6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Kadıköy Anadolu Lisesi'nde engelli öğrencinin eğitim hakkı engellenmek isteniyor'

TOHAD, sosyal medyada engelli bir öğrencinin Kadıköy Anadolu Lisesi'ne torpille girdiğine yönelik iddialara ilişkin açıklama yaptı. 

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, 9-12 Eylül 2021 tarihleri arasında, sosyal medyada yer alan ve Kadıköy Anadolu Lisesi'ne bir öğrenciye "torpil yapıldığı ya da iltimas geçildiği" yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı .

Açıklamada, söz konusu olayın, kronik hastalığı bulunan bir engelli çocukla ilgili olduğu, söz konusu çocuğun, 5 yıllık İngilizce eğitim veren Beyoğlu Anadolu Lisesi'ni kazandıktan sonra Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23. maddesinin 7. fıkrası kapsamında, sağlık sorunları çerçevesinde, nakil talebini kullanıp, İstanbul İl Müdürlüğüne ilgili kurullarının verdiği kontenjan kapsamında Kadıköy Anadolu Lisesi'ne kaydının yapıldığı vurgulandı.

Bir torpil ya da iltimasın söz konusu olmadığı, engelli ve kronik hastalıkları olan öğrencilere belirli koşullarda sağlanan bir hakkın kullanılmasından ibaret olduğunu belirtilen açıklamada, "Bu hakkın temelinde engelli çocuğun, engellilik-hastalık haline bağlı olarak gereksinim duyacağı özel koşulları sağlamak, eğitim hayatını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde, evine en yakın noktada, ailesinin acil bir durumda kısa sürede yardımına gelebileceği bir mesafedeki okulda sürdürmesini sağlamak amacı bulunmaktadır" denildi.