz, oyuncak, kitap, giysi paylaşıyorlar ama burada destekçi konumundan çıkıp öznesi olmak yolunda ilerlemek lazım. Bu yüzden Kadıköy Dayanışma Ağı'nın kapısı herkese açık."

Kadıköy Dayanışma Ağı'nı bu çağrısına yanıt verenlerden biri de Rüzgar Ceyda Alpak. Alpak'ın Yeldeğirmeni'nde bir kostüm atölyesi var. Alpak ve Biter her gün atölyede çocuklar için koliler hazırlıyorlar. Kıyafetler temizlenip, dezenfekte edildikten sonra yaş ve cinsiyete göre tasnifleniyor. Ardından dağıtımına yapmak üzere gönüllülerden oluşan bir ekip geliyor ve küçük ancak bir o kadar da çocukarı mutlu eden paketleri ulaştırıyor.

ALPAK: ELİMİZDE NE VARSA PAYLAŞALIM
Kadıköy Dayanışma Ağı'na "çocuklar için bir şeyler yapmak istiyorum, elimden ne gelirse" diyerek ulaşan Alpak, sosyal medya üzerinden çocuklar için oyuncak ve kitap çağrısı yaptı. Alpak, "Tek amacımız aslında çocukların mutlu olması. Bu süreçte çocukların psikolojisi bozuldu. El birliğiyle bu sorunu giderebiliriz. 'Elinizde ne varsa paylaşalım' demiştim sosyal medyada, çok olumlu geri dönüşler aldım. Daha sonra tek tek evlerden bu oyuncakları, gelen yardımları topladık" dedi. Kolilerin hazırlanma süreci meşakkatli fakat Alpak, "Bu iyilik değil yapmamız gereken birşey" vurgusu yaptı ve ekledi: "Dayanışma yaşatır, mutlaka dayanışalım. Ve bakmayalım insanları görelim. Bazen bir 'ah' çekiş bile neler anlatıyor. Yardıma ihtiyacı olup da söyleyemeyen çok insan var."

ÖZÇELİK: ÇOCUKLAR ÇOK MUTLU OLUYOR
Tuğçe Özçelik de daha önce dayanışma kolilerinin teslimi sırasında temas ettikleri insanlara, hazırlanan kolileri dağıttıklarını kaydetti. Özçelik, çocukların bu 'küçücük' hediyeyle çok mutlu olduklarını dile getirdi ve şöyle devam etti: "İlk bir küçük çocuğa kostüm götürmüştük. Tesadüfen en sevdiği hayvan olan aslan kostümü çıktı. Çok mutlu olmuştu. Geçtiğimiz günlerde de Fikirtepe'de bir Roman mahallesine boya kitapları, kostüm ve oyuncaklar, yapbozlar götürdük."

Bugünlerde oyuncak ve kostümlerin gıda, temizlik malzemesi ya da maddi ihtiyaç kadar önemli olmadığını düşünenlerin olabileceğini belirten Özçelik, "Biz ilk dayanışma kampanyamızı başlattığımızda şunu söyledik, 'ayni ihtiyaçlar değil sadece, aynı zamanda 65 yaş üstü komşularımız bizi arayabilir, sohbet edebilir, evlerde yalnız kalmayın' demiştik. Çocuklara oyuncak dağıtmak da bunun kadar önemli, çocuklar için oyuncak, ya da küçücük bir hediye o kadar mutlu ediyor ki onları. Böylesi bir süreçte kendilerini değerli, kıymetli hissettiriyor."

'BAZEN BİR OYUNCAK, MANEVİ OLARAK SERVETE DENK DÜŞEBİLİR'
Habere başlamadan önce Kadıköy Dayanışma Ağı, kolileri ulaştırdığı çocukların bir videosunu göndermişti. Hediye paketlerini alan çocukların heyecanı, o paketleri açarken yüzlerindeki mutluluk kelimelerle pek anlatılamayacak derecede. O anlara dikkat çeken Özçelik, "Bazen küçücük bir oyuncak manevi olarak, bir servete denk gelebilir. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bizden sonra bir pandemi daha yaşanırsa bayrağı onlar devralacak, bu yüzden bizimi umudumuz. Ve biz umudumuza sahip çıkmalı, dayanışmamızı yükseltmeliyiz" diyerek çağrı yaptı.